Tgrt Haber

Guterres'ten Hamas açıklaması: İsrail'i haklı çıkarmaz

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
09 Aralık 2023 23:15 - Güncelleme : 09 Aralık 2023 23:28
Guterres'ten Hamas açıklaması: İsrail'i haklı çıkarmaz
Antonio Guterres,Hamas,Savaş,Filistin,İsrail,,BM

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın saldırılarının İsrail’in yaptığı ihlalleri haklı çıkarmayacağını söyledi. Uluslararası insancıl hukuk seçici olarak uygulanmayacağının altını çizen Guterres, "Her zaman eşit derecede bağlayıcıdır ve karşılıklılığa bağlı değildir” dedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılar tüm şiddetiyle sürüyor. 'İnsani ara'nın ardından Gazze'yi tekrardan yoğun bombardımana tutan İsrail ordusunun saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 18 bine dayandı. BM Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres en son yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarına ilişkin önemli mesajlar verdi.

"İSRAİL'İN İHLALLERİNİ HAKLI ÇIKARMAZ'

 Hamas’ın saldırılarının İsrail’in yaptığı ihlalleri haklı çıkarmayacağının altını çizen Guterres, “Hamas'ın İsrail'e ayrım gözetmeksizin roket atması ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması savaş yasalarına aykırıdır ancak İsrail'in kendi ihlallerini haklı çıkarmaz. Uluslararası insancıl hukuk seçici olarak uygulanamaz. Her zaman eşit derecede bağlayıcıdır ve karşılıklılığa bağlı değildir” dedi.

İSRAİL YENİ MÜHİMMAT SİPARİŞİ 

Öte yandan ABD merkezli The New York Times gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail, mühimmat siparişinin onaylanması için ABD Dışişleri Bakanlığından talepte bulundu. ABD’li yetkililere göre, değeri 500 milyon dolardan fazla olan ve İsrail’in Gazze’de kullandığı tank türleri için kullanılacak mühimmat 45 bin tank mermisinden oluşuyor.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA SON DURUM

İsrail’in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 7 bin 700'ü çocuk, 5 bin 150'si kadın olmak üzere 17 bin 700 Filistinli öldü. Enkazda binlerce ölü olduğu bildiriliyor. İsrail ordusu halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarını hedef alarak sivil altyapıyı tahrip ederken, karadan işgal sürecinde 93 askeri öldü.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...