Tgrt Haber

Haiti'den çete krizi büyüyor, dış askeri destek talep edildi 

08 Ekim 2022 14:00 - Güncelleme : 08 Ekim 2022 14:14
Haiti'den çete krizi büyüyor, dış askeri destek talep edildi 
Haiti,BM,çete

Haiti hükümeti, ülkeyi felç eden çete şiddetine son vermek için yabancı askeri destek talebinde bulundu.

Haiti hükümeti, ülkeyi felç eden çete şiddetine son vermek için yabancı askeri destek talebinde bulundu.
Haiti hükümeti, Başbakan Ariel Henry’ye “büyük insani kriz riski” nedeniyle silahlı yardım isteme yetkisi verdi. Bu arada ABD, güvensiz ortam nedeniyle vatandaşlarına Haiti’yi terk etme çağrısı yaptı.  Bir grup güçlü çete, Eylül başından bu yana ülkenin başlıca yakıt terminalini abluka altında tutuyor ve su ve gıda gibi temel tüketim maddelerinin tedarikine darbe vuruyor.

BM: AŞIRI KAYGILIYIZ 

Silahlı müdahale isteğinin kime gönderildiği ya da ne şekilde sağlanacağı belirlenmiş değil. Birleşmiş Milletler (BM) Haiti hükümetinden resmi bir talep almadıklarını ifade etti.  BM Sözcüsü Stephane Dujarric “Bununla birlikte Hati’deki güvenlik durumundan, Haiti halkı üzerindeki etkilerinden ve özellikle insani yardım alanında işimizi yapabilme imkanlarından aşırı derecede kaygılıyız” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, ABD’nin de Haiti’de yakıt dağıtımını yeniden başlatmak için bir insani koridor oluşturulması isteğini değerlendirdiğini açıkladı. Varreux yakıt terminali geçen aydan bu yana güçlü çetelerin oluşturduğu bir koalisyon tarafından işgal edilmiş halde. Bu da tüm bir ülkeyi durma noktasına getirdi. Bazı hastaneler kapanırken, dükkanlar kepenk kapattı ve seyahat hizmetleri durdu.

YAĞMA OLAYLARI VE PROTESTOLAR YAYILDI

Ülke genelinde protestolar ve yağma olayları büyüdü, gıda yardımı depoları hedef alındı. BM Haiti temsilcisine göre 5 milyon dolarlık gıda kaybedildi. Haiti hükümetinin dış askeri müdahale isteğinin, beş yıl önce ülkeden ayrılan BM Barış Gücü’nün geri dönüşü anlamına gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

KOLERA KRİZİ DE KAPIDA 

Haiti hükümeti, geçen Pazar günü üç yıldan bu yana ilk kez sekiz kişinin koleradan öldüğünü açıkladı ve ülkede bir de sağlık krizi yaşanabileceği kaygılarını artırdı. Çetelerin abluka altına aldığı kaynaklardan biri de temiz içme suyu. 

Haiti son dönemde birçok krize sahne oldu. Temmuz 2021’de ülkenin Cumhurbaşkanı Jovenel Moise suikaste uğrarken, sadece bir ay sonra 2200’den fazla kişinin öldüğü, büyük bir deprem oldu. 
BM verilerine göre Temmuz ayında sadece 10 gün içinde çete şiddeti nedeniyle 200’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...