Tgrt Haber

İngiltere'de büyük skandal: Akıl hastanesinde taciz ve tecavüz! 20 bini vaka

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: The Independent, Sky News
29 Ocak 2024 11:17 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 11:34
İngiltere'de büyük skandal: Akıl hastanesinde taciz ve tecavüz! 20 bini vaka
ingiltere,cinsel saldırı,taciz,tecavüz

Birleşik Krallık Sağlık Sistemi'ni bağlı ruh ve akıl sağlığı hastanelerinde 2019-2023 yıları arasında yaklaşık 20 bin cinsel saldırı olayı rahor edildiği ortaya çıktı. Vakaların sadece yüzde 5'inin polise intikal ettiği belirlendi.

İngiltere dev bir sağlık skandalıyla çalkalanıyor. Ülkenin Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından işletilen akıl ve ruh sağlığı hastanelerinde binlerce cinsel saldırı vakasının rapor edildiği ortaya çıktı.

ERKEKLERİN ARASINDA UYUMAYA ZORLANDI

Cinsel istismar ve saldırıların korkunç boyutlarını The Independent ve Sky News'in ortak araştırması ortaya çıkardı. Araştırmada elde edilen özel veriler Patient (Hasta) 11 adlı podcast hesabından paylaşıldı. 18 aylık soruşturma boyunca çok sayıda hasta ve aileleri, akıl sağlığı birimlerinde kilitliyken yaşadıkları cinsel saldırı ve istismar hikayelerini The Independent'a anlattı.

nhs skandal ingiltere

34 yaşındaki Rivkah Grant, bir NHS personeli tarafından hedef alınıp cinsel istismara uğrarken, 28 yaşındaki Stephanie Tutty de benzer iddialarda bulundu. Eski bir Büyük Britanya yüzme yıldızı olan Alexis Quinn, iki kez cinsel saldırıya uğradığını iddia etti; ilkinde erkekler koğuşunda uyumaya zorlandığında, ikinci kez de karma cinsiyet koğuşunda uyumaya zorlandığında.

Kraliyet Psikiyatristler Koleji başkanı Dr Lade Smith, bulguları "korkunç" olarak nitelendirirken, gölge sağlık bakanı Wes Streeting bunun hükümet için bir "uyandırma çağrısı" olduğunu söyledi.

KARMA KOĞUŞ YASAĞINI DA DELİYORLAR

İşte elde edilen bulgulardan bazıları:

  • 2019 ile Kasım 2023 arasında 30'dan fazla NHS Vakfı'nda, hastalara personel saldırıları ve hastaların diğer hastalara saldırması da dahil 19 bin 899 cinsel olay rapor edildi.
  • Anı dönemde hastanelere bildirilen cinsel olayların yalnızca 982'si (yüzde 5'ten az) polise sevk edildi.
  • Kadınlara yönelik 800 tecavüz ve ciddi saldırı iddiası verilirde yer aldı.
  • Karma cinsiyet koğuşları, on yıl önce yasaklanmış olmasına rağmen, 2019'dan bu yana 500'den fazla cinsel saldırı raporuyla NHS akıl sağlığı hizmetlerinde hala kullanılıyor.
  • 50 hastaneden yalnızca altısı, hastaları cinsel zarardan korumayı amaçlayan NHS standartlarını karşıladığını kanıtlayabildi

Psikiyatrist Dr. Smith The Independent'a yaptığı açıklamada, “İnsanların yaşamları üzerinde derin ve uzun süreli olumsuz etkileri olan cinsel şiddete toplumda yer yoktur. Günümüzün korkunç bulguları, hastaların ve akıl sağlığı vakıflarındaki personelin cinsel zararlardan her zaman korunmasını sağlamak için hâlâ yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Akıl sağlığı ortamlarında bu kadar az sayıda olayın rapor edilmediğini görmek son derece rahatsız edici" ifadelerini kullandı.

nhs

TECAVÜZE UĞRAYAN HASTAYI HÜCREYE HAPSETMİŞLER

Haberlerde mağdurların ifadeleri de yer aldı. Eski bir yüzme yıldızı ve öğretmeni olan Quinn isimli kadın, erkek kardeşinin ölümünün ardından akıl sağlığı hizmetlerinden destek aldıktan sonra 2013 yılında Kent'teki Littlebrook Hastanesi'ne kaldırıldı. Başvurusundan birkaç saat sonra, tamamı erkeklerden oluşan bir koğuşa yerleştirildikten sonra bir erkek hasta tarafından cinsel saldırıya uğradığını iddia ediyor.

Quinn, kendisini saldırganın kaldığı koğuşa geri göndermeye çalışan personele haber vermek için hemen koştuğunu iddia etti. Sıkıntılı ve paniğe kapılmış bir halde zaptedildiğini belirten Quinn ardından suçlu gibi hücresine hapsedildiğini söyleyerek, "Biliyorsunuz, beni bu duruma soktuğu için, beni korumadığı için sistemi suçluyorum; bu sistemik bir sorun. Bunun sadece bende olduğunu sanıyordum ama sadece ben değilim, binlercesi var" diye konuştu.

 

Kaynak: The Independent, Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...