Tgrt Haber

Irak'taki İran destekli örgütten İsrail'e Suriye üzerinden saldırı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
01 Şubat 2024 09:16 - Güncelleme : 01 Şubat 2024 10:51
Irak'taki İran destekli örgütten İsrail'e Suriye üzerinden saldırı
ırak,iran,suriye,israil,saldırı

Orta Doğu'da İsrail-Hamas savaşıyla artan gerilim her geçen gün daha da artıyor. Son olarak Irak'taki İran destekli Şii milisler, İsrail'in Hayfa Limanı'nı insanız hava aracı (İHA) ile vurdu.

İsrail-Hamas savaşıyla beraber Orta Doğu'nun birçok bölgesi alevlendi. İran destekli gruplar saldırılarını artırırken son olarak Irak'ta bulunan İslami Direniş adıyla açıklama yapan grup, Suriye üzerinden insansız hava aracıyla (İHA) İsrail'e saldırdı. 

Açıklamada, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında yer alan Hayfa Limanı'na İHA'larla saldırı düzenlendiği ve İsrail'e karşı eylemlerinin devam edeceği belirtildi. 

Irak'taki İran destekli örgütten İsrail'e Suriye üzerinden saldırı - 1. Resim

HEDEFTE STRATEJİK NOKTALAR VAR

Irak'taki İran destekli Şii milisler, genellikle Suriye tarafındaki Golan Tepeleri'ne yakın bir noktadan İsrail'in stratejik liman kentleri, askeri noktaları ve altyapısına yönelik füze ve İHA saldırıları gerçekleştiriyor. 

ABD ÜSSE SALDIRI OLAYINDA AYNI ÖRGÜTÜ SORUMLU TUTTU

Ürdün'de ABD üssüne düzenlenen ve 3 Amerikan askerinin öldüğü saldırının, Irak'taki İslami Direniş Örgütü adlı örgüt tarafından gerçekleştirildiğine inandığı belirtildi.

Irak'taki İran destekli örgütten İsrail'e Suriye üzerinden saldırı - 2. Resim
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray'da verdiği basın brifinginde şu açıklamalarda bulundu:

"Ürdün'deki saldırının Irak'ta İslami Direniş adlı çatı bir örgüt tarafından planlanıp gerçekleştirildiğine inanıyoruz ki bu grup Kataib Hizbullah dahil, birçok örgütü barındırıyor." 

İRAN SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

ABD yönetimi, söz konusu saldırının ardından "saldırıda İran'ın desteklediği gruplar var" şeklinde değerlendirmelerde bulunmuş, ABD Başkanı Joe Biden ise saldırıya silah temin etmeleri bağlamında İran'ın saldırıdan dolaylı olarak sorumlu olduğunu savunmuştu. Biden ayrıca bölgede daha büyük bir çatışma istemediklerini dile getirmişti.

Tahran ABD'nin iddiasını reddederken ABD yönetimi İran'la doğrudan bir çatışmaya girme niyetinde olmadığını ve bölgede daha kapsamlı bir çatışma istemediğini ifade etmişti.

Irak'taki İran destekli örgütten İsrail'e Suriye üzerinden saldırı - 3. Resim

3 AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne 28 Ocak'ta kamikaze insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda 3 ABD askeri ölmüş, 40'ın üzerinde asker de yaralanmıştı.

Başta Biden olmak üzere ABD'li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABD'nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...