Tgrt Haber

Irak'tan çekilme kararı alan ABD'den 'gizli ve önemli' mesaj

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Şarku'l Avsat
27 Ocak 2024 09:39 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 14:51
Irak'tan çekilme kararı alan ABD'den 'gizli ve önemli' mesaj
ırak,abd

ABD'nin Irak'taki askeri varlığının son bulmasına dair 'gizli ve önemli' bir mesaj açığa çıktı. ABD, geri çekilmenin bedelsiz olmayacağını belirtti.

ABD'nin, Irak'taki askeri koalisyon güçlerini geri çekmesine ilişkin düzenlemelerle ilgili gönderdiği mesajın içeriği ortaya çıktı. Irak hükümetine ulaşan mesajda, hükümetin üzerine düşen yükümlülüklerine dikkat çekilirken, askeri koalisyonun görevinin sona erdirilmesi ve bunun yerine ikili ilişkilerin nasıl olacağı konusuna da değinildi. 

ABD, bu geri çekilmenin bedelsiz olmayacağını, İran'a sadık grupların caydırıcı saldırılarının devam edeceğini belirtti. Şarku'l Avsat'ın haberine göre, Washington'dan gelen 'önemli mesaj' çarşamba gecesi Irak Dışişleri Bakanlığına ulaştı. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'ye mesaj iletildi.

Irak'tan çekilme kararı alan ABD'den 'gizli ve önemli' mesaj - 1. Resim
Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani

''IRAK ÇEKİLMENİN SONUÇLARINI İDRAK ETMELİ''

Kaynaklar, ABD'nin ikili ilişkilerde yeni aşamaya geçilmesinde sakınca görmediğini fakat koalisyon güçlerinin geri çekilmesinin İran yanlısı silahlı grupların eylemleri bölgenin güvenlik ve istikrarını istikrarsızlaştırmaya katkıda bulunduğunu, saldırıların devam edeceğini söyledi.

Kaynakların bildirdiğine göre Sudani, ‘gruplara karşı ABD saldırılarının durmayacağı’ vurgusu da dahil olmak üzere ABD mesajının ‘önemli yönlerini’ Koordinasyon Çerçevesi koalisyonundaki liderlerle paylaştı. Mesajda, ‘geri çekilmeyi düzenlemek için beklenen teknik müzakerelerin kolay ve hızlı olmayacağı ve bununla ilgili tüm dosyaların halledildiğinden emin olmak için gerektiği kadar zaman alacağı’ belirtildi.

Irak'tan çekilme kararı alan ABD'den 'gizli ve önemli' mesaj - 2. Resim

ABD, Bağdat'ı iki ülkeyi birbirine bağlayan mali ve ekonomik yükümlülükler de dahil bir şekilde çekilmenin sonuçlarını anlayıp idrak etmeye çağırdı..

SUDANİ: GÜVENLİK VE İSTİKRAR İÇİN GEREKLİ

Öte yandan Irak Başbakanı es-Sudani, uluslararası koalisyon güçlerinin misyonunun sona erdirilmesinin ülkesinin ‘güvenlik ve istikrarı için bir gereklilik’ olduğunu belirterek, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesi yönündeki çağrısını birçok kez dile getirmişti.

Kaynak: Şarku'l Avsat
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...