Tgrt Haber

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı: İlk irtibat kuruldu!

Editör: Murat Makas / Kaynak: tgrthaber.com.tr
19 May 2024 16:08 - Güncelleme : 20 May 2024 00:48

Son dakika haberi: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter düştü. Helikopterin kaza yaptığı ve ekiplerin olay yerine sevk edildiği bildirildi. İran devlet televizyonu helikoptere ulaşıldığını duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kötü hava koşulları nedeniyle kaza yaptı. Reisi bugün Azerbaycan sınırında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmüş ve iki ülke sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yapmıştı. Bu sebepten ötürü Reisi, bugün, Doğu Azerbaycan eyaletine gitmişti. 

İran Kızılayı tarafından yapılan açıklamaya göre, kazanın Kaleyber ve Verzigan arasında yer aldığı, İHA'larla kazanın yaşandığı bölgenin tarandığı belirtildi.

ÇELİŞKİLİ BİLGİLER GELİYOR

İran devlet televizyonu helikopterin bulunduğunu duyursa da İran Kızılayı kaynakları bunun doğru olmadığını bildirdi.

UÇAKTAN SON GÖRÜNTÜLER

Reisi, barajın açılışı sonrası helikopterle bölgeden ayrılırken konvoyundan gelen son görüntü şöyle oldu:

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı - 1. Resim

İLK İRTİBAT KURULDU! 

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopteri ile temas kurduklarını belirterek, “Bir kaç kez helikopterdeki 2 kişi ile irtibat kurduk ve konuştuk. İki kilometrelik bir alan içerisinde arama yapıyoruz. Umarım güzel haberler ulaşır” dedi.

 İRAN KIZILAYI HALA KAZA BÖLGESİNE ULAŞAMADI

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, basına yaptığı açıklamada, "Şu anda Kızılay'dan 40'tan fazla özel arama kurtarma ekibi arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler kazanın olduğu noktaya yaklaştı." dedi.

HALK DUA EDİYOR

İran'ın başkenti Tahran'daki Veliasr Meydanı'nda toplanan halk, helikopter kazası geçiren ve henüz kendisinden haber alınamayan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililerin sağ bulunması için dua etti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı: İlk irtibat kuruldu! - 2. Resim

İRAN SUİKAST TİMLERİ CESEDİN PEŞİNDE İDDİASI

Kafkassam Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay TGRT Haber'e yaptığı açıklamasında İsrail'in Reisi'nin cesedine erken ulaşmak için peşlerinde olduğunu söyledi.

Oktay şunları söyledi: "İsrail suikast timleri komandoları Reisi'nin cesedine ulaşıp kaçırmakla ilgili operasyon peşindeler. Bölgede bununla ilgili ciddi anlamda endişeler söz konusu."

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı - 2. Resim

TÜM İMKANLAR SEFERBER HALE GETİRİLDİ

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, helikopterin bulunması için tüm imkanların seferber edilmesi talimatı vermişti. Kızılay'ın arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra Devrim Muhafızları Ordusu dahil askeri birimlerin özel ekipleri de arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı: İlk irtibat kuruldu! - 3. Resim

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DESTEK İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Yaşanan kazanın ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İran’da bugün (19 Mayıs) yaşanan helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu İranlı yetkililerin güvende ve sağlıklı olmalarını temenni ediyor, kardeş İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı mesajında destek vermeye hazır olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür.   Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 

Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum."

REİSİ'NİN HESABINDAN PAYLAŞIM: BENİM İÇİN DUA EDİN

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından şu paylaşım yapıldı: "Benim için dua edin."

Öte yandan İran halkının dua için camilerde toplanmaya başladığı öğrenildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı - 1. Resim

"HAYATI RİSK ALTINDA HABERLER ENDİŞE VERİCİ"

Reuters'a konuşan İranlı yetkili, "Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatı risk altında. Hala umutluyuz ancak kaza bölgesinden gelen haberler çok endişe verici" açıklamasında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı - 3. Resim

"ÜLKENİN İŞLERİNDE HERHANGİ BİR AKSAMA OLMAYACAK"

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçirdiği helikopter kazasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” ifadelerini kullandı.

ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI YALANLANDI

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçirdiği helikopter kazasının ardından İran Dini Lideri Ali Hamaney'in katılımıyla İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin acil toplantı yaptığı iddiaları yalanlandı.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin acil toplantı yaptığı iddialarına yalanlama geldi. İran basınının adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, “İran Ulusal Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin kazasına ilişkin acil toplantı düzenlenmedi. Sosyal medyada yer alan bu bilgi asılsızdır” ifadeleri kullanıldı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan ve "sert iniş" yaptığı belirtilen helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı - 5. ResimReisi'nin Aliyev ile son fotoğrafı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki ülke sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yapmıştı. Bu sebepten ötürü Reisi, bugün, Doğu Azerbaycan eyaletine gitmişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı: İlk irtibat kuruldu! - 6. ResimReisi, 22 Aralık 2023 tarihinde İran'ın Gülistan Eyaleti'ndeki Chaili barajı inşaatını havadan incelemişti.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Rasim İğde 20 Mayıs 2024 00:06

Umarım dost ve kardeş İran yöneticilerine birşey olmamıştır,çok geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Sonraki Haber Yükleniyor...