Tgrt Haber

Mahsa Amini protestolarının 20. gününde İran rejiminden diyalog çağrısı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
10 Ekim 2022 14:32 - Güncelleme : 10 Ekim 2022 14:44
Mahsa Amini protestolarının 20. gününde İran rejiminden diyalog çağrısı
mahsa amini,iran

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Mahsa Amini protestolarının 20. gününde farklı muhalif siyasi gruplara diyalog çağrısında bulundu.

İran'ın başkenti Tahran'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından komalık bir halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mahsa Amini gösterileri devam ediyor. Ahlak polisini sokaklarda istemeyen, rejimin katı kurallarına karşı gelenler 20 gündür İran sokaklarından ayrılmadı. İran polisinin sert müdahalesiyle çok sayıda hayatını kaybedenler olsa da halk direnmekten vazgeçmedi. Amini'nin ölümünün sebebini ilk olarak kalp rahatsızlığı ardından ise çoklu organ yetmezliği olarak belirten İran rejimi, protestolar dinmeyince diyalog çağrısında bulundu.

Mahsa Amini protestolarının 20. gününde İran rejiminden diyalog çağrısı

REJİMDEN DİYALOG ÇAĞRISI

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei Mahsa Amini’nin ölümü sonrası ülke genelinde başlayan gösterilere ilişkin yaptığı konuşmasında, ayaklanma ve gösterinin aynı şey olmadığını belirterek, “İtiraz kesinlikle kuran ve ulusal bayrağı yakmak ve kamu mallarına zarar vermek değildir. Barışçıl gösteri ve itirazın hukukta belirlenmiş çerçevesi vardır” dedi.

Ülke içerisindeki muhalif siyasi gruplara ve göstericilere diyalog çağrısında bulunan Ejei, “Sorunları ve zaafları konuşarak çözmeye hazırız. Eleştirilerinizi ve itirazlarınızı konuşabiliriz. Ülke içerisindeki tüm farklı siyasi gruplara sesleniyorum. Sorularınızı, eleştirilerinizi ve itirazlarınızı yapacağınız öneriler ile karşılıklı konuşarak çözmeye hazırım. Çözülemeyecek bir sorun yok. Bizim tarafımızdan bir takım yanlışlar ve zaaflar olmuş ise yapacağınız eleştiriler ile bunları çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

Mahsa Amini protestolarının 20. gününde İran rejiminden diyalog çağrısı

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...