Tgrt Haber

İsrail ağır karşılık verdi, Gazze'ye bombalar yağdı: Çok sayıda ölü var

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
08 Ekim 2023 07:22 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 11:58
filistin,israil,hamas,,katliam

Hamas'ın başlattığı görülmemiş roket saldırısı ve İsrail’in savaş ilanı sonrası Filistin'de var olma mücadelesi başladı. Tank sevkiyatı ile işgali tamamlama planının ikinci halkası başladı.

Dünyanın gözü bir kez daha Orta Doğu topraklarında. İsrail Başbakanı Binyaemin Netanyahu'nun "Bu bir operasyon değil, savaştır" şeklindeki ilanı sonrası, işgal ordusu Gazze Şeridi'nde operasyona başladı. 

Filistin haritadan siliniyor! İşgali tamamlamak isteyen İsrail, Gazze'ye ölüm yağdırıyor... Şimdiden yüzlerce şehit

KARA HAREKATI HAZIRLIĞI

Bombaların ölüm ateşi ile Gazze'de sabaha kadar yapay bir gündüz yaşattı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Filistin arasındaki çatışmayla ilgili "Benim yönetimimin İsrail’e desteği kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır" dedi. 

Biden, çatışmalarda İsrail ve Filistin dışındaki taraflara da isim vermeden seslenerek, "Bunu en açık şekilde ifade edeyim ki; şu an İsrail’e düşman olan herhangi bir tarafın bu saldırılardan avantaj sağlamak için yararlanacağı bir zaman değildir. Dünya izliyor" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Türkiye ise Filistin'de yaşananlara ilk tepki veren ülkelerden biri oldu.

AK Parti'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıya ilişkin de bir yorumda bulundu. Erdoğan tarafları itidalli davranmaya çağırdı.

Erdoğan, "Bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye gerilimi daha tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz. Tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz. Fevri adımlardan uzak durmalı" dedi.

Dışişleri Bakanlığı ise “Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrail ve Filistin'de yaşanan gelişmeleri görüştü.

FİLİSTİN'DEN SAAT SAAT GÜNÜN GELİŞMELERİ:

21.14: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 413'e, yaralı sayısının ise 2 bin 243'e yükseldiğini açıkladı.

20.04: Amerikan hükümeti, aralarında donanmanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un da yer aldığı çok sayıda savaş gemisi ve savaş uçağını İsrail'e destek amacıyla Doğu Akdeniz'e gönderdi.

19.55 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 370'e yükseldi. Hamas'ın saldırılarında ise resmi kaynaklara göre 500, yerel medyaya göre 700 İsrailli öldü, 2 bin kişi yaralandı.

17.33: Hamas, kamikaze dronlarla işgalci İsrail hedeflerini vurduğunu açıkladı.

15.40: İsrail'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nden başlayan saldırılar üzerine savaş hali ilan edildi.

14.40: İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu.

14.33: İsrail, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 500'e yükseldiğini duyurdu.

14.29: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da uluslararası topluma Gazze Şeridi için acil insani yardım çağrısında bulundu.

13.26: Fas, Arap Birliğini, Gazze Şeridi'nde kötüleşen durumu ve "tehlikeli tırmanışı durdurmanın" yollarını görüşmek üzere dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı yapmaya çağırdı.

13.15: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da şehirlerin etrafını bariyerlerle kapattı. 

12.30: Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden hava saldırılarında 313 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1990 kişinin yaralandığını duyurdu.

12.22: İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da şehirlerin etrafını bariyerlerle kapattı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusu Batı Şeria'daki kentlerin girişlerine toprak, beton, demir bariyerler kurarak, şehirler arasındaki bağlantıları kesti.

10.53: İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin sınırındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan İsraillileri tahliye etmeye başladı. Kanal 12 televizyonunun haberinde, sirenlerin sürekli çalması ve Filistinli gruplarla çatışmaların devam etmesi nedeniyle sınırda yaşayan yerleşimci İsraillilerin tahliyesine başlandığı belirtildi. Bu kişilerin, askeri operasyonlar bitene kadar otellerde veya uzak bölgelerdeki ailelerin yanında misafir edileceği aktarıldı.

9.36: İsrail'in dünden bu yana Gazze Şeridi'ne saldırıları devam ediyor. İsrail savaş uçakları bu sabah, Gazze’deki hükümete bağlı Çalışma Başkanlığı binasını füzeyle hedef aldı. Savaş uçakları tarafından bombalanan bina yıkıldı.

8.37: Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 20'si çocuk 256 kişinin yaşamını yitirdiğini, 121'i çocuk 1788 kişinin yaralandığını açıkladı.

8.32: İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının 1864'e çıktığı belirtildi. Açıklamada, yaralılardan 345'inin durumunun ağır olduğu bilgisi verildi.

8.26: İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki bazı hedeflerin topçu atışıyla vurulduğunu duyurdu. İsrail ordusunun yaptığı açıklamada, Lübnan tarafından gelen saldırıya karşılık verildiği ifade edildi.

 İşte Filistin'de adım adım yaşananlar:

-İsrail-Gazze hattında gerilim zirveye tırmandı.Gazze'den ateşlenen roketler, İsrail'in birçok farklı noktasını vurdu. İsrail'de vurulan noktalardan alevler ve dumanlar yükselirken, polis halka sığınakların yakınında kalma çağrısı yaptı. 

-İsrail basınına göre roket saldırıları sonrası Tel Aviv'in güneyindeki Aşkelon'da bir kişi hayatını kaybetti, 15 kişi ise yaralandı. İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre ise Gazze'den atılan roketler nedeniyle İsrail'de toplamda 5 kişi hayatını kaybetti.

-X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi, altısının orta derecede olduğu, diğer 7 kişinin ise hafif şekilde yaralandığı bilgisine yer verildi. Gazze Şeridi açıklarında İsrail teknelerine ateş açıldığı iddiası da basında yer aldı.

Filistin haritadan siliniyor! İşgali tamamlamak isteyen İsrail, Gazze'ye ölüm yağdırıyor... Şimdiden yüzlerce şehit

NETANYAHU: SAVAŞTAYIZ VE KAZANACAĞIZ

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridinden başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısıyla ilgili, "Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş" dedi.

İsrail vatandaşlarını uyaran Netanyahu, "İsrail vatandaşları savaştayız. Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş. Hamas sabah saatlerinden itibaren İsrail vatandaşlarına karşı kanlı bir sürpriz saldırı başlattı. Sabah saatlerinden itibaren bunun içindeyiz." ifadelerini kullandı.

-İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından X sosyal medya hesabından açıklama yaptı. "İsrail zor bir zamandan geçiyor" ifadesini kullanan Herzog, İsraillilere ordu güçlerinin talimatlarını dinleme, karşılıklı güven ve sükunet gösterme çağrısında bulundu.

-İsrail Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hamas'ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları" ifade edildi.

HAVA  BOMBARDIMANI BAŞLADI 

-İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze'ye 18.20 saatlerinde havadan saldırı başlattı. Ağır bombardımana uğrayan Gazze'de şehirden dumanlar yükselirken siviller de hedef altına alındı. 

-Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, tüm Filistinlileri İsrail'e karşı başlattıkları "Aksa Tufanı operasyonuna" katılmaya çağırdı. Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonuna yaptığı açıklamada, sabah başlatılan operasyonun planlandıkları gibi devam ettiğini belirterek, "Düşman hayal kırıklığından uyandığında şaşkına dönecek" ifadelerini kullandı.

 Hamas tarafından dün İsrail'e karşı başlatılan, bölge tarihinde daha önce eşi benzeri görülmemiş roket saldırısı sonrası, Filistin'e karşı

-"Aksa Tufanı"nda ilk hedeflerin stratejik noktalar, havalimanları ve askeri mevziler olduğunun altını çizen Ebu Ubeyde, "Fliistin direnişinin, Mescid-i Aksa ve Filistinli esirlere saldıran İsrail'e hesap sormaya başladığını" kaydetti. "Gerçekleştirdikleri operasyonun işgal güçlerine (İsrail'e) diz çöktürecek tarihi bir fırsat olarak kabul edildiğini" dile getiren Ebu Ubeyde, Filistinlilere seslenerek, "Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistin halkımıza Aksa Tufanı savaşına katılmaları çağrısı yapıyoruz" dedi.

-Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade etti. Silahlanan Filistinlilerin, İsrail şehirlerine akın akın girdiği anlara dair videolar sosyal medyada yayıldı.

ABBAS: HALKIN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VARDIR

-Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey sivil ve güvenlik yetkililerini Ramallah'ta topladı. Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır." dedi.

-Hamas lideri İsmail Heniyye, ise Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını belirtti. 

-İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'na karşı "Demir Kılıçlar Operasyonu" başlatıldığını duyurdu. İDF Sözcüsü Daniel Hagari, yerel saatle 06.30’dan itibaren İsrail topraklarına 2 bin 200’den fazla roket atıldığını ve Hamas tarafından hava, deniz ve karadan sızma girişimleri gerçekleştirildiğini söyledi.

-IDF Filistin İrtibat Şefi Ghassan Alian ise yaptığı açıklamada, “Hamas, Gazze Şeridi’nde cehennemin kapısını açtı” dedi. Alian açıklamasında, “Kararı, Hamas verdi ve sorumluluğu üstlenecek, bedelini ödeyecektir” ifadelerine de yer verdi.

MDA: 50 İSRAİLLİ ÖLDÜ 

-İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Hamas’ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonunda 300 İsraillinin öldüğünü duyurdu. İsrail Sağlık Bakanlığı ise 545 yaralının hastanelere nakledildiğini açıkladı. 

-İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında 232 Filistinlinin şehit olduğunu açıklandı. Operasyonda binden fazla Filistinli de yaralanırken yetkililer bilançonun ağırlaşabileceğini her geçen saat artacağını belirtti. 

İsrail güçlerinin Kudüs çevresindeki Kalandiya, Şufat Mülteci Kampı, Beyt Iksa, Ez-Zuayyam sınır noktalarını da kapattığı belirtildi.

İSRAİL SINIR KAPILARINI BİR BİR KAPATIYOR

-İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'dan Ürdün'e açılan Kerame Sınır Kapısı'ndan geçişleri kapattığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, Filistin hükümetine bağlı Sınır ve Sınır Kapıları Heyeti Başkanı Nazmi Mihne'nin açıklamasına yer verdi. Mihne, İsrail'in Kerame Sınır Kapısı'ndan çift yönlü geçişleri bir sonraki duyuruya kadar kapattığını aktardı.

Haberde, İsrail güçlerinin Kudüs çevresindeki Kalandiya, Şufat Mülteci Kampı, Beyt Iksa, Ez-Zuayyam sınır noktalarını da kapattığı belirtildi.

İsrail Başbakanlığı da yerel saatle 13.00'te Tel Aviv'de güvenlik kabinesinin toplanacağını duyurdu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sürüyor. İsrail, Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlendiği saldırıda El-Emin Muhammed Camisi yıkıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sürüyor. İsrail, Gazze'nin Han Yunus kentine düzenlendiği saldırıda El-Emin Muhammed Camisi yıkıldı.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ''BU SAVAŞI KAZANACAĞIZ''

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail'e karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, tüm sızma noktalarında düşmanla savaşıyor. İsrail, bu savaşı kazanacak" dedi.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...