Tgrt Haber

İsrail Filistinlileri Mevasi'ye hapsetmek istiyor!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Şubat 2024 14:55 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 15:08
israil,filistin,gazze

İsrail'in Mevasi planı, 1,4 milyon Filistinliyi 12 kilometrekare alana hapsetmekten ibaret. Üstelik bölgede herhangi bir altyapı bulunmuyor.

İsrail, Gazze'nin kuzeyini boşaltmanın ardından gözünü güneye dikti. Refah'a saldırı planları hazırlayan İsrail, 1,4 milyon Filistinliyi de buradan zorla göndermek istiyor. Tel Aviv yönetimi, uluslararası toplumun tepkisini üzerinde toplamamak için Refah'taki Filistinlilere 'güvenli geçiş koridoru' oluşturacağını iddia ediyor. 

İsrail basınına göre, Refah'taki Filistinliler güvenli olduğu iddia edilen Mevasi bölgesine sürülecek. İsrail hükümeti ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçınıyor. 

SADECE 12 KİLOMETRELİK BİR ALAN

Gazze Şeridi'nin yaklaşık 28 kilometre güneybatısında bulunan Mevasi, Gazze Vadisi'nin güneydoğusunda, kuzeydeki Deyr el-Belah'tan başlayıp Han Yunus'tan geçerek Refah'a kadar uzanan 12 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık sadece 1 kilometre genişliğinde olan bir bölge.

İsrail Filistinlileri Mevasi'ye hapsetmek istiyor! - 1. Resim

Filistinlilerin sığınmak zorunda bırakıldığı bu alanda, herhangi bir altyapı yok. Üstelik Mevasi'de şimdiden binlerce Filistinli çadırlarda yaşamak zorunda bırakıldı. Yaklaşık 12 bin kilometrekarelik yüz ölçümüyle Gazze Şeridi'nin yüzde 3'üne tekabül eden Mevasi'de yüz binlerce kişinin barınması imkansız görülüyor.

Biri Han Yunus diğeri Refah'a bağlı olmak üzere coğrafi olarak birbirine bağlı iki bölgeye ayrılan Mevasi, çoğunlukla tarım arazileri ve çorak kum tepeciklerinden oluşuyor. Geçmişten bugüne daha çok tarımla uğraşan ailelerin yaşadığı Mevasi'nin nüfusu 9 bin olarak tahmin ediliyor.

KONUT SAYISI 100'Ü GEÇMİYOR

İsmini bölgedeki çiftçilerin ekinlerini sulamak için toprak yüzeyinde emilim havuzları kazarak su çıkarması işleminden alan Mevasi'de konut sayısı 100'ü geçmiyor.

Ayrıca, bölgede herhangi bir altyapı, kanalizasyon, elektrik ve iletişim ağı ile asfalt yol bulunmuyor.

İsrail Filistinlileri Mevasi'ye hapsetmek istiyor! - 2. Resim

İSRAİL'İN 'MEVASİ HAPSİ' PLANI

İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırıları ve kara saldırılarının artmasıyla birlikte binlerce Filistinli, temel ihtiyaçlar ve altyapıdan yoksun olan Mevasi'ye göç etmek ve orada çadır kurmak zorunda kaldı.

İsrail daha önce de zorla yerinden ettiği Filistinlilere Mevasi'ye gitme çağrısı yapmıştı. Mevasi'yi güvenli bölge olarak ilan eden İsrail ordusu, Ocak ayında bölgeye hava ve kara saldırıları düzenleyerek buradaki yerinden edilmiş Filistinlileri Refah'a sürmüştü.

Filistin Kızılayı, 22 Ocak’ta yaptığı açıklamada İsrail savaş uçaklarının Mevasi bölgesinde 4 sığınma merkezini hedef aldığını açıklamıştı.

Filistin resmi ajansı WAFA da, 23 Ocak’ta yayımlanan haberinde, İsrail savaş uçaklarının Mevasi bölgesinde sığınmacıların kaldığı çadırları bombaladığını, saldırıda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını duyurmuştu.

İsrail Filistinlileri Mevasi'ye hapsetmek istiyor! - 3. Resim

REFAH'A SIĞINAN YÜZ BİNLERCE FİLİSTİNLİ

Gazze'ye yönelik saldırılarında on binlerce Filistinliyi öldüren İsrail, bölgenin kuzey ve orta kesimlerindeki nüfusun büyük bölümünü Mısır sınırındaki Refah kentine yığılmaya zorladı.

İsrail, saldırılar boyunca kuzeydekiler için "güvenli bölge" ilan ettiği güney bölgesini havadan vururken şimdi de karadan işgal etmeyi ve nüfusu buradan çıkmaya zorlamayı planlıyor.

Refah'ta 1 milyon 400 bin civarında sivilin sıkıştığı tahmin ediliyor.

Uluslararası toplum İsrail'i Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırının yeni ve büyük bir trajediye neden olacağı konusunda uyarıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...