Tgrt Haber

İsrail-Gazze sınırında sıcak saatler: Silahlanan Filistinliler sınırın öbür tarafına geçti

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Ekim 2023 13:06 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 17:36
İsrail,Gazze,Hamas,saldırı,

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade etti. Silahlanan Filistinlilerin, İsrail şehirlerine akın akın girdiği anlara dair videolar sosyal medyada yayıldı.

Gazze sabah saatlerinde İsrail'in birçok noktasını roketlerle hedef aldı, 20 dakikada 5 bin roket fırlattı. Atılan roketlerden bazıları Askalan (Aşkelon) kentine isabet etti. Ardından Hamas, İsrail'e karşı 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattı. Sabah saatlerinde başlatılan saldırılarda an itibariyla 22 israilli hayatını kaybetti, 70'den fazla kişininağır yaralandğı ifade edildi. Bu gelişme sonrası "Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz" açıklamasında bulunan İsrail ordusu, Gazze'ye saldırı başlattı. Hamas'ın silahlı kanadının İsrail topraklarına sızarak başlattığı operasyon sonrası bölgede şiddet bir hayli yükseldi.

DAYF VİDEO YAYINLADI, FİLİSTİNLİLER SINIRA KOŞTU

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, bu sabaha karşı İsrail'e yönelik başlattıkları saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu. Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf

Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti. Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı.

Çağrının ardından sınıra koşan Filistinliler bulabildikleri tüm ateş güçleri ile İsrail sınırından geçerek iç bölgelere doğru sıcak çatışmanın yaşandığı alanlara koştu. Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi.

Çağrının ardından sınıra koşan Filistinliler bulabildikleri tüm ateş güçleri ile İsrail sınırından geçerek iç bölgelere doğru sıcak çatışmanın yaşandığı alanlara koştu.

ÖLÜ SAYISI 22'YE YÜKSELDİ

İsrail Ulusal Acil Servisi (MDA), Hamas’ın başlattığı saldırılarda en az 22 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrailli yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

SINIRDA İSRAİL TANKI VURULDU İÇİNDEKİ ASKERLER ESİR ALINDI

İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı ileri sürüldü. Filistin'den sosyal medya hesaplarında, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde konuşan Filistinli, tanktaki İsrail askerlerinin İzzeddin el-Kassam güçleri tarafından esir alındığını söyledi.

İsrail sınırında vurulan israil tankı

HAMAS'A BAĞLI SİLAHLI GRUPLAR SINIRI GEÇTİ 

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, Gazze sınırına yakın bazı bölgelerde yaşayan İsrailliler, evlerinin çevresindeki sokaklarda Filistinli silahlı grupların dolaştığını söyledi. Haaretz gazetesinin İsrail polisine dayandırdığı habere göre, 60 kadar silahlı Filistinlinin 14 ayrı İsrail bölgesine girdiği değerlendiriliyor. İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, Hamas'ın sabah başlattığı Aksa Tufanı operasyonunda İsrail'e yaklaşık 2 bin 200 roket fırlattığını kaydetti. Ordu radyosu, ülkenin güneyindeki Shaar HaNegev beldesi Belediye Başkanı Ofir Liebstein'ın Filistinlilerle girdiği silahlı çatışmada hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, İsraillileri kan bağışında bulunmaya çağırdı.

İSRAİL ORDUSU KARŞI SALDIRI BAŞLATTI

İsrail ordusu, onlarca savaş uçağıyla Gazze'ye hava saldırısı başlattığını duyurdu. İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı. Gallant, Gazze Şeridi çevresindeki 80 kilometre yarıçapındaki alanı askeri bölge ilan etti. Bakan Gallant, yayımladığı video mesajında, Hamas’ın İsrail'e karşı savaş başlatarak "büyük bir hata” yaptığını söyledi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yerel saatle 13.00'te güvenlik kabinesiyle toplanacağı duyuruldu.

HAMAS'IN 16 TONLUK MÜHİMMATI VURULDU

Hamas ile İsrail ordusu arasında çatışmalar devam ederken, İsrail Savunma Kuvvetleri Hamas hedeflerinin vurulduğu görüntüleri yayınladı. İsrailli askeri kaynaklar, Hamas’a ait 16 ton mühimmatın vurulduğunu duyurdu. IDF Filistin İrtibat Şefi Ghassan Alian ise yaptığı açıklamada, “Hamas, Gazze Şeridi’nde cehennemin kapısını açtı” dedi. Alian açıklamasında, “Kararı, Hamas verdi ve sorumluluğu üstlenecek, bedelini ödeyecektir” ifadelerine de yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...