Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
11 Aralık 2023 08:49 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 18:18
israil,hamas,gazze,filistin

İsrail, sivilleri öldürmeye devam ediyor. Gazze'de yüzlerce sivilin sığındığı Cibaliya Mülteci Kampı'nda Birleşmiş Milletlere ait bir okula bombalar yağdı. Saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise gizli bir ekip kurduğu ortaya çıktı. Ekip, üst düzey müttefiklerden ve savunma teşkilatından temsilcilerden oluşuyor... İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle İsrail, Gazze'ye 66 gündür bombalar yağdırıyor. Şimdiye kadar hastaneleri, okulları, mülteci kamplarını hedef almaktan çekinmeyen İsrail, yaklaşık 18 bin Filistinliyi öldürdü. Savaş suçu işlemediğini iddia eden İsrail, son olarak yine bir okulu hedef aldı. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki Birleşmiş Milletlere ait okula bombalar yağdı. Bölge yangın yerine dönerken saldırıda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde, okulun bahçesinde kan izleri olduğu ve saldırı sonrasında da hedef alınan binada yangın çıktığı görüldü. Bir diğer videoda ise bir Filistinli, saldırıda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi.

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

18.15: 7 Ekim'den bu yana Gazze'de ölenlerin sayısı 18 bin 205'e yükseldi.

17.27: İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 80 yaşındaki bir sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

16.55: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi Sözcüsü Halil ed-Dakran, İsrail'in saldırılarını artırmasının, hastanenin sağlık sistemini çökme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını belirtti.

16.41: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da ateş açarak yaraladıkları silahsız Filistinli bir genci, yakın mesafeden otomatik silahla hedef alarak öldürdüğü ortaya çıktı.

15.19: Gazze Şeridi’nden İsrail'e atılan roketler sonucu Holon kentinde bir kişinin yaralandığı bildirildi.

MAGHAZİ MÜLTECİ KAMPI'NA SALDIRI

15.15: İsrail ordusu, sivil yerleşim yerlerine düzenlediği baskın ve saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail kuvvetleri bugün Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deir al-Balah kentinde bulunan ve binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Maghazi Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 23 Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı El Aksa Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Enkaz altında kalan çok sayıda kişi için ise arama çalışmaları sürüyor.

14.57: İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde yürüttüğü saldırılarını sonlandırmasının ardından, bölgede, işgal altındaki Batı Şeria'dakine benzer şekilde "baskınlar" düzenleyecek yeni bir yapı kurmayı değerlendirdiği bildirildi.

14.43: İsrail ordusu, Lübnan'ın iç kesiminde yer alan Rihan köyündeki bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

13.45: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 3 askerinin daha öldürüldüğünü, bir askerinin ise ağır yaralandığını duyurdu.

13.33: İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenledikleri baskınlarda 30 Filistinliyi gözaltına aldı.

12.35: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'nin güneyinde, kuzeyinde kullandığı taktiklere göre en kötüsünü kullandığını, dolayısıyla sivil kayıp sayısının arttığını belirtti.

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

İSRAİL, SİVİLLERİN YAŞADIĞI BİNAYI BOMBALADI

12.31: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yaklaşık 60 Filistinlinin yaşadığı bir binayı bombaladığı, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

11.47: İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde Filistinli çiftçiler, silahlı Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğradı.

11.36: İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e yapılan saldırılara karşılık Lübnan'ın güneyinde Hizbullah mevzilerini vurduğunu açıkladı.

10.58: Katar, İsrail'in abluka ve yoğun bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne ulaştırılmak üzere 116 ton insani yardım taşıyan 3 uçağı Mısır'a gönderdi.

10.23: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 4 askerinin daha öldüğünü ve 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden asker sayısının 102'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 430'a yükseldiğini duyurdu.

10.09: İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinde, Nasır Hastanesi yakınındaki bir eve saldırı düzenledi. Saldırı sonrası bölgeden yoğun dumanlar yükseldi.

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

09.32: ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya görevinden istifa etmesi çağrısında bulundu.

09.09: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 101'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 430 askerinin öldürüldüğünü duyurdu

NETANYAHU'NUN GİZLİ EKİBİ

08.00: Kanal 13'ün Pazar gecesi bildirdiğine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu Gazze'ye yönelik savaş sonrası planları tartışmak üzere üst düzey müttefiklerden ve savunma teşkilatından temsilcilerden oluşan küçük, gizli bir ekip kurdu. Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer liderliğindeki ekipte İsrail Savunma Kuvvetleri, Mossad ve Shin Bet'ten temsilciler yer alıyor.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Mike Herzog'un da toplantılarda yer aldığı belirtilen haberde, ekibin halihazırda dört kez bir araya geldiği ve bu hafta tekrar bir araya gelmesinin beklendiği belirtildi.

Kanal 13, Hanegbi liderliğindeki ekibin ulaştığı sonuçların da güvenlik kabinesine sunulacağını söyledi.

07.43: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'nde savaşırken öldürülen üç askerin isimlerini açıkladı.

06.45:  İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti ile orta kesimdeki Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda 11 sivil öldü, onlarcası yaralandı.

06.36: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok noktasına baskın düzenledi.

03.44: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda, Birleşmiş Milletlere (BM) ait bir okulu bombaladı.

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

03.05: Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki 3 sol parti, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes istenen karar tasarısını veto etmesinin ardından, Filistin yönetimini Washington ile ilişkileri dondurmaya çağırdı.

01.58: İsrail'in karadan ve havadan yoğun saldırılarına maruz kalan abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus'taki yüzlerce Filistinlinin, İsrail'in tehditleri nedeniyle batı bölgelerine ya da Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah kentine doğru zorla yerinden edilme süreci devam ediyor.

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

ABD, İSRAİL'E MÜHİMMAT SATIŞINI SAVUNDU

00.48: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e acil olarak yapılan tank mühimmatı satışını savundu ve ABD Kongresi’ne İsrail, Ukrayna ve diğer ulusal güvenlik öncelikleri için 100 milyar dolardan fazla yardımın hızla onaylanması çağrısında bulundu.

00.38: Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Hamas'ın Filistin'deki siyasi haritanın bir parçası olduğunu ve İsrail'in bunu yok edemeyeceğini söyledi.

00.04: İsrail güçlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde alıkoydukları ve aralarında bebekli annelerin de bulunduğu 142 kadın esiri hapse attığı belirtildi.

00.03: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, son 48 saatte 40 İsrail askerini öldürdüklerini, 44 askeri aracı imha ettiklerini duyurdu.

İsrail-Hamas savaşında 66. gün: Netanyahu'nun 'gizli ekibi' ifşa oldu sivillerin üzerine bombalar yağdı

DSÖ: ATEŞKES OLMADAN BARIŞ OLMAZ

23.56: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de yaşanan duruma ilişkin "Ateşkes olmadan barış olmaz." ifadesini kullandı.

23.34:  Hamas, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkına bağlılığını vurgulayarak, zorla yerinden edilme projelerini reddettiğini bildirdi.

22.37: İslami Cihad Hareketinin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde içinde İsrail askerlerinin bulunduğu bir evi patlayıcılarla havaya uçurdu.

22.30: Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail güçleri Gazze’de alıkoydukları ve aralarında bebekli annelerin de bulunduğu 142 kadın esiri hapse attı.

21.46: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani ateşkes kararını uygulamaya gücünün olmaması nedeniyle BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) otoritesinin ve güvenilirliğinin zedelendiğini belirterek, Gazze'de insani ateşkes çağrısından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...