Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... 3. rehine takası başladı: Kızılhaç 13 İsrailli ve 5 yabancıyı teslim aldı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Kasım 2023 18:30 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 01:23
gazze,esir takası,rehine,israil,filistin

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkeste 4. güne girildi. Anlaşma kapsamında cuma günü yapılan ilk rehine takasının ardından gece saatlerinde ikinci esir takası gerçekleşti. Kızılhaç, Hamas'ın Gazze'de 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi teslim ettiğini duyururken, İsrail de Filistinli 39 tutukluyu serbest bıraktı. Hamas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri üzerine Taylandlıları serbest bıraktıklarını duyurdu. İsrail ve Hamas’ın 3. Rehine takası başladı. Mısır medyası Kızılhaç'ın 13 İsrailli ve 5 yabancıyı teslim aldığını açıkladı. İsrail, insani aranın 3’üncü gününde 39 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes üçüncü gününde devam ederken, esir takası da ikinci kez yapıldı. Dün akşam saatlerinde Hamas'ın elinde tuttuğu 13 İsraillliyi Kızılhaç yetkililerine teslim ettiği haberi geçmiş ancak haber daha sonra yalanlanmıştı.

Hamas, İsrail'in yardım kamyonlarının Gazze'nin kuzeyine girmesine izin verene kadar rehinelerin serbest bırakılmasının ikinci aşamasını ertelemeye karar verdiklerini duyurmuştu.

Ancak rehine takasında doğrudan etkili olan Katar'dan Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan açıklamada esir takasının uygulanmasının önündeki engellerin giderildiği ve ikinci grubun gece saatlerinde serbest bırakılacağını açıklaması gelmişti.

VE TAKAS GERÇEKLEŞTİ

Yaşanan gelişmelerin ardından Kızılhaç, Hamas'ın Gazze'de 13 İsrailli ve 4 yabancı rehineyi teslim ettiğini açıkladı. Serbest bırakılan 4 yabancı rehinenin Tayland vatandaşı olduğu bildirildi.

3. REHİNE TAKASI

İsrail ve Hamas’ın 3. Rehine takası başladı. Mısır medyası Kızılhaç'ın 13 İsrailli ve 5 yabancıyı teslim aldığını açıkladı.

Hamas'ın Gazze'de 13 İsrailli ve 4 yabancı rehineyi teslim ettiğini açıkladı. Serbest bırakılan 4 yabancı rehinenin Tayland vatandaşı olduğu bildirildi.

Hamas ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri üzerine Taylandlıları serbest bıraktıklarını açıkladı. İsrailli esirler Refah Sınır Kapısı'na getirilerek İsrailli yetkililere teslim edildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden yapılan açıklamada ise Ofer Hapishanesi'ndeki 39 Filistinlinin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ait otobüsle işgal altındaki Batı Şeria'nın Bireh kentine ve Kudüs'e doğru yola çıktığı belirtildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde de İsrail'in 33'ü çocuk, 6'sı kadın 39 Filistinliyi serbest bıraktığı ifade edildi.

 Takasta 2. aşama tamamlandı: 13 İsrailli ve 4 Taylandlı karşılığında 39 Filistinli serbest

HAMAS'TAN ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana insani girişimleri sürüyor.

Hamas, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarına yanıt olarak Gazze'deki Taylandlı esirler serbest bırakıldı" açıklamasını yaptı.

Öte yandan Gazze'deki Filistin Hükumeti Medya Ofisinden 24 Kasım 2023 tarihinde yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda öldürülenlerin sayısının 15 bine ulaştığı bildirildi. Hayatını kaybeden kişilerin arasında 6 bin 150'den fazla çocuk ve 4 binden fazla kadın olduğu kaydedildi.

GALLANT: 'SAVAŞ DEVAM EDECEK!

Savunma Bakanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile Tel Aviv'deki Bakanlık binasında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Gazze'de varılan uzlaşmaya ilişkin konuştu.

Gallant, "Kısa bir insani ara olacak sonrasında tüm askeri gücümüzle savaşa devam edeceğiz. Hamas'ın yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması hedefini gerçekleştirinceye kadar durmayacağız. Hamas'ın elinde 240 esir var ve bu, kabul edebileceğimiz ve hoş görebileceğimiz bir şey değil." ifadelerini kullandı.

Lübnan sınırında açılan cepheye ilişkin Gallant, şunları kaydetti:

"Savaşmakta bir çıkarımız yok ancak düşmanlarımızı caydırmamız gerekiyor. 7 Ekim öncesine dönemeyiz. Hamas tarafından vahşi bir saldırıya uğradık sonra da Hizbullah'ın saldırısı geldi. Vatandaşlarımıza yönelik tehditlere tolerans göstermeyeceğiz."

Bölgeden gelen son dakika gelişmeleri:

21.20: İsrail, insani aranın 3’üncü gününde 39 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı.

18.30: İsrail ve Hamas’ın 3. Rehine takası başladı. Mısır medyası Kızılhaç'ın 13 İsrailli ve 5 yabancıyı teslim aldığını açıkladı.

14.41: İsrail askerleri, insani araya rağmen Gazze'deki hastanelerin çevresindeki Filistinlileri hedef aldı

11.40: İsrail ordusu, Gazze'nin güneyine göçe zorladığı 1 milyon 750 bin sivilin insani ara süresince evlerinin bulunduğu kuzey tarafına geçişine yasak getirdi.

11.20: İsrailli yetkililer, Hamas ile varılan mutabakat kapsamında bugün 13 İsrailli esirin daha serbest bırakılacağını duyurdu.

09.03: İsrail, Gazze'den bugün serbest bırakılacak esirlerin listesini aldığını açıkladı.

03.50: İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da 5 Filistinliyi öldürdü, 4 kişiyi de yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail makamlarından Batı Şeria'nın el-Bireh kentinde de 1 Filistinlinin öldürüldüğü bilgisinin alındığı belirtildi. Filistin resmi ajansı WAFA ise İsrail askerlerinin Cenin Devlet Hastanesi çevresinde ateş açması sonucu 3 Filistinli gencin yaralandığını duyurdu belirtilmişti. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 237'ye yükseldi.

05.30: İsrail polisi, serbest bırakılması öncesi Filistinli kadının Doğu Kudüs'teki evini bastı. Aile fertlerini darbederek evden çıkarmaya çalışan İsrail polisi, gazetecileri uzaklaştırmak için de güç kullandı Serbest bırakılan Filistinli İsra Ceabis: "Bizi hapisten çıkaran Rabbimize elhamdülillah diyorum. Sevinmeye utanıyoruz çünkü tüm Filistin kan ağlıyor" ifadelerini kullandı.

02:20: İsrail ile Hamas arasındaki ateşkeste üçüncü güne girildi. Anlaşma kapsamında cuma günü yapılan ilk rehine takasının ardından bu gece de ikinci esir takası başladı. Kızılhaç, Hamas'ın Gazze'de 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi teslim ettiğini duyururken, İsrail de Filistinli 39 tutukluyu serbest bıraktı. Öte yandan Hamas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri üzerine Taylandlıları serbest bıraktıklarını açıkladı.

22.00: Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ensari, Katar-Mısır arabuluculuğuyla İsrail ile Hamas arasındaki engellerin aşıldığını belirterek, bu gece 7 yabancı uyruklu esirin yanı sıra 39 Filistinli mahkum ile Gazze Şeridi’nde tutulan 13 İsrailli esirin de serbest bırakılacağını duyurdu.

21.30: İsrailli bir yetkili, gece yarısına kadar rehine takasının ikinci aşaması gerçekleşmezse İsrail ordusunun kara operasyonlarını yeniden başlatacağını söyledi.

21.00: Hamas: İsrail anlaşmaya bağlı kaldığı sürece biz de anlaşmaya bağlı kalacağız.

20.30: Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in insani ara anlaşması şartlarına uymadığını belirterek, 2‘inci esir grubunun serbest bırakılmasının ertelendiğini açıkladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...