Tgrt Haber

İsrail medyasından itiraf: Diğer Filistin savaşı Batı Şeria'da! Sistematik zulüm yapılıyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Jerusalem Post
09 Kasım 2023 11:36 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 12:57
,israil,filistin,gazze

Dünya, İsrail'in Gazze'yi 34 gündür aralıksız bombalamasına odaklanmışken savaşın Batı Şeria'ya yansıması da acımasızca oldu. İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yapılan sistematik zulmü itiraf etti.

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık verdiği gerekçesiyle İsrail, 34 gündür Gazze'ye bombalar yağdırıyor. Gazze'deki can kaybı 10 bini aştı, İsrail ise dünyanın dört bir yanından gelen ateşkes çağrılarına kulak tıkamaya devam ediyor. İsrail'in kara birlikleri, Gazze'de operasyonlarını sürdürürken İsrail basınından Batı Şeria'da devam eden zulüm için itiraf geldi.

The Jerusalem Post gazetesi, ''Filistin halkına karşı verilen ikinci savaşı'' yazdı. Gazete, Batı Şeria'da sistematik olarak zulm gören Filistinliler için ''İsrail Gazze'de savaşırken yerleşimciler Batı Şeria'daki Filistinlilere savaş açıyor'' manşeti attı. Haberde ''Gazze'deki savaş 2. ayına girerken Netanyahu'nun mesihçi ve aşırı milliyetçi ortakları Batı Şeria'daki hakimiyetlerini sıkılaştırmak, yerleşim yerlerini genişletmek ve Filistinlileri bölgeden sürmek için çalışıyor''' ifadelerine yer verildi.

İsrail medyasından itiraf: Diğer Filistin savaşı Batı Şeria'da! Sistematik zulüm yapılıyor

''İSRAİL'İN DİĞER FİLİSTİN SAVAŞI''

Gazete tarafından ''İsrail'in diğer Filistin savaşı'' olarak nitelendirilen zulümler hakkında şu ifadelere yer verildi:

''Dünya Gazze'deki savaşın gürültüsüne ve ölümüne odaklanmışken, İsrailli aşırı sağcılar bu savaşı kullanarak Batı Şeria üzerindeki hakimiyetlerini sıkılaştırıyor ve Filistinlileri kovuyor. Şiddete başvuran yerleşimci kanunsuzlar (teröristler) yalnızca hükümetin en yüksek kademelerinde değil, orduda da güçlü bir desteğe sahip.''

İsrail, Gazze'deki hastaneleri, mülteci kamplarını, okulları bombalarken Filistinlilerin yardım isteklerinin karşılıksız kaldığını yazan haberde, ''Bu yağmacıların saldırısına uğrayan Filistinliler, ordudan yardım istendiğinde askerlerin çoğunlukla durup izlediğini ve hatta görev aldığını bildiriyor.'' denildi.

İsrail medyasından itiraf: Diğer Filistin savaşı Batı Şeria'da! Sistematik zulüm yapılıyor

''NETANYAHU'NUN PARMAĞI VAR''

Ayrıca haberde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in yerleşimcileri silahlandırmak için 24 bin kadar ABD yapımı M-16 saldırı tüfeği satın alınacağını duyurduğu, gelen tepkiler üzerine İsrail'in ABD'ye bunun yapılmayacağına dair söz vermek zorunda kaldığı hatırlatıldı. ''İsrail hükümetinde kötü şöhretli bir kıdemli bakan söz konusu olduğunda bu tür güvenceleri ciddiye almak zordur'' denilen haberde söz konusu bakanın Arap karşıtı kışkırtma ve yerleşimci aşırılık yanlılarına destek konusunda uzun bir geçmişi olduğunun altı çizildi.

Bu isimlerin önemli görevlere getirilmesinde Netanyahu'nun parmağı olduğunu belirten İsrailli gazete şu ifadelere yer verdi:

''Netanyahu Ben-Gvir'in Otzma Yehudit'ini ve Dini Siyonist Parti'yi, liderlerine hükümette üst mevkiler vererek meşrulaştırdı. Aşırılık yanlısı ortaklarından korkan Netanyahu, bir soruya cevap olarak Gazze'ye nükleer silah gönderilmesine desteğini dile getirdiğinde Bakan Amichai Eliyahu'yu kovma cesaretine sahip değildi.''

Gazete Netanyahu'nun yalnızca o ismi kabine toplantılarından uzaklaştırdığına vurgu yaptı.

İsrail medyasından itiraf: Diğer Filistin savaşı Batı Şeria'da! Sistematik zulüm yapılıyor

''GAZZE'Yİ YENİDEN İŞGAL ETMEK İSTİYOR''

Netanyahu'nun Gazze'yi de yeniden işgal etmek istediğini yazan İsrailli gazete şu yorumda bulundu:

''Biden bunun büyük bir hata olacağını söyledi ancak başbakan İsrail'in Gazze'nin güvenliğinin sorumluluğunu belirsiz bir süre için üstlenmeyi planladığını duyurdu. Başka bir deyişle 'Joe, senin lanet tavsiyeni değil, sadece paranı ve silahlarını istiyoruz' dedi.''

''NETANYAHU'NUN VAHŞİ OYUNU''

ABD merkezli The Intercept ise, Gazze'de yaşananları, ''Netanyahu'nun vahşi oyunu'' olarak değerlendirdi. ABD'li yayın organı ''Netanyahu'nun vahşi oyunu: Filistinlilerin öldürülmesi, İsrail'in acısını istismar etmek'' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde ''İsrail'in bir ay süren acımasız hava ve kara saldırılarının ardından Gazze'de ölü sayısı 10 bine ulaştı'' denildi.

FİLİSTİNLİ KADINLARA SİLAHLARIN GÖLGESİNDE TACİZ

Öte yandan geçtiğimiz gün sosyal medyada ortaya çıkan görüntülerle beraber İsrail'in Gazze'ye aralıksız bombalar yağdırdığı anlarda Batı Şeria'da da Filistinli kadınlara yapılan insanlık dışı uygulama gün yüzüne çıkmıştı. 

Sosyal medyada yayılan görüntülerde İsrailli askerlerin, Filistinli kız çocuklarını üst araması bahanesiyle taciz ettiği anlar kısa sürede yayıldı. 

İsrail medyasından itiraf: Diğer Filistin savaşı Batı Şeria'da! Sistematik zulüm yapılıyor

İşgal altındaki Kudüs'ün Şufat Mahallesi'nde İsrail askerleri, kız çocuklarını kıstırdı, üzerlerine silahlar doğrultarak üst araması gerçekleştirdi. İsrail askeri, kız çocuğunu taciz edercesine aradı. 

Filistinli kız çocuğuna üst araması yapıldığı anda İsrailli diğer askerler, etraftaki sivillere silah doğrultarak tehdit etti. Kendilerine silah doğrultulan Filistinli siviller, çaresizce o anlara şahitlik ederken olay anı karşı binada bulunan birisi tarafından kayıt altına alındı.

Kaynak: The Jerusalem Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...