Tgrt Haber

İsrail topyekün savaş için tarih verdi! Sadece birkaç gün var

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Mart 2024 16:27 - Güncelleme : 07 Mart 2024 16:50
İsrail topyekün savaş için tarih verdi! Sadece birkaç gün var

İsrail, Lübnan ile gerilim için 15 Mart'a kadar süre verdi. Batılı ülkelere, diplomatik çözüme varılamaması durumunda İsrail, topyekün bir savaş hazırlığına başlayacağı yönünde bilgi verdi.

İsrail ve Hamas savaşının hemen ardından artan Lübnan geriliminde kriz zirveye taşınıyor. İsrail, Lübnan Hizbullah'ına son uyarısını yaptığını belirtti. Hizbullah'a yakınlığı ile bilinen Al-Akhbar gazetesi, İsrail ve Lübnan arasında arabulucu konumdaki ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'in 5 Mart'ta Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmeye ilişkin yayımladığı haberde Tel Aviv yönetiminin tarih verdiğini duyurdu. 

DİPLOMASİ İÇİN SON TARİH 15 MART

Batılı diplomatlara dayandırılan haberde, "İsrail'in Batılı ülkelere Lübnan ile sınır üzerindeki gerginliğin siyasi yollarla çözülmesi hususunda 15 Mart'a kadar süre verdiği, bu tarihten sonra sınır üzerindeki askeri operasyonların yerine topyekûn bir savaş için hazırlığa gireceği" iddia edildi.

Kaynaklar, ABD'nin ısrarına rağmen Beyrut ve Tel Aviv arasında ateşkesin sağlamlaştırılmasının önünü açacak "siyasi çözümün" dahi yeterli kalmadığı, büyük çatışmayı önleyecek sürdürülebilir bir çözüm formülü üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.

İsrail topyekün savaş için tarih verdi! Sadece birkaç gün var - 1. Resim

Hochstein, İsrail ve Lübnan arasında sınır üzerinde 8 Ekim 2023'ten beri devam eden çatışmaların durdurulması için 4 Mart'ta Beyrut'ta ve hemen ertesi gün de Tel Aviv'de hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 5 Mart'ta yaptığı açıklamada, Ramazan'dan önce Gazze'de ateşkesin sağlanması ve Lübnan cephesiyle ilgili görüşmelerin de Ramazan ayında yapılması ihtimalinin olduğunu söylemişti.

İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda, 234 Hizbullah mensubu, 46 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas, 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

GAZZE'DEKİ ATEŞKES UMUDU SÖNÜYOR

Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında, esir takası mutabakatı kapsamında Mısır'ın başkenti Kahire'de 13 Şubat'ta toplantı yapılmıştı.

Daha sonra bu müzakereler Fransa'nın başkenti Paris'te devam etmişti. Paris müzakereleri, Mossad Başkanı David Barnea başkanlığındaki İsrail heyeti, CIA Direktörü William (Bill) Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kemal ve Hamas heyetinin katılımıyla 24 Şubat'ta sonlanmıştı.

İsrail topyekün savaş için tarih verdi! Sadece birkaç gün var - 2. Resim

Mısır basını son olarak, 3 Mart'ta Kahire'de Mısır, Katar, Hamas ve ABD'nin katılımıyla müzakerelerin başladığını duyurmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...