Tgrt Haber

Son dakika! İsrail ile Hamas esir takasında anlaştı: Rehineler kademeli serbest bırakılacak

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
21 Kasım 2023 18:48 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 23:37
İsrail,Filistin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile gerçekleşmesi beklenen esir takasında son aşamaya gelindiğini söyleyen Netanyahu, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. İsrail ve Hamas arasında müzakereleri devam eden rehine takası konusunda anlaşmaya varıldı. Netanyahu, rehinelerin aşamalar halinde serbest bırakılacağını duyurdu.

İsrail ile Hamas arasında gerçekleşmesi beklenen esir takası anlaşmasının detayları belli oldu. ABD basınından Axios, İsrail'in, Hamas tarafından serbest bırakılan her İsrailli esir karşılığında İsrail'deki üç Filistinli tutukluyu serbest bırakacağını belirtti.

ANLAŞMA SAĞLANDI

İsrail kabinesinin akşam yerel saat ile 20.00'de toplanacağı belirtildi. İsrail basını, kabinenin İsrail ile Hamas arasında beklenen esir takası anlaşmasını onaylayacağı ifade etti.

İsrail ve Hamas arasında müzakereleri devam eden rehine takası konusunda anlaşmaya varıldı. Netanyahu, rehinelerin aşamalar halinde serbest bırakılacağını duyurdu.

İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından yapılan açıklamada, "Rehineler kademeli şekilde serbest bırakılacak. Hükümet bu akşam zor ama doğru kararı verdi. Güvenlik şefleri kararı tam destekliyor. Anlaşma orduya devam eden mücadelelere hazırlanma fırsatı verecek. ABD Başkanı Biden, anlaşmanın geliştirilmesinde yardımcı oldu" ifadelerine yer verildi. 

"ATEŞKES OLSA DA SAVAŞA DEVAM..."

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze Şeridinde geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini açıkladı.

Öte yandan Hamas lideri İsmail Haniye, "Ateşkes yanıtımızı Katar'lı arabuculara ilettik" diye konuşmuştu. 

ERDOĞAN'DAN İLK YORUM 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Cezayir'de mevkidaşı Abdülmecid Tebbun ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan İsrail-Filistin arasındaki esir takasına ilişkin, "Temennimiz odur ki bir an önce bu rehinelerin takasında neticeyi alırız. Sürekli görüşme halindeyiz ve beklentilerimiz buralardan olumlu neticeler almak" dedi. 

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 66, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 600'ü çocuk ve 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 217 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu öldü.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...