Tgrt Haber

İsrail'den savaş suçu itirafı: Beyaz bayrağa rağmen ateş açıldı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Aralık 2023 09:55 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 11:07
İsrail'den savaş suçu itirafı: Beyaz bayrağa rağmen ateş açıldı
israil,gazze,hamas,filistin

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ülkesinin savaş suçu işlediğini itiraf etti. Halevi, İsrailli 3 rehinenin ölümünün ardından ''Yaşananlardan biz sorumluyuz, beyaz bayrağa rağmen ateş açıldı'' dedi.

Dünyanın dört bir yanından gelen ateşkes çağrılarına kulak tıkayan İsrail, gün geçtikçe köşeye sıkışıyor. 73 gündür Gazze'ye saldırılarında okul, mülteci kampı, hastane gibi birçok sivilin sığındığı yerlere bombalar yağdıran İsrail, kendi vatandaşlarının da ölümüne neden olmasıyla beraber tepkileri daha da üzerine çekti. Savaş suçu işlediklerini her seferinde reddeden İsrail'den itiraf geldi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun evrensel savaş kurallarına uymadığını söyledi. ''Yaşananlardan biz sorumluyuz'' diyen Halevi, ''Rehinelerin kendi başlarına hareket edebilecekleri senaryosuna karşı hazırlıklı olmadıklarını'' itiraf etti:

''Kaçırılan 3 kişi, kendilerini anlayabilmemiz için her şeyi yaptılar. Buna rağmen beyaz bayrak kaldıranlara ateş edilmemesi yönündeki talimatlara uyulmadan üzerilerine ateş açıldı.''

İsrail'den savaş suçu itirafı: Beyaz bayrağa rağmen ateş açıldı

REHİNE SKANDALININ ARDINDAN NETANYAHU'DAN İLK AÇIKLAMA

Öte yandan İsrail'de tepkilerin doruk noktasına çıkmasına neden olan 3 rehinenin öldürülmesi üzerine ilk kez konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze’de Hamas tarafından tutulan rehineleri kurtarmak için müzakerelere başlandığını söyledi.

''Hem rehinelerin dönüşü hem de düşmanı yenmek için savaşın süreceğini'' vurgulayan Netanyahu, Katar’ın aracılık ettiği yeni rehine takası görüşmelerinin devam ettiğini belirtti. Daha önceki müzakerelerde arabuluculuk yapan Katar, müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Hamas’tan ise “İsrail’in saldırıları tamamen durana kadar rehine takası yapılmayacağı” açıklaması geldi.

İsrail medyası, söz konusu müzakereler kapsamında cuma günü Avrupa’da Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman El Tani’yle bir araya gelen İsrail gizli servisi MOSSAD’ın Başkanı David Barnea’nın “İsrail anlaşmaya hazır” mesajını ilettiğini yazdı.

İsrail'den savaş suçu itirafı: Beyaz bayrağa rağmen ateş açıldı

NE OLMUŞTU?

Hamas'ın 7 Ekim saldırısında rehin aldığı 28 yaşındaki Yotam Haim, 22 yaşındaki Samer Talalka ve 26 yaşındaki Alon Shamriz cuma günü İsrail askerleri tarafından Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'nde öldürüldü. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, vurulan İsrailliler vuruldukları yerin yanındaki binada bir süredir kalıyordu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir askeri yetkili, "Adamlar bir binadan üstsüz çıktılar, içlerinden biri beyaz kumaşlı bir sopa taşıyordu" dedi.

Yetkili, askerlerden birinin, adamların onlarca metre uzakta olmasına rağmen onları "terörist" sanarak kendini tehdit altında hissettiğini ve onlara ateş açtığını dile getirdi.

İsrail'den savaş suçu itirafı: Beyaz bayrağa rağmen ateş açıldı

Üç İsrailliden ikisi o an ölürken biri yaralı halde binaya girmişti. Askerler, İbranice yapılan yardım çığlığıyla ateş etmeyi bırakmış ancak yaralı hayatını kaybetmişti.

Binanın dışında asılı olduğu görülen beyaz kumaş üzerine yazılmış "SOS" çağrısına (Uluslararası Mors Alfabesi acil durum sinyali) rağmen İsrail askerleri "terörist sandık" diyerek kendi vatandaşlarını katletti. Kumaşların diğerinde ise "3 rehineyiz" yazıyordu.

Sivilleri öldürmediklerini iddia eden İsrail ordusu, beyaz bayrak taşıyan vatandaşlarını öldürmenin "angajman kurallarının" ihlali olduğunu kabul etti.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 800 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 122'ye karadan işgal sürecinde olmak üzere 454 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 297 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 24 Lübnanlı sivil, 109 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze'de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...