Tgrt Haber

İsrail'i arkasına alan Hindistan'dan Çin'e gözdağı: Balistik füze ateşledi

Editör: Murat Makas / Kaynak: The Hindu, m5dergi
10 Kasım 2023 15:43 - Güncelleme : 10 Kasım 2023 16:15
İsrail,Hindistan,Çin

Çin ile arasındaki sınır anlaşmazlığı devam eden Hindistan gözetleme faaliyetlerini güçlendirmek ve savunmaya yatırım yapmak için İsrail ile anlaştı. Çin sınırında faaliyet göstermek amacıyla İsrail İHA'ları satın aldığını duyuran Hindistan, kısa menzilli karadan karaya balistik füzesini de test etti.

Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’da İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürerken Çin ve Hindistan arasında yıllara dayanan sınır anlaşmazlığı gerilimi tekrar tırmandı. Hindistan ordusu Çin'e karşı gözetleme faaliyetlerini arttırmak amacıyla İsrail’in kapısını çaldı. Sınırlarını güçlendirmek isteyen Hindistan savunma sanayi alanında İsrail'in askeri teknolojilerine yöneldi.

İSRAİL İHA'SI SATIN ALINDI

Çin ile Hindistan ordusu, gözetleme faaliyetlerini arttırmak üzere altı adet İsrail yapımı insansız hava sistemi satın aldığını duyurdu. Haber sitesi The Hindu’nun bazı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Hindistan Ordusu ve Hindistan Deniz Kuvvetleri’nin önümüzdeki yılın başlarında ikişer adet Hermes 900’ü, Hindistan Hava Kuvvetleri’nin ise aynı dönemde iki adet Heron MK2’yi teslim alması bekleniyor. Haberde ayrıca; dört adet MK2 geçen yıldan bu yana Hindistan Ordusu’nda operasyonel durumda olduğu belirtildi.

İsrail'i arkasına alan Hindistan'dan Çin'e gözdağı: Balistik füze ateşledi

HERMES 900

Hermes 900 silahsız orta irtifa uzun dayanıklılık sistemi, gözetleme ve istihbarat toplama dahil 450 kilogram faydalı yüke sahiptir. Dahili görüntüleme sensörleri geniş bir alanı sürekli olarak tarar ve gerçek zamanlı olarak görüntü ve video yakalamasına olanak tanır.

Her türlü hava koşulunda görev yapabilen sistem, düşük görüş koşullarında iniş ve kalkış yapabilirken 36 saatlik dayanıklılığa ve 30,000 feet’lik bir hizmet tavanına sahiptir. The Hindu’nun haberine göre Hindistan Ordusu, yeni sistemleri keşif ve gözetlemenin yanı sıra savaş helikopterleriyle birlikte kullanmayı planlıyor.

BALİSTİK FÜZESİ TESTİ

Savunma sanayisini güçlendiren Hindistan’ın ayrıca kısa menzilli, karadan karaya balistik füzesi 'Pralay'ı başarıyla test ettiği açıklandı.

M5 dergisinin Defence Post tarafından derlediği bilgilere göre; Abdul Kalam Adası’nda gerçekleştirilen deneme, Hindistan’ın Çin ve Pakistan’la olan çatışmalı sınırları için savunma gereksinimlerini karşılama hedefinin bir parçası olarak düğmeye basıldı.

Hindistan savunma yetkililerine göre, izleme araçları silahın yörüngesini izledi ve tüm görev hedeflerine ulaştığını doğruladı. Hindistan merkezli EurAsian Times tarafından yayınlanan bilgilerde ise, fırlatmanın sadece sınırlı hedefleri olan bir geliştirme denemesi olduğu ve gerçek bir operasyonel test olmadığı açıklandı.

İsrail'i arkasına alan Hindistan'dan Çin'e gözdağı: Balistik füze ateşledi

PRALAY BALİSTİK FÜZESİ

Pralay balistik füzesi 1,000 kilogram faydalı yüke sahiptir ve 500 kilometreye kadar olan hedefleri vurabilir. Hindistan yapımı füzenin, itiş vektör kontrolü için jet kanatçık sistemi sayesinde uçuşun son aşamasında kaçınma manevraları yapabildiği bildiriliyor. Eylül ayında Hindistan hükümeti, füzenin Hindistan Ordusu için satın alınmasını onaylamıştı.

Kaynak: The Hindu, m5dergi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...