Tgrt Haber

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Netanyahu'nun koltuğunu sarsıyor: Son ankette destek dip yaptı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
08 Kasım 2023 10:59 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 12:07
israil,gazze,hamas

İsrail'de yakınlarını kaybedenler Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını isterken bu durum anketlere de yansıdı. Ülkenin 3'te ikisinden fazlası Netanyahu'nun görevi bırakmasını istiyor.

Abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde 7 Ekim sabahı Hamas'ın düzenlediği saldırılarda yakınlarını kaybeden İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetin istifası için Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde çadır kurdu. İstifa sesleri, ankete de yansıdı. 

Tel Aviv Üniversitesi tarafından 609 katılımcı arasında yapılan araştırmaya göre, İsraillilerin yüzde 47'si Netanyahu'nun İsrail-Hamas savaşından sonra, yüzde 29'unun ise hemen istifa etmesi gerektiğine inanıyor. Anket sonuçları, Netanyahu'nun savaşı meşrulaştırma girişimlerinin tabanda karşılık bulmadığına işaret ediyor. 

İsrail-Hamas savaşının başlamasından iki buçuk hafta sonra yapılan ankette halk, İsrail ordusu hakkında olumlu düşünceleri olduğunu söylese de hükümetle ilgili rahatsızlık dile getirdi. Mevcut hükümete oy veren seçmenin sadece yüzde 39'u alınan kararlardan memnun olduklarını söyledi. Muhalefet seçmeninde ise bu oranın yüzde 5 olduğu görüldü.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Netanyahu'nun koltuğunu sarsıyor: Son ankette destek dip yaptı

Anket sonuçları, İsrail halkının, ülkelerinin Gazze'deki hedeflerini de anlamadığını gösteriyor. Katılımcılar, yüzde 58'i hükümetlerinin Gazze'deki hedeflerinin "açık olmadığını" dile getirdi.

Anket sonuçları, halkın Netanyahu'nun Hamas'ı yok etme tezinin ise arkasında olduğunu düşünüyor. Yahudi vatandaşların yüzde 63'ü, şu anda ülkenin en önemli hedefinin Hamas'ı "yok etmek" olduğunu ifade etti.

Katılımcıların sadece yüzde 33'ü rehineleri kurtarmanın daha önemli olduğunu ifade etti.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 345’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30'a yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 237'si çocuk, 2 bin 719'u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...