Tgrt Haber

İsrail'in itirazları dağ oldu: Ateşkes istemiyorlar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Şubat 2024 12:22 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 12:24
israil,hamas,gazze,filistin

Hamas Hareketi Siyasi Büro üyesi Usame el-Hamdan, İsrail'in sürekli olarak ateşkes ve esir takası anlaşmaları için sunulan maddelere karşı çıktığını söyledi.

İsrail ve Hamas arasında olası bir ateşkes ve esir takası görüşmeleri devam ediyor. Fakat Hamas, yeni anlaşma için ön onay verse de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabul etmeyeceklerini açıkladı. Hamas Siyasi Büro üyesi Usame el-Hamdan da İsrail'in sürekli olarak anlaşma için sunulan maddelere itiraz ettiğini söyledi. 

Muhtemel bir ateşkes anlaşmasına dair açıklamalarda bulunan Hamdan, Hamas ile İsrail'in ateşkes taslağında yaşadığı anlaşmazlıklar hakkında şunları söyledi:

"Her şeyden önce bizim için çok önemli bir mesele olan tam bir ateşkes üzerinde ısrar ediyoruz. Yani (İsrail askerlerinin) Gazze'den tamamen çekilmesi ve Gazze'deki ablukanın kaldırılması. İsrail ise bu maddelere ısrarla karşı çıkıyor."

İsrail'in itirazları dağ oldu: Ateşkes istemiyorlar - 1. Resim

''İSRAİL ATEŞKES İSTEMİYOR''

İsrail'in üzerinde ısrar ettiği konulara değinen Hamdan, "İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına devam etmek istiyor. Ateşkes istemedikleri gibi ablukayı kaldırmaya da yanaşmıyorlar. En büyük anlaşmazlık bu." diye konuştu.

Arabulucuların anlaşma taslağı üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarına işaret eden Hamdan, Hamas'ın tüm şartlarının yerine getirileceğinin garantisinin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 İsrail'in itirazları dağ oldu: Ateşkes istemiyorlar - 2. Resim

''TUTUKLU FİLİSTİNLİLER SERBEST KALMALI''

Hamdan, esir takası için İsrail'e üst düzey bir isim iletip iletmedikleri hakkında, "İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bu da en sonunda gerçekleşecektir." şeklinde konuştu.

Hamaslı yetkili, ateşkesin sağlanamaması halinde en kötü senaryonun ne olabileceği sorusunu, "Sahadaki gerçekler dışında herhangi bir senaryo hakkında konuşmak istemiyorum. Bizler tam kapsamlı bir ateşkes üzerinde çalışıyoruz ve sonunda bu da gerçekleştireceğiz." şeklinde cevapladı.

İsrail'in itirazları dağ oldu: Ateşkes istemiyorlar - 3. Resim

NETANYAHU: KABUL ETMEYECEĞİZ

Öte yandan Hamas yeni ateşkes ve esir takası için 'ön onay' vermişken Başbakan Binyamin Netanyahu'dan 'kabul etmeyeceğiz' açıklaması gelmişti. Tel Aviv'deki haftalık hükümet toplantısında açıklamalarda bulunan Netanyahu, Hamas'ı yok etmenin ana savaş hedefleri olduğunu dile getirmişti.

Netanyahu, ''Hamas'ın ortadan kaldırılması, tüm rehinelerin geri getirilmesi ve Gazze'nin bir daha İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması'' gibi tüm hedeflerine ulaşana kadar savaşı bitirmeyeceğini söylemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...