Tgrt Haber

İsrail'in serbest bıraktığı çocuk her şeyi anlattı: Esirlere zulmediliyor, 9 saat soğukta bekletildik

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
28 Kasım 2023 21:03 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 21:25
İsrail,Filistin

İsrail ve Hamas arasındaki esir takasında serbest bırakılan çocuk mahkum Al-Alami, İsrail’in hapishanelerdeki şiddetini anlattı. Al-Alami, “İsrailli gardiyanlar bizi 9 saat boyunca soğukta bekletti” dedi. 8 kişilik koğuşta 12 kişinin kaldığını belirten Al-Alami, gardiyanların sistematik şiddet uyguladığını söyledi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti. Bu kapsamda 4 günde Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. Katar Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucu "insani aranın" 2 gün daha uzatıldığını duyurmuştu.

4 AY ESİR KALDI

İsrail ve Filistin arasında 24 Kasım’da varılan esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakılanlar ise yaşadıklarını paylaştı. Dün serbest bırakılan 16 yaşındaki çocuk mahkum Qasim Al-Alami, İsrail hapishanelerinde yaşadıklarını anlattı. İsrail güçleri tarafından idari gözaltı yasası uyarınca 18 Kasım’da tutuklanan Al-Alami, İsrail'in Ofer Hapishanesi’nde 4 ay kaldığını ve esir takası anlaşması ile serbest bırakıldığını ifade etti.

İsrail güçleri, Gazzelilerin güzergahında yol boyunca önlemler aldı.

KOĞUŞLAR KAPASİTESİNİ AŞTI

İsrail’in çocuk mahkumlara battaniye, kıyafet ve yeterli yiyecek sağlamadığını aktaran Al-Alami, gardiyanlar tarafından iyi muamele görmediklerini belirtti. Filistinli mahkumlara tuvaleti kullanmaları için 10 dakika izin verildiğini aktaran Al-Alami, 8 kişilik odalarda 12 kişi kaldıklarını açıkladı.

GARDİYANLAR ACIMASIZCA ŞİDDET UYGULUYOR

Gardiyanların 7 Ekim’den sonra koğuşlardaki tüm elektrikli aletlere ve yiyeceklere el koyduğunu ifade eden Al-Alami, İsrailli gardiyanların Filistinli mahkumları her gün suçsuz ve sebepsiz yere dövdüğünü söyledi. Gardiyanların çocuk mahkumları 9 saat boyunca soğukta beklettiklerini aktaran Al-Alami, serbest bırakılmasını sağladığı için Hamas’a teşekkür etti.

“FİLİSTİNLİLERE ZULMEDİLİYOR”

Dün serbest bırakılan çocuk mahkumlardan Abdullah Akhil ise, 6 aydır tutuklu olduğunu belirterek, İsrailli gardiyanların Filistinli mahkumları her gün dövdüklerini yineledi. Gardiyanların hasta mahkumlarla ilgilenmediklerini aktaran Akhil, Hamas’ın İsrailli esirlere insancıl bir şekilde, İsrailli gardiyanların ise Filistinli mahkumlara gaddarca davrandığını söyledi.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki insani aranın başladığı 24 Kasım’dan bu yana 4 grup halinde Hamas tarafından 50 İsrailli ile en az 19 yabancı uyruklu, İsrail tarafından ise 150 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...