Tgrt Haber

İsveç uyanıklığı! PKK’lı diyerek iadeye hazırladığı ismin uyuşturucudan yargılandığı ortaya çıktı

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Yeni Şafak
09 Haziran 2023 10:29 - Güncelleme : 09 Haziran 2023 10:39
İsveç uyanıklığı! PKK’lı diyerek iadeye hazırladığı ismin uyuşturucudan yargılandığı ortaya çıktı
isveç,terör örgütü,pkk

Terör örgütü PKK’nın gösterilerine ve eylemlerine ülkesinde izin veren İsveç yine bir skandala imza attı. Türkiye’ye teslim edileceği ifade edilen Mehmet Kokulu’nun terör örgütü üyeliğinden değil uyuşturucudan yargılandığı ortaya çıktı.

NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasını isteyen İsveç bu doğrultuda terör yasasını değiştirerek yürürlüğe koydu. Buna rağmen yine terör örgütü PKK/YPG yandaşlarının ülkesinde eylem yapmasına izin veren İsveç ilk kez bir sınır dışı kararı verdi. İsveç Yüksek Mahkemesi 35 yaşındaki Mehmet Kokulu’nun Türkiye’ye iade edilmesini onaylarken Kokulu’nun PKK ile bağlantısı olduğu için değil uyuşturucu kaçakçılığından yargılandığı ortaya çıktı.

SAVUNMASINI DEĞİŞTİRDİ

Yeni Şafak’ın haberine göre Kokulu ifadesinde Türkiye’deki uyuşturucu suçunu itiraf ettiği, cezaevine girdiği, iyi halden şartlı tahliye edildiği ve seyahat etmesinin yasaklandığını söyledi. 5 yıllık cezasının ardından Türkiye’yi yasal yollardan terk ettiğini anlatan Kokulu 2018’de İsveç’e geldiğini söyledi. Uyuşturucu kaçakçılığı suçundan yargılanan Kokulu, İsveç’in sınır dışı kararını geri çekmesi için mahkemede savunmasını değiştirdi.

“HDP’LİYİM, PKK’YI DESTEKLİYORUM”

Savunmasını “HDP’li ve PKK’lı olduğu” şeklinde değiştiren Kokulu, “Kürt olduğunu ve Kürt davası için aktif olarak çalıştığını” öne sürdü. 2009-2012 yılları arasında HDP için aktif olarak çalıştığını, HDP’nin düzenlediği çeşitli programlara katıldığını, YPG ve PKK’yı desteklediğini söyleyen Kokulu, 2019-2020 yılları arasında Facebook sayfasında yönetimi eleştirip özerklik istediğini söyledi.

“FETÖ’CÜYÜM” BİLE DEDİ

İade edilmemek için daha da ileri giden ve FETÖ’cü olduğunu söyleyen Kokulu örgütün gizli haberleşme programı ByLock’u indirdiğini ancak hiç kullanmadığını söyledi. Gezi Parkı olaylarında sahada olduğunu, polis tarafından vurulduğunu bile söyleyen Kokulu ardından işkenceye maruz kaldığını iddia etti ve tırnaklarının kerpetenle çekildiğini beyan etti. Sanık Türkiye’de işkenceye maruz kaldığı için İsveç polisinin sorgusu sırasında bunlardan bahsetmediğini iddia etti.

Sanığın bu savunmasına rağmen İsveç Yüksek Mahkemesi kararı bozmadı. Kokulu’nun Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceğine ilişkin son kararı İsveç hükümeti verecek. İsveç’te iade taleplerine hükümet karar veriyor, ancak Yüksek Mahkeme’nin aleyhte görüş bildirmesi halinde sınır dışı işlemi yapılamıyor.

 

Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...