Tgrt Haber

Erdoğan’ın NATO çıkışına İsveç'ten küstah tehdit: Bizimle iyi geçinmek Türkiye'nin çıkarına olur

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Ajanslar
14 May 2022 14:25 - Güncelleme : 14 May 2022 15:10
Erdoğan’ın NATO çıkışına İsveç'ten küstah tehdit: Bizimle iyi geçinmek Türkiye'nin çıkarına olur

İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘olumlu bakmıyoruz’ diyerek veto sinyali vermesi İsveç’i rahatsız etti. 1980’li yıllardan beri PKK'lı teröristleri destekleyen İsveç’in Dışişleri Bakanı Ann Linde, "NATO'nun önemli ülkeleri arkamızda, Türkiye'nin çıkarına olur" diyerek Türkiye'yi tehdit etmeye kalktı.

Rusya, NATO’ya üye olmak isteyen Ukrayna’ya 24 Şubat’ta savaş başlattı. Ukrayna’yı işgal girişimi yaklaşık 3 aydır sürerken Rusya’ya karşı bir hamle de İskandinav ülkelerinden geldi. Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın İskandinavya’yı işgal etme riski nedeniyle NATO’ya üye olma hazırlığına girdi.

ERDOĞAN’DAN VETO SİNYALİ

NATO’dan iki ülkeye yeşil ışık gelirken Türkiye, bu iki ülkenin NATO’ya girişine sıcak bakmıyor. Dün yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, İskandinav ülkelerinin üyeliğine ‘olumlu bakmıyoruz’ diyerek veto sinyali verdi. Erdoğan, üyelik tekliflerine yönelik olumsuz değerlendirmesinde her iki ülkeyi de “terör örgütlerine” yataklık etmekle suçladı.

NATO’daki diğer 30 ülke gibi konuyla ilgili Türkiye’nin de veto hakkı bulunuyor. Bir ülke NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğinde, ittifakın 30 üyesinin resmi bir daveti uzatmak için oybirliğiyle kabul etmesi gerekiyor ve ardından üyelik müzakereleri geliyor.

İSVEÇ’TEN KÜSTAH TEHDİT

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veto sinyali vermesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye’ye küstah tehditler savurdu. NATO’daki bütün ülkelerin desteğini istediklerini belirten Linde, “NATO’nun önemli ülkeleri bizim arkamızda. Bizimle ve o ülkelerle iyi geçinmek, Türkiye’nin çıkarına olur.” dedi.

YPG’YE ZİYARET

Öte yandan İsveç’in terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye bugüne kadar 210 milyon dolarlık destek aktardığı belirtiliyor. Ann Linde, 2020 ve 2021’de YPG’yi ziyaret etmişti. İsveç, 2023 yılında mali yardımlarını ise 376 milyon dolara çıkartmayı planlıyor.

PKK’lı teröristler 1980 yıllardan beri İsveç’te lobi faaliyetleri yürüterek çeşitli dernekler vasıtasıyla para buluyor ve militan devşiriyor. STK'ların, siyasi partilerin ve PKK’nın iç içe geçtiği ülke YPG'ye de finansal destek sağlıyor.

Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...