Tgrt Haber

Kral Charles'ın eşi Camilla'nın kraliçe tacında Osmanlı detayı! Sultan Abdülmecit'ten hediye

10 Eylül 2022 16:00 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 16:34
Kral Charles'ın eşi Camilla'nın kraliçe tacında Osmanlı detayı! Sultan Abdülmecit'ten hediye
ingiltere,kraliçe,kral,charles,camilla

Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından tahtta 3. Charles geçti. Bugün resmi olarak kral ilan edilen Charles'ın eşi Camilla da önümüzdeki aylarda taç giyecek. Kraliçe Camilla'nın takacağı tacın üzerine de ise Osmanlı detayı var. Dönemin Osmanlı Padişahı Abdülmecit'ten bir hediye taçta yer alıyor.

Önceki gün İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe'nin ölümünün ardından oğlu Prens Charles, ülkebnin yeni kralı oldu. 3. Charles'ın krallığı resmen ilan edildi, taç giyme töreni ise birkaç ay sonra yapılacak. 3. Charles'ın eşi Camilla da kraliçe olarak taş giyecek.

Birkaç ay sonra düzenlenecen olan tören, Anglikan Kilisesi adetleriyle gerçekleşecek. Dini dörende Canterbury Başpikoposu, Charles'a yapımı 1661 yılına uzanan kraliyet tacını takacak. Bu taç, Londra Kulesi'nde bulunan Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve 2 kilo 230 gram ağırlığı nedeniyle sadece tören esnasında takılıyor.

Kral Charles'ın eşi Camilla'nın kraliçe tacında Osmanlı detayı! Sultan Abdülmecit'ten hediye

Yeni Kral Charles'ın eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles de 'kraliçe' unvanını alacak. Camilla'nın takacağı taç ise Kraliçe 2. Elizabeth'in babası Kral VI. George'un 1937'deki taç giyme töreninde eşinin kullanması için tasarlandı.

Ana Kraliçe'nin tacını süsleyen taşlar arasında elmas ve platin de bulunuyor. Bu taçta Işık Dağı (Koh-i Noor) adı verilen dünyanın en büyük elması da bulunuyor.  105.6 karat yani dünyanın en büyük ve pahalı elması olarak nitelendirilen Işık Dağı adlı bu elmas; İngiltere'ye 19'uncu yüzyılın ortalarında Kraliçe Victoria'ya hediye olarak gönderildi. Fakat Hindistan'daki birçok kişi bu elmasın çalındığına inanıyor. 

Kral Charles'ın eşi Camilla'nın kraliçe tacında Osmanlı detayı! Sultan Abdülmecit'ten hediye

KRALİÇE TACINDA OSMANLI DETAYI

Taç üzerinde yer alan elmaslardan biri de dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından 1856 yılında yine Kraliçe Victoria'ya verildi. Sultan Abdülmecit bu elması, Victoria'nın Kırım Savaşı sırasındaki desteğine teşekkür olarak hediye etti. Ana Kraliçe, bu gösterişli tacı kızı Elizabeth'in tahta çıktığı törende de kullanmıştı.

Kraliyet eserlerini koruyan kurum olan Royal Collection Trust'ın internet sitesinde de elmasla ilgili olarak, "Türk elması, 1856 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Kraliçe Victoria'ya Kırım Savaşı sırasında İngilizlerin desteğine şükran ifadesi olarak bir hediyeydi." ifadesi yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...