Tgrt Haber
Tgrt Haber

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan ürküten sözler: Asıl savaş başlamak üzere

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İHA / AA
03 Nisan 2022 21:46 - Güncelleme : 03 Nisan 2022 23:53
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan ürküten sözler: Asıl savaş başlamak üzere

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile yürütülen müzakerelerde ilerleme kaydedilmesine rağmen kilit konuların hala çözüme ulaşamadığını belirtti. Rus ordusunun kanlı ve yıkıcı saldırılarla insanlık suçu işlemeye devam ettiğini vurgulayan Kuleba, henüz en kötüsünü yaşamadıklarını söyleyip "Asıl savaş başlamak üzere" ifadesini kullandı. G7 ülkelerine de seslenen Kuleba, Rusya'ya yıkıcı yaptırımlar uygulanmasını istedi.

İkinci ayına girilen Rusya-Ukrayna savaşında taraflar bir yandan barış görüşmeleri yürütürken, diğer yandan karşılıklı saldırılar devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rus ordusunun Donbas'ta yeni bir saldırıya hazırlandığını öne sürerken, Ukrayna cephesinden de NATO'yu doğrulayan bir açıklama geldi.

İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, savaşta henüz en kötüsünü yaşamadıklarını söyleyip, şu anda Kiev'deki muharebeyi kazandıklarını ancak güneyde ve Donbas'ta asıl savaşın başlamak üzere olduğunu belirtti.

'ATEŞKES İÇİN RUSLARA GÜVENMİYORUZ'

Barış sürecinindeki gelişmeleri değerlendiren Dmitro Kuleba, "Sürekli birbirimizle görüşüyoruz ama tüm kilit sorunlar çözüme kavuşmamış şekilde kalmaya devam ediyor. Bir yandan Rus ordusu, karada saldırmaya devam ediyor ve kentlerimize füze ile saldırıp, insanlığa karşı suç işliyor. Müzakerelerde küçük kazanımlar elde ettiğimizde askeri saldırganlıkları daha kanlı ve yıkıcı oluyor" diye konuştu.

Kuleba, Ruslarla ilişkilerinin olması ve kendilerine bir daha saldırmayacaklarına dair emin olmaları gerektiğini ancak onlara güvenmediklerini vurguladı.

"EN KÖTÜ DAHA GELMEDİ, SAVAŞ BAŞLAMAK ÜZERE"

Sahadaki askeri durumla ilgili Kuleba, "Savaşın tam ortasındayız ancak en kötüsü daha gelmedi. Ukrayna, Kiev’deki muharebeyi kazandı fakat Donbas ve güneyde savaş başlamak üzere. Mariupol'deki tahribatın gösterdiği üzere korkunç ve yıkıcı olacak. Biz hazırız, geri adım atmayacağız ve sizin desteğinizi almayız umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlemeyi planladığı ziyarete ilişkin de Kuleba, "Gelirse onu kucaklayarak karşılayacağız" dedi.

"Papa’dan ne dilemeyi isterdiniz" sorusuna ise Kuleba, "Bizim için dua etmesini ve Ruslara ağırlığını koyarak bu acımazsız savaşa son vermesini isterdim. Savaşta çok fazla Hristiyan ve aynı zamanda Katolik ölüyor" diye cevap verdi.

"RUSYA'YA YIKICI YAPTIRIM UYGULANMALI"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Buça şehrinde yaşanan Rus saldırıları ve sivil ölümleri nedeniyle G7 ülkelerince Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Öte yandan Twitter hesabından paylaşım yapan Kuleba, G7 ülkelerinin Rusya'ya yıkıcı yaptırımlar uygulaması yönünde çağrı yaptı. Kuleba, "Buça katliamı kasıtlıydı. Ruslar, mümkün olduğu kadar çok Ukraynalıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Onları durdurmalı ve kovmalıyız. Şimdi G7'den yeni yıkıcı yaptırımları talep ediyorum: Petrol, gaz, kömür ambargosu; tüm limanları Rus gemilerine ve mallarına kapatın; tüm Rus bankalarının SWIFT bağlantısını kesin" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA / AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...