Tgrt Haber

Kuzey Kore'nin nükleere para bulmak için illegal yolu

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
08 Şubat 2024 13:00 - Güncelleme : 08 Şubat 2024 13:01
Kuzey Kore'nin nükleere para bulmak için illegal yolu
kuzey kore,birleşmiş milletler güvenlik konseyi,nükleer silah,kripto,siber saldırı

BMGK Yaptırımlar Komitesi raporunun basına sızmasıyla birlikte Kuzey Kore'nin siber saldırılardan kripto elde ettiği ve nükleer silah programını finanse etmek için harcadığı öne sürüldü.

Basına sızdırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Yaptırımlar Komitesi raporunda, Kuzey Kore'nin düzenlediği siber saldırılardan elde ettiği kripto gelirleriyle nükleer silah programını finanse ettiği öne sürüldü. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın incelediği raporda, Kuzey Kore'nin 2017-2023'te kripto para firmalarına 58 kez siber saldırı düzenlediği bildirildi. 

3 MİLYAR DOLARLIK VURGUN

Kuzey Kore'nin dış istihbarat servisi RGB'ye bağlı hackerların düzenlediği saldırılardan yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde edildiği ve Pyongyang yönetiminin bunları nükleer silah geliştirme programında kullandığı ileri sürüldü. 

Raporda, Kuzey Kore'nin son bilinen nükleer füze testinin 2017'de yapıldığı hatırlatılırken, 2017'den bu yana ülkenin nükleer silah ve fizyon malzemesi geliştirme çalışmalarını hızlandırdığı aktarıldı.

Kuzey Kore'nin nükleere para bulmak için illegal yolu - 1. Resim

BM 2006'DAN BERİ YAPTIRIM UYGULUYOR

Kuzey Kore, geçen yıl da balistik füze denemelerini sürdürmüş, yörüngeye casus uydu fırlatmış ve taktiksel nükleer denizaltı geliştirmişti. 

BM, 2006'dan beri nükleer silah ve balistik füze denemelerini engellemek için Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor. 

Kuzey Kore'nin nükleere para bulmak için illegal yolu - 2. Resim

ÇİN VE RUSYA YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİNİ İSTİYOR

Çin ve Rusya ise Pyongyang yönetiminin nükleer silahları bırakması için öncelikle yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, eylül ayında bir araya gelmişti. Toplantıda ekonomik ve askeri işbirliğinin artırılacağı da vurgulanmıştı. 

Öte yandan ABD, Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşında Rusya'ya silah tedarik ettiğini öne sürmüştü. Pyongyang ve Moskova ise iddiaları yalanlamıştı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...