Tgrt Haber

Macron'dan Netanyahu'nun eleştirisine cevap: İki eski dostun kavgası kızışıyor

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, BBC
12 Kasım 2023 12:44 - Güncelleme : 12 Kasım 2023 12:50
Macron'dan Netanyahu'nun eleştirisine cevap: İki eski dostun kavgası kızışıyor
israil,hamas,filistin,gazze,emmanuel macron,binyamin netanyahu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ''Artık dur'' çağrısı sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan jet hızında cevap geldi. Netanyahu, Macron'un ateşkes çağrısına ''Hamas'ın işlediği suçlar yarın Paris'te ve tüm dünyada işlenecek'' diyerek cevap verdi.

HAMAS'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasıyla birlikte tüm dünyanın gözü Orta Doğu'ya dönerken, İsrail'in müttefikleri teker teker desteklerini açıklamıştı. Bu desteklerden biri de Fransa'dan gelmişti.

Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra İsrail'e giden Fransa lideri Macron, Başbakan Netanyahu ile temaslarda bulundu ve kendilerine olan desteğini dünyaya duyurdu. 24 Ekim'de yapılan görüşme sonrası Macron, "Bu savaşta yalnız bırakılmadınız. Terör saldırıları yaşamış ülkem adına konuşuyorum. Bu, kafa karışıklığı yaşamadan, çatışmayı büyütmeden teröre karşı mücadelede bizim görevimiz" değerlendirmesinde bulundu.

"HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOK. DURUN"

Macron dün İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye özel bir röportaj verdi. Burada "Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar, yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL CEPHESİNDEN SERT YANIT

Macron'un bu açıklamalarına İsrail cephesinden yanıt gecikmedi. Savunma Bakanı Yoav Gallant konuyla ilgili "Savaşın ortasında bize vaaz verme cüretini nerden buldun? Gazze'de 240'dan fazla rehine var, O insanları evlerine getirmek bizim görevimiz." dedi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Macron'a jet hızında cevap verdi. Netanyahu, "Sivillere yönelik her türlü zararın sorumluluğu İsrail'e değil Hamas-DEAŞ'a aittir." ifadelerini kullandı.

"İsrail'in, terör örgütünün yüzlerce İsrailliyi vahşice katletmesi ve 200'den fazla İsrailliyi rehin alması" nedeniyle savaşa girdiğini kaydeden Netanyahu, İsrail, sivillere zarar vermemek için elinden geleni yapıp onları savaş alanlarını terk etmeye çağırırken Hamas'ın sivillerin güvenli bölgelere gitmesini engellemek için elinden geleni yaptığını ve onları canlı kalkan olarak kullandığını iddia etti.

"Hamas-DEAŞ kadınlarımızı, çocuklarımızı, yaşlılarımızı acımasızca rehin tutarak insanlık suçu işliyor. Okulları, camileri ve hastaneleri terör komuta merkezleri olarak kullanıyor." diyen Netanyahu Macron'a verdiği cevapla tüm dünyaya seslendi; "Bugün Hamas-DEAŞ'ın Gazze'de işlediği suçlar, yarın Paris'te, New York'ta ve tüm dünyada işlenecek. Dünya liderleri İsrail'i değil Hamas-DEAŞ'ı kınamalı."

"MACRON, POZİSYONUNU DEĞİŞTİRMEDİ"

Bir Fransız siyasi yetkili, Başbakan Netanyahu'nun Cumartesi gecesi düzenlediği basın toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik eleştirisini reddetti. Yetkili, Macron'un İsrail'in Hamas'a karşı eylemi konusundaki "pozisyonunu değiştirmediğini" ancak Fransa cumhurbaşkanının İsrail'in Gazze'deki Filistinli sivillere zarar vermemek için daha fazlasını yapabileceğine ve yapması gerektiğine inandığının altını çizdi.

Macron dün İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye özel bir röportaj vermiş ve "Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar, yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" demişti.

Kaynak: TGRT Haber, BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...