Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi'nin fotoğrafı gündemdeyken Mısır'dan Suriye harekatı çıkışı

25 Kasım 2022 11:06 - Güncelleme : 25 Kasım 2022 11:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi'nin fotoğrafı gündemdeyken Mısır'dan Suriye harekatı çıkışı
mısır,suriye,recep tayyip erdoğan,abdülfettah sisi

Doha'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin tokalaşma görüntüler çok ses getirirken Mısır'dan Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeybatısına düzenlediği hava harekatına dair yorum geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin operasyonlarını derhal durdurması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak için gittiği Doha'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkışması uzun bir süre gündemde konuşulurken, Mısır'dan Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekatlarına tepki geldi. ABD ve Rusya'nın ardından Mısır da Türkiye'nin Suriye'de PKK/YPG terör örgütüne yönelik operasyonuna karşı çıkarken, Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye ve Irak'a yönelik operasyonlarını derhal durdurması çağrısı yapıldı.

''BU SALDIRILAR İKİ ÜLKENİN EGEMENLİĞİNİN İHLALİDİR''

Türkiye'nin operasyonlarının Suriye ve Irak'ın egemenliğine aykırı olduğunu savunan Mısır, "Kardeş Arap ülkeleri Irak ve Suriye'ye son günlerde Türkiye ve İran tarafından düzenlenen saldırıları büyük endişeyle takip ediyoruz. Bu saldırılar iki ülkenin egemenliğinin ihlalidir" denildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Mısır, kan dökülmesini ve daha fazla istikrarsızlığı önlemek için gerilimin düşürülmesi çağrısı yapıyor" ifadeleri yer aldı.

ABD'NİN HAREKAT RAHATSIZLIĞI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekatı ile terör örgütü YPG/ Pkk'nin Gaziantep'in Karkamış ilçesi ile Kilis'teki sivilleri hedef alan saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yapmıştı.

Türkiye'de sivilleri hedef alan roket saldırılarının kınanmadığı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Suriye ve Türkiye'deki sivil can kaybı için en içten taziyelerini ifade eder. Sivilleri korumak ve ortak DEAŞ'ı yenilmesiyle ilgili ortak hedefi desteklemek için Suriye'de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz. Irak'ta, Irak'ın egemenliğini ihlal eden koordineli olmayan askeri harekata karşı çıkmaya devam ediyoruz."

''IRAK'IN EGEMENLİĞİNİN İHLAL EDİLMESİNİ REDDEDİYORUZ''

Konuyla ilgili Pentagon'dan yapılan açıklamada ise "Suriye ve Irak kuzeyine Türk hava saldırılarına ve Suriyeli Kürtlerin Türkiye'nin güneyine yeni saldırılar gerçekleştirdiğine dair haberler gördük. Bunlar, DEAŞ'a karşı mücadele ve grubun yeniden dirilmemesi gibi ortak hedefleri tehdit ediyor. ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıran her türlü askeri hamleyi veya Irak hükümeti ile koordine edilmeden askeri faaliyetlerin gerçekleştirilmesiyle Irak egemenliğinin ihlal edilmesini reddediyor." denilmişti.

KARA HAREKATI SİNYALİNE RUSYA'DAN İLK YORUM

Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen hain saldırının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye ile Irak'ın kuzeyinehava harekatı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hava harekatının ardından kara harekatının da başlayacağını, "Uçaklarla, toplarla, SİHA'larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıçtır" diyerek vermişti.

En uygun vakitte karadan da teröristlerin tepesine binileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatay'dan Hakkâri'ye kadar güney sınırlarımızın tamamını ülkemiz topraklarına saldırı imkânı bırakmayacak şekilde bir güvenlik şeridiyle kapatma kararlılığımız her zamankinden bugün daha güçlüdür. Gerçekleştirdiğimiz sınır ötesi harekâtlarla bu şeridin bir kısmını zaten oluşturduk, kalanlarını da Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arab gibi çıbanbaşı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz" demişti.

''YAPMAMALARI İÇİN İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ''

Putin'in Suriye Özel Temsilcisi ise konuya ilişkin, "Türkiye'den kara operasyonunun yapılmayacağına dair güvence almadık. Ancak yine de bu operasyonları yapmaktan kaçınma ihtimallerinin olduğu görülüyor. Biz yapmamaları için ikna etmeye çalışıyoruz" açıklamalarında bulunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...