Tgrt Haber

Moskova’daki üçlü zirveyi Suriye basını nasıl gördü?

30 Aralık 2022 09:11 - Güncelleme : 30 Aralık 2022 09:28
Moskova’daki üçlü zirveyi Suriye basını nasıl gördü?
suriye,türkiye,moskova,şam

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Çarşamba günü Suriyeli heyet ile görüşmesi Suriye’de geniş yankı uyandırdı. Suriye rejimi gerçekleştirilen görüşmeyi olumlu bulurken iki ülke arasında ‘birden fazla konu hakkında görüşme’ yapıldığı kaydedildi. 

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonrasında üst düzey temas gerçekleştirildi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın da gittiği görüşmede Bakan Akar, Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Üçlü formatta gerçekleşen görüşmede Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yer aldı. Bakan Akar kritik zirve için “Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük" dedi.

SURİYE REJİMİ GÖRÜŞMEDEN MEMNUN

11 yıl sonra gerçekleştirilen görüşmeye Suriye rejiminin olumlu baktığı öğrenildi. Devlet haber ajansı Sana’nın aktardığı Savunma Bakanlığı açıklamasında, iki ülke arasında “birden fazla konunun görüşüldüğü” belirtildi.

ŞAM YAKINLAŞMAK İÇİN ŞART KOŞTU

Suriye devlet televizyonu El İhbariye ve rejim yanlısı medya kuruluşları, Suriye’nin Türkiye ile tekrar yakınlaşmak için şart koştuğu maddeleri hatırlattı. Bu basın kuruluşlarına göre bu maddeler, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması, terörizmle mücadele, yasa dışı yabancı işgalinin sona erdirilmesi, Suriye’ye yönelik herhangi bir bölücü hareketin kategorik olarak reddedilmesi ve Türkiye’nin sözlerini hareketleriyle desteklemesi” olarak sıralandı.

Hükümet yanlısı El Vatan gazetesi, bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde “Rusya’nın Suriye yanlısı olmayacağına inansa bu görüşmelerin gerçekleşmesine izin vermeyeceğini” iddia etti.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...