Tgrt Haber

Netanyahu'dan insani ara açıklaması! 'Uzatılabilir' dedi resmi karar geldi

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Kasım 2023 01:11 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 23:15
Netanyahu'dan insani ara açıklaması! 'Uzatılabilir' dedi resmi karar geldi
Netanyahu,ateşkes,israil,hamas,gazze,biden

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen "insani ara"nın birer gün uzatılmasını "olumlu bulduğunu" açıkladı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, çalışmalar kapsamında insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım’da saat 07.00’de başlayan insani aranın sona ermesine saatler kaldı. Hamas’ın insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğu iddia edilirken bir açıklama da Netanyahu'dan geldi. 

Netanyahu, İsrail Başbakanlığı X sosyal medya hesabından yayınlanan görüntülü mesajında, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğünü bildirdi.

https://twitter.com/netanyahu/status/1728872544613306432

10 ESİRE KARŞILIK BİR GÜN DAHA

Biden ile görüşmesine dair açıklamada bulunan Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, "insani aranın" bir gün uzatılmasına ilişkin çerçeveyi "olumlu bulduğunu" belirtti.

"Bu çerçevenin sona ermesinin ardından hedeflerini gerçekleştirmek için tüm güçleriyle geri döneceklerini" ABD Başkanı Joe Biden'e ilettiğini vurgulayan İsrail Başbakanı, hedeflerini "Hamas'ı yok etmek, Gazze'nin eski haline dönmeyeceğinden emin olmak ve İsrailli esirleri geri getirmek" şeklinde sıraladı.

HAMAS DA 4 GÜN UZATMAK İSTİYOR

Öte yandan Hamas da, akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen "insani arayı" uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yarın sona erecek olan insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğunu öne sürerek, "Hamas arabuluculara direniş hareketlerinin mevcut ateşkesi 2 ila 4 gün uzatmaya istekli olduğunu bildirdi" dedi.

Mutabakat kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridinden 39 İsrailli kadın ve çocuk, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Netanyahu'dan insani ara açıklaması! 'Uzatılabilir' dedi resmi karar geldi

İşte ateşkes ve bölgede yaşanan son gelişmeler:

22.45: Gazze'de geçici ateşkesin 4. gününde Hamas, 11 İsrailliyi daha serbest bıraktı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada "11 İsrail vatandaşı Kızılhaç'a teslim edildi" dedi.

19:10: Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

18.15: Mısır, Katar ile ortak yürütülen görüşmelerin ardından açıklama yaptı. Gelen son bilgiye göre, "Katar ile ortak yürüttüğümüz görüşmelerde ateşkesin 2 gün uzatılmasına dair anlaşmaya yaklaşıldı. Ateşkesin 2 günlüğüne uzatılması 20 İsrailli rehine ve 60 Filistinli esirin serbest bırakılmasını da içerecek" denildi. 

16.51: Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş, İsrail ile Hamas arasında varılan "insani aranın" yürürlüğe girdiği 24 Kasım'dan bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastanelere hiç yakıt gitmediğini söyledi.

16. 45: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de "insani ara" ile sonuçlanan diyaloğun sürdürülerek "tam insani ateşkese" dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

15.31: İsrail hükümet sözcüsü Eilon Levy, Hamas'ın İsrail'in Gazze'de tutulan 50 esirin daha serbest bırakılması karşılığında ateşkesi uzatmaya açık olduğunu açıkladı. Levy, Gazze Şeridi'nde halen 184 İsraillinin tutuklu bulunduğunu da sözlerine ekledi.

14.13: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Hamas ile İsrail arasındaki varılan çatışmalara "insani ara" verilmesi mutabakatının uzatılması çağrısında bulundu.

13.10: Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüme giden yolun "bu vahşi saldırganlığa son verilmesinin sağlanmasıyla" başlaması gerektiğini söyledi. Barselona'daki Akdeniz Birliği forumunda konuşan bakan “Sadece uzun ve kalıcı bir barış istikrar getirecek, gaza tek başına diplomatik bir yaklaşım olamaz” dedi.

12.31: İsrail ile Hamas arasında varılan çatışmalara "insani ara" verilmesi mutabakatı kapsamında Gazze Şeridi'ne dün yardım taşıyan 150 tırın girdiği belirtildi.

12.25: AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "Savaşın ortasında İsrail'in daha fazla yasa dışı yerleşim inşası için yeni fon ayıracağını öğrenerek dehşete düştüm. Bu, meşru müdafaa değildir."

12.08: Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “İşgalci İsrail güçleri, Filistin Kızılayı acil sağlık hizmetleri ekiplerinin yaralılara ulaşmasını engellemekte ve ambulansları sürekli olarak denetlemektedir. Ayrıca hem Cenin Devlet Hastanesini hem de İbn Sina Hastanesini kuşatmış durumdalar” denildi.

11.30: İsrail iletişim bakanı, Elon Musk'un İsrail'in onayı olmadan Gazze üzerinde Starlink'i etkinleştirmemeyi kabul ettiğini söyledi.

11.00: İsrail Ordu Radyosu, hükümetin Hamas'ın 10 esirin serbest bırakılması karşılığında dört günlük ateşkesi bir gün daha uzatma teklifine cevabını beklediğini bildirdi.

10.32: İsrail yönetimi, varılan mutabakat kapsamında Hamas'ın bugün serbest bırakması beklenen İsrailli esirlerin listesinin ellerine ulaştığını duyurdu.

10.04: Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesinin İsrail'e koşulsuz desteğini yine teyit etti.

08.40: İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Tel Aviv, 4'üncü esir takasında Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin listesini aldı. Pazar günü Hamas 14 İsrailli ve 3 Taylandlı rehineyi, İsrail de 39 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.

07.00: İsrail basınında yer alan haberlere göre, Hamas ile İsrail arasındaki esir takası ve geçici ateşkesin sağlanmasında arabulucu olan Katar ateşkesin uzatılması için İsrail'e heyet gönderdi.

İNSANİ ARA UZAYABİLİR

05.13: ABD Başkanı Biden, yönetiminin dört günlük ateşkesi uzatmak için çalıştığını söyledi. Biden'ın yorumları, hem İsrail hem de Hamas'ın Pazartesi günü sona erecek ateşkesin uzatılmasına açık olduklarını ifade etmeleri üzerine geldi.

04.00: ABD Donanması, X sitesinde yayınlanan bir açıklamada, uçak gemisi USS Eisenhower'ın, ABD Merkez Komutanlığı misyonlarını "desteklemek" için Hürmüz Boğazı'nı geçerek Basra Körfezi sularına ulaştığı bilgisine yer verdi.

03.00: Hamas akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı. Bunun üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen insani aranın birer gün uzatılmasını olumlu bulduğunu açıkladı.

02.20: Hamas'ın Pazar günü serbest bıraktığı 17 rehine arasında, ABD-İsrail çifte vatandaşı olan dört yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu açıklandı.

10 DOKTORDAN HABER YOK

02.18: İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde günlerdir alıkoyduğu 10 doktordan haber alınamıyor.

Filistin'in Cesur Yürekli Doktorları'nın Instagram hesabından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin 18-23 Kasım'da Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'ni zorla boşalttığı hatırlatıldı.

İsrailli güçlerin aynı tarihlerde Gazze'nin güneyine doğru belirlediği "güvenli yolda" Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'nde çalışan doktorları alıkoyduğu belirtilen açıklamada, alıkonulan 10 doktorun isimlerine yer verildi.

01.06: İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın ve silahlı insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenledi. Baskın ve saldırı sonucu kentteki bazı ev, cadde ve sokaklarda ağır hasar meydana geldi.

00.46: Ürdün Başbakanı Beşir el-Hasavne, bazı ülkelerin İsrail'e sağladığı dokunulmazlığın, yavaş yavaş ortadan kalktığını, ülkesinin de bunun için çaba sarf ettiğini söyledi.

00.16: Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile Hamas ile İsrail arasındaki "insani ara"yı tehdit edebilecek her türlü engelin aşılmasının önemini vurguladı.

00.07: ABD'nin New York kentinde bir grup, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilen "insani ara"nın kalıcı olması talebiyle eylem yaptı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...