Tgrt Haber

Nijer darbesinde Wagner izi: Ses kaydı ortaya çıktı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: BBC, AP
28 Temmuz 2023 16:15 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 16:57
Nijer darbesinde Wagner izi: Ses kaydı ortaya çıktı
nijer,rusya,wagner

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in darbe düzenlenen Nijer'de ses kaydı çıktı. Wagner'in de darbeye destek verdiği iddiaları eklenince Rusya ile yeniden ortaklık yaptığı, Rus lider Putin ile Wagner güçlerinin yeniden beraber çalışmaya başladığı gündeme geldi.

Nijer'deki darbe Rus paralı asker grubu Wagner ile ilişkilendirildi. Wagner'e bağlı bir Rus örgütü Telegram’da, Nijer'deki olayların ülkenin 'sömürgecilere' karşı mücadelesinin bir parçası olduğunu söyleyen patronu Yevgeni Prigojin'den geldiği anlaşılan bir ses kaydı paylaştı.

Prigojin’in St. Petersburg’taki Afrika-Rusya zirvesi sırasında görülmesi ve ses klibi söylentilerinin ortaya çıkması tartışmaları alevlendirdi. İddiaya göre Wagner şefi mesajda, darbeyi üstlendiğini söylüyor.

Nijer darbesinde Wagner izi: Ses kaydı ortaya çıktı

''SÖMÜRGECİLERE KARŞI MÜCADELE''

Prigojin’in darbenin ortasında gelen ses kaydı, Wagner birliklerinin hükümetin düşürülmesindeki desteğini doğruladı. Mesajda "Nijer'de yaşananlar, Nijer halkının kendi yaşam kurallarını dayatmaya çalışan sömürgecilere karşı verdiği mücadeleden başka bir şey değildir" denildi.

Eski sömürgecilerin Afrika ülkelerinin halklarını kontrol altında tutmaya çalıştıkları" ve "bu ülkeleri teröristler ve çeşitli çetelerle doldurarak devasa bir güvenlik krizi oluşturdukları" kaydedildi.

Prigojin'e atfedilen açıklamada, "Bu devletlerin topraklarında fiili köle sistemlerini sürdürmek için, sayıları on binlerce askeri bulan çeşitli yabancı misyonlar konuşlandırıyorlar" denildi.

Wagner şefi mesajını, “Bu on binlerce asker, egemen bir ulusun haklarını koruyacak kadar güçlü değil. Halk acı çekiyor" diyerek sonlandırdı.

Nijer darbesinde Wagner izi: Ses kaydı ortaya çıktı

RUSYA'NIN BÖLGEDEKİ ETKİNLİĞİ ARTTI

64 yaşındaki Nijer Cumhurbaşkanı, Batı’nın müttefiki olarak biliniyor. Hem ABD'nin hem de eski sömürgeci güç Fransa'nın Nijer'de askeri üsleri bulunuyor. Siyaset uzmanlarına göre, Cumhurbaşkanı Bazoum’un görevden alınması ABD’nin Afrika’daki nüfuzunu kaybetmesine ve İslamcı militanlarla mücadele planlarını tehdit etmesine neden olacak.

Nijer, darbe öncesinde Batı’ya yakınlığıyla bilinen son Sahel ülkesiydi. Dolayısıyla iktidarın düşmesi Moskova’nın bölgedeki etkinliğini artırabilir ve Rusya, Avrupa ve ABD’ye karşı avantaj sağlayabilir.

PRİGOJİN, PUTİN İLE ORTAKLIK KURDU İDDİASI

Prigojin, paralı asker grubunun geçen ay Rusya'nın üst düzey askeri yetkililerine karşı başlattığı kısa süreli isyandan bu yana halkın gözünden uzaktı. Prigojin’in Rusya-Afrika zirvesinde, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde üst düzey bir yetkili olan Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken gösteren bir fotoğraf ortaya çıktı. BBC'ye göre görüntü, Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki operasyonlarını yönettiği bildirilen Dmitri Syty tarafından Facebook'ta paylaşıldı.

Bu aynı zamanda Wagner’in haziran ayındaki başarısız isyanından bu yana Prigojin’in Rusya’da görüldüğü ilk doğrulanan fotoğraf. Daha önce Prigojin’in bir kampta görüntüsü çıkmış ancak fotoğrafın nerede çekildiği doğrulanamamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in St. Petersburg’da ev sahipliğini yaptığı zirveye Prigojin’in de katılması, iki lider arasında bağların yeniden kurulmuş olabileceğini gösterdi. Bu durum Nijer darbesinde Wagner güçlerinin Rusya hükümetiyle beraber çalıştığı iddialarını gündeme getirdi.

Prigojin’in klipindeki ses Wagner şefinin sesine benziyor. Buna rağmen rapor doğrulanmadığından Rusya’nın işin içinde olabileceğine dair elle tutulur bir kanıt yok.

NİJER’DEKİ ABD ASKERLERİNE NE OLACAK?

ABD'nin operasyonel tesislerine ve ülkedeki 1.100'den fazla ABD personeline ne olacağı belli değil. ABD Afrika Komutanlığı sözcüsü John Manley AP'ye yaptığı açıklamada "Gelecekteki olası eylemler ya da faaliyetler hakkında spekülasyon yapmak için henüz çok erken" dedi.

 Nijer, Wagner'in en fazla savaşçıya sahip olduğu Mali ve Libya ile sınır komşusu. Ayrıca Wagner'in varlık göstermeye çalıştığı Burkina-Faso ile de sınırı var.

Kaynak: BBC, AP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...