Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum! Orta Doğu tarihinin en karanlık ayı: Korkunç bilanço: Ölü sayısı 10 bini aştı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, WAFA, Anadolu Ajansı
07 Kasım 2023 17:00 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 21:50
,İsrail,Filistin,,Hamas,Savaş

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik başlattığı insanlık dışı orantısız saldırı 1 ayını doldurdu. Bu süreçte dünyanın gözü önünde korkunç savaş suçlarına imza atarak çocuk, kadın, yaşlı demeden Filistin topraklarında kan akıtan İsrail, Gazze'de taş üstünde taş bırakmadı. Korkunç abluka ile de bölgede hayatta kalma savaşı veren Filistinlileri ölüme itmeye çalışan Tel Aviv yönetimi, şimdiden tarihin karanlık sayfalarına yenilerini ekledi. İsrail'in saldırılarda 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'si kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldü, en az 25 bin kişi yaralandı. İsrail şimdi de keskin nişancılarla çatılardan sivil avına başladı. İşte Gazze'deki acı tablo ve bölgeden son gelişmeler... 

7 Ekim tarihinde Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın kapsamlı saldırıları sonrası İsrail'in Filistin topraklarında başlattığı insanlık dışı saldırılar 1 ayını doldurdu. Geçen 30 günlük sürede öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçerken gözünü kan bürmüş haldeki İsrail ordusu dünyanın gözü önünde işlediği korkunç cinayetlerine, her geçen dakika yenilerini eklemeye devam ediyor.

ÖLDÜRÜCÜ SALDIRI DURMUYOR

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın Gazze'deki gelişmeleri aktardığı haberine göre, Rafah kentindeki Şabbura Mülteci Kampı'nda el-Hamayde ailesinin evini hedef alan İsrail uçakları, biri kadın 5 kişiyi öldürdü. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir binayı hedef alan İsrail bombardımanı sonucu bir kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

İsrail uçakları ve topçu birlikleri, Gazze Şeridi'nin Tel el-Heva bölgesindeki Kudüs Hastanesi'nin çevresini, Şatı ve el-Megazi mülteci kamplarını, Zeytun Mahallesi'ni ve Beyt Hanun bölgesindeki birçok yeri bombaladı. Bombardıman sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

KESKİN NİŞANCILAR ÇATILARDAN AVLIYOR

Bu arada Al Jazeera kanalındaki haber ise El Halil'in H2 bölgesinde ablukada yaşayan 35 bin Filistinlinin 7 Ekim'den beri ev hapsinde tutulduğunu ortaya çıkardı.Silahlandırılan ve askeri kamuflaj giydirilen yerleşimciler, Filistinlilerin evlerini basıyor, istediklerini gözaltına alıyor hatta dilediklerini vuruyorlar.

4 BİN 104 ÇOCUK KATLEDİLDİ

Ortaya çıkan son bilançoyu Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı paylaştı. Buna göre, İsrail'in 1 aylık saldırılarında 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'si kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.  Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve İsrailli işgalciler, 158 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'deki Filistin Hükümeti'nin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf ise düzenlediği basın toplantısında, geçen süre içinde İsrail saldırılarıyla Gazze'deki yıkıma ilişkin çarpıcı rakamlar paylaştı. Maruf, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de 10 bin binanın yerle bir olduğunu, 40 bini tamamen yıkılmış olmak üzere, toplam 222 bin konutun da hasar aldığını söyledi.

İsrail-Hamas savaşında son durum! Orta Doğu tarihinin en karanlık ayı: Korkunç bilanço: Ölü sayısı 10 bini aştı

192 CAMİ VURULDU

Sağlık sektöründeki maddi hasara ilişkin Maruf, "32 ambulans, 113 sağlık kurumu ciddi hasar aldı 16 hastane 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı" bilgisini verdi. Maruf görevli can kayıplarına ilişkin de 47 gazetecinin, 53 imam ve vaizin, sivil savunma, arama ve kurtarma ekiplerinden 18 kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Maruf, Gazze'de 192 caminin çeşitli şekillerde hasar gördüğünü, bunlardan 56'sının tamamen yıkıldığını, ayrıca kentteki 3 kilisenin de İsrail saldırılarından zarar gördüğünü söyledi.

Maruf'un açıkladığı verilere göre  ayrıca aralıksız saldırılar sonucu 222 okul büyük zarar görürken, bunlardan 60'ı hizmet dışı kaldı. Kentteki 88 hükümet kurumu da bombalandı.

İşte bölgedeki son gelişmeler...

21.44 ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'yi tekrar işgal etmesini desteklemediklerini, bunu da İsrail'e açık bir şekilde bildirdiklerini duyurdu.

20.32 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail askerlerinin Hamas'ın kalesi olan Gazze Şehri'nin merkezine operasyon düzenlediğini açıkladı.

18.45 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin Deyr el-Beleh kentindeki bir mahalleyi bombaladı. Saldırı sonucu çok sayıda sivilin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

17.50 ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Orta Doğu turu kapsamında İsrail’deki temaslarının ardından Mısır’a geldi. Burns, başkent Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, görüşmede uluslararası ve bölgesel konular ile özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarının ele alındığı ifade ederek, Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin görüşmede sivillerin korunması ve insani yardıma erişimin kolaylaştırılması için derhal ateşkes sağlanmasının gerekliliğine vurgu yaptığını belirtti.

17.00 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin İsrail sınırındaki Beyt Hanun kentinde İsrail askerleriyle yaşanan şiddetli çatışmaların görüntülerini paylaştı. Hamas mensuplarının ayrıca İsrail ordusuna ait çok sayıda askeri aracı imha ettiği belirtildi.

16.31 Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, Telegram üzerinden yaptıkları açıklamada yabancı uyruklu 12 rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını ancak İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki kara müdahalesinin buna engel olduğunu duyurdu.

GAZZE'DE CAN KAYBI 10 BİN 328'E YÜKSELDİ

15.29 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 306 artarak 10 bin 328'e yükseldiğini duyurdu. Açıklamada  ölenlerin 4 bin 237'sinin çocuk, 2 bin 719'unun kadın olduğu bilgisine yer verildi.

HAMAS REHİNE ŞARTINI AÇIKLADI

14.30 BBC’ye konuşan Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk, örgütün İsrail'de 7 Ekim'de düzenlediği saldırılarda sivilleri öldürdüğünü reddetti. Sadece zorunlu askerlik yapanların hedef alındığını belirten Ebu Merzuk, Hamas'ın kadınlara, çocuklara ve sivillere saldırı düzenlemediğini söyledi.

Merzuk, 'rehineleri serbest bırakacağız ama önce çatışmalar durmalı' dedi. Ebu Merzuk ise 'misafir' olarak nitelendirdiği rehinelerin isim listesinin elinde olmadığını, çoğunun nerede olduğunu bilmediğini, rehinelerin 'farklı fraksiyonlarca' tutulduğunu söyledi.

14.00 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 10 bin 165'e yükseldi.

11:30 Filistin Kızılayı’ndan yapılan çağrıda, “İsrail işgal güçlerinin, ambulansların, acil servislerin, Al Quds hastanesinin işletilmesi ve yerinden edilmiş kişilere yardım edilmesi için gerekli olan temel kaynakların girişini engellemeye devam etmesi büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Hastanenin yakıt rezervleri 48 saat içinde tükenecek ve hayat kurtaran ekipmanlar, yenidoğan kuvözleri ve yoğun bakım üniteleri çalışamaz hale gelecektir. Ayrıca, tıbbi malzeme, ilaç ve sağlık personeli, hastalar ve yaralılar için ciddi bir gıda ve içme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır” denildi.

11.24 İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan ve Hamas’a ait yerleşkenin kontrol altına alındığını ve çeşitli istihbarat malzemelerine el konulduğunu duyurdu.

IDF’ten yapılan açıklamada, “IDF 7. Tugay Muharebe Ekibi savaşçıları dün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde terör örgütü Hamas'a ait bir askeri kaleyi kontrol altına aldı. Karakolda anti-tank rampaları ve füzeler, çeşitli silahlar ve istihbarat malzemeleri bulundu” denildi.

10.00 İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde düzenlenen saldırıda Hamas’ın Deyr el-Belah Taburu'nun komutanı Vail Asfa’nın öldürüldüğünü duyurdu. Ayrıca Lübnan’da Hizbullah’a ait unsurların da hedef alındığı aktarıldı.

İsrail-Hamas savaşında son durum! Orta Doğu tarihinin en karanlık ayı: Korkunç bilanço: Ölü sayısı 10 bini aştı

08.00: Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 70'inin yerlerinden edildiğini söyledi.

02.40: Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, Hamas Hareketi'nin İsrail işgalinin oluşturduğu zor şartlarda ortaya çıkmış bir düşünce olduğunu söyledi.

21.00: İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. 

17.28: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı.

17.00: Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını çekme kararı aldı.

HASTANENİN GÜNEŞ PANELLERİNİ VURDULAR

16.42:  İsrail bölgeye düzenlediği saldırılarda Şifa Hastanesi'nin çatısında bulunan ve hastaneye enerji sağlayan güneş panellerini vurdu.

16.09: Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusu tarafından ülkenin güneyinde sivillerin hedef alınmasını savaş suçu olarak niteledi.

15.55: İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti.

İsrail-Hamas savaşında son durum! Orta Doğu tarihinin en karanlık ayı: Korkunç bilanço: Ölü sayısı 10 bini aştı

ÜRDÜN: TEHCİRİ SAVAŞ İLANI SAYARIZ

15.29: Ürdün Başbakanı Hasavne: Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişim veya koşul kırmızı çizgidir. Ürdün bunu bir savaş ilanı olarak değerlendirecektir.

13.43: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile görüştü. Reisi ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Gazze'deki bombardımanın, soykırımın ve çocuk cinayetlerinin bir an önce durdurulması ve ateşkesin sağlanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

13.31: İsrail, Ürdün'ün abluka altındaki Gazze Şeridi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımlarını hava yoluyla ulaştırmasını kendileriyle koordinasyon sağlayarak gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kaynak: TGRT Haber, WAFA, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...