Tgrt Haber

Papa Francis açıkladı: Putin 9 Mayıs'ta savaşı bitirecek denildi

03 May 2022 11:23 - Güncelleme : 03 May 2022 12:12
Papa Francis, Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın Nisan ayının sonunda bir araya gelmişti.

Papa Francis, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın kendisine Putin'in 9 Mayıs'ta savaşı bitirmeyi planladığını söylediğini açıkladı. Papa’nın açıklaması Dışişleri Bakanı Lavrov’un 9 Mayıs’ta savaşın biteceğine dair iddiaları yalanlamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Papa Francis, Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın Nisan ayının sonunda bir araya gelmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya harekatı tüm şiddetiyle devam ederken Papa Francis’ın açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Francis, Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın Nisan ayının sonlarında yaptıkları toplantıda kendisine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Mayıs’ta kutlanan Rusya'nın Zafer Günü'nde Ukrayna işgalini sona erdirmeyi planladığını söylediğini açıkladı. Açıklamanın dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 9 Mayıs’ta savaşın biteceğine dair iddiaları cevaplamasının ardından geldi.

KARADENİZ KIYILARINI UKRAYNA’DAN ALIYOR

Papa, bugün yayınlanan bir röportajda İtalyan Corriere Della Sera gazetesine açıklamalarda bulundu. Papa Francis, "Orban, onunla tanıştığımda bana Rusların bir planı olduğunu ve 9 Mayıs'ta her şeyin biteceğini söyledi. Umarım durum böyledir, bu aynı zamanda şiddetin tırmanışının hızının nedenini de anlamış oluyoruz. Çünkü artık sadece Donbas’ı değil Kırım, Odesa, Karadeniz limanını Ukrayna'dan alıyor, her şey bu. Karamsarım ama savaşı durdurmak için mümkün olan her hareketi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

LAVROV’DAN 9 MAYIS AÇIKLAMASI

Bir süredir Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı zafer elde ettiği 9 Mayıs'ta bitireceğine ve Donbas’ta bir zafer kazanıp kutlamalar yapacağına ilişkin iddialar yer alıyordu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalyan televizyon kanalı "Rete 4"te, Rusya-Ukrayna savaşına yönelik değerlendirmelerde bulunmuştu.

Papa Francis açıkladı: Putin 9 Mayıs'ta savaşı bitirecek denildi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Lavrov, "Rusya, Ukrayna'daki özel operasyonun tamamlanmasını, Nazizm'e karşı kazanılan 9 Mayıs Zafer Günü'ne kadar hızlandırmayı amaçlamıyor. Askerlerimiz eylemlerini belirli bir tarih üzerine yapay olarak uyarlamayacak. Ukrayna'daki operasyonun ritmi her şeyden önce sivil halk ve Rus askeri personeli için riski en aza indirme gereksinimine bağlıdır" ifadelerini kullanmıştı.

PUTİN TALEBİME CEVAP VERMEDİ

Papa Francis, röportajında Putin ile görüşmek istediğini söyleyerek “Putin’den henüz bir cevap almadık. Zelenski mi? Ben buna çatışmanın ilk günü diyordum ama şimdi Kiev'e gitme zamanı değil. Savaşın 20. gününde sonra Kardinal Parolin'den Putin'e Moskova'ya gitmeye hazır olduğumu mesajını iletmesini istedim. Henüz bir cevap alamadık ve Putin'in şu anda bu toplantıyı yapamayacağından ve yapmak istemediğinden korksam da ısrar ediyoruz. Ama bu kadar vahşet nasıl durduramazsın? Önce Moskova'ya gitmeliyim, önce Putin'le görüşmeliyim. Ben de bir rahibim, ne yapabilirim? Elimden geleni yaparım. Putin kapıyı açarsa ...” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...