Tgrt Haber

Suriye’de harekatın ayak sesleri korkuttu: PKK'nın 'Bizi Türkiye'den koruyun' talebine ABD'den rest

08 Temmuz 2022 11:20 - Güncelleme : 08 Temmuz 2022 11:28
Suriye’de harekatın ayak sesleri korkuttu: PKK'nın 'Bizi Türkiye'den koruyun' talebine ABD'den rest
TSK,suriye,pkk,ABD,operasyon

Türkiye’nin Madrid’deki NATO Zirvesi’nde elde ettiği başarının bir etkisi de Suriye’nin kuzeyinde oldu. Terör örgütü PKK/YPG, Türkiye’nin olası Suriye harekatına karşı ABD’den güvenlik garantisi istedi. Ancak beklenen desteği vermeyen ABD, terör örgütüne “çekilin” teklifinde bulundu.

Madrid’deki NATO zirvesinde çıkan ‘terör örgütü PKK/YPG’ye karşı ortak mücadele’ kararının etkileri sahada da görülmeye başlandı.

Yeni Şafak’ın haberine göre, terör örgütü PKK/YPG, Türkiye’nin olası Tel Rıfat ve Münbiç harekâtına karşı ABD’den istediği güvenlik garantisini alamadı. ABD, PKK/YPG’ye “çekilin” mesajı verirken terör örgütünü köşeye sıkıştıran süreç 28-30 Haziran’da Madrid’de düzenlenen NATO zirvesi ile başladı.

NATO zirvesinde Türkiye’nin etkisiyle “PKK/YPG ve FETÖ’ye karşı ortak mücadele” vurgusu çıkmasının ardından ABD’li Senatör Lindsay Graham, Türkiye’ye ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Mabeyn Köşkü’nde görüştükten sonra Graham, Suriye gündemiyle Irak’a hükümet yetkilileri ve Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetimle bir araya geldi.

Suriye’de harekatın ayak sesleri korkuttu: PKK'nın 'Bizi Türkiye'den koruyun' talebine ABD'den rest
Lindsay Graham

PKK HÜSARANA UĞRADI

Graham, Irak’ın ardından Suriye’ye geçti. Graham ve Irak ve Suriye’deki uluslararası koalisyon güçlerinin komutanı General John Brennan’ın da aralarında bulunduğu ABD’li heyet, Salı günü PKK/YPG’lilerle Haseke kırsalındaki askeri üste görüştü. “Mazlum Kobani” kod adlı elebaşı Ferhat Abdi Şahin, PKK/PYD adına toplantıya katıldı. Bu görüşmeye paralel başka bir ABD heyeti de Aynel Arap (Kobani) ve Münbiç’te PKK’lılarla görüştü. Ancak örgüt görüşmelerde istediğini alamadı.

Suriye’de harekatın ayak sesleri korkuttu: PKK'nın 'Bizi Türkiye'den koruyun' talebine ABD'den rest
Ferhat Abdi Şahin

ABD'NİN ÇEKİLİN TEKLİFİNİ REDDETTİ

Ancak örgüt ABD ile olan her iki görüşmede de istediğini alamadı. “Türkiye’ye karşı bizi koruyun” talebinde bulunan PKK/YPG’ye, ABD destek vermedi. Arap kaynaklar ABD’nin teröristlere Tel Rıfat’tan çekilmelerini önerdiğini öne sürerken PKK’ya yakın kaynaklar ise ABD heyetinin “Türkiye’yi büyük bir operasyondan vazgeçirmek için Münbiç’ten çekilin” teklifinde bulunduğunu iddia etti. Ancak ABD’nin tekliflerini kabul etmeyen terör örgütü dün yaptığı açıklamada olası operasyona karşı sözde seferberlik ilan etti.

SİHA’LAR ÇALIŞIYOR

Öte yandan bölgede askeri hareketlilik de devam ediyor. Yerel kaynaklar tarafından Münbiç kırsalındaki Al-A’rimah bölgesinde terör örgütü PKK’ya bağlı hareket eden bir karargahın vurulduğunu duyurulurken olaya ilişkin ölü ve yaralılar hakkında ise bilgi verilmedi. Sözde Münbiç Askeri Meclisi üyesinin de dün sabah öldürüldüğü öne sürüldü.

Olası Suriye harekatı için TSK ve Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) hazırlıkları da devam ediyor. Halep kırsalı ve Rasulayn’a yeni askeri sevkiyat yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...