Tgrt Haber

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
05 May 2023 09:30 - Güncelleme : 05 May 2023 13:08
Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu
dmitriy medvedev,vladimir putin,rusya,ukrayna,abd,kremlin

Rusya'nın Ukrayna'daki başarısızlıkları artık açıklamalarına yansımaya başladı. Kremlin Sarayı'na yapılan İHA saldırısı ve Rus lider Vladimir Putin'e suikast girişimi Ukrayna cephelerindeki zor durumu gözler önüne serdi. Putin için çember daralırken Rusya'nın eski lideri Dmitriy Medvedev, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek, adeta bu durumu itiraf etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Ukrayna cephesinde çember git gide daralıyor. Rusya, geçtiğimiz günlerde başkent Moskova'da bulunan Kremlin Sarayı'na İHA saldırısı düzenlendiğini, hedefte Rus lider Putin'in olduğunu açıkladı. Rusya ise ilk olarak hedefine Ukrayna'yı ardından ABD'yi koydu. Eski Rus lider, şimdilerin Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Dmitriy Medvedev ise ülkesinin çaresizliğini 'son seçenek' ile ortaya koydu. 

Zaman zaman yaptığı açıklamalarla gündem olmayı başaran Medvedev, Kremlin Sarayı'na saldırının ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Medvedev, Zelenskiy'nin 'fiziksel' olarak ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu

Medvedev, ''Terör saldırısının ardından, Zelenskiy ve zümresinin fiziki tasfiyesinden başka seçenek kalmadı. Ona koşulsuz teslim anlaşması imzalanması için bile ihtiyaç yok'' ifadelerini kullandı. Medvedev'in bu sözleri büyük bir çaresizlik olarak kayıtlara geçti. 

''ÖNEMLİ SALDIRI HAMLESİ YAPAMAYACAK''

2022 yılının şubat ayında başlayan Ukrayna'nın işgalinde Rusya'nın tek kazanımı ilhaklarla gerçekleşti. Cephede istenilen başarıyı bir türlü sağlayamayan ordunun 2023 yılında da önemli bir saldırı gerçekleştiremeyeceği iddia edildi. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya'nın bu sene içerisinde yalnızca işgal edebildiği toprakları elinde tutmaya çalışacağını söyledi.

''MÜHİMMAT VE İNSAN GÜCÜ SIKINTISI VAR''

Rusya’nın Ukrayna’da mühimmat ve insan gücü sıkıntısı yaşadığını belirten Haines, ''Rus kuvvetleri önemli miktarda cephane açığıyla karşı karşıya ve önemli personel kısıtlamaları altında, ancak işgal altındaki Ukrayna topraklarında mayın döşemeye ve yeni savunma pozisyonları hazırlamaya devam ediyor." dedi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Haines, Ukrayna ordusunun yapması muhtemel karşı saldırılarından bağımsız olarak Rus kuvvetlerinin bölgede sıkıntısının devam edeceğini kaydederek, “Ukrayna’da Rusların bu yıl önemli bir saldırı operasyonu düzenlemesi pek olası değil." ifadelerini kullandı. 

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu

Rusya'nın doğu ve güney Ukrayna’da ele geçirdiği toprakların kontrolünü sağlamlaştırmaya odaklanacağını ifade eden Haines, Rusyal Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barış görüşmelerini ilerletmek için herhangi bir taviz vermesinin pek olası olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

''MOSKOVA'NIN ASKERİ KAYBI ÇOK BÜYÜK''

Moskova’nın askeri kayıplarının çok büyük olduğunu ve ordusunun yeniden inşasının yıllar gerektirebileceğini öne süren Haines, “Zayıflamış konvansiyonel askeri güçle Moskova caydırıcılık için nükleer, siber ve uzay yeteneklerine daha fazla bağımlı hale gelecek.” ifadesini kullandı.

ABD istihbarat şefi, Moskova'nın mevcut çatışmada nükleer silah kullanmasının ise "pek olası olmadığını" sözlerine ekledi.

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu

RUSYA KÖŞEYE SIKIŞTI

Ukrayna cephesinde elle tutulur bir başarı elde edemeyen Rusya, Ukrayna'nın, başkent Moskova'ya kadar sızdığını hatta Kremlin Sarayı'na saldırıyla Putin'e suikast düzenlendiğini açıkladı. Rusya, İHA'ların etkisiz hale getirildiğini, herhangi bir can kaybı hatta maddi bir kayıp bile olmadığını söylese de Putin'in hedef tahtasında olduğunu ve her an öldürülme ihtimaliyle baş etmeye çalıştığını ifade etmiş oldu. 

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu

Rusya, Zafer Bayramı'nın yaklaştığını, öncesinde gerçekleştirilen saldırının bir terör eylemi olduğunu ifade etti. Dünyaya Putin'in herhangi bir şekilde saldırıdan etkilenmediğini, takviminde dahi değişiklik olmadığını duyurdu. 

ABD: İDDİALAR GÜLÜNÇ, PESKOV YALANCI

Kremlin'e düzenlenen saldırının ardından Rusya ilk olarak Ukrayna'yı suçladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kendi alanlarında savaştıklarını ve saldırı yapmadıklarını belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise son açıklamasında saldırının arkasında ABD'nin olduğunu iddia etti. İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, Beyaz SarayUlusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Sizi temin ederim ki ABD'nin herhangi bir müdahalesi olmadı. Her ne ise, biz içerisinde değiliz. Peskov orada öylece yalan söylüyor” ifadelerini kullanarak, Rusya’nın iddialarını “gülünç” olarak nitelendirdi.

Kirby ABD'nin Ukrayna'yı sınır ötesi saldırılar için teşvik etmediğini ve buna izin vermediğini vurgulayarak, “Kendilerini savunma şartlarını veya yürüttükleri operasyonları kesinlikle dikte etmiyoruz" dedi. 

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby

ESKİ RUS VEKİL: UKRAYNA DEĞİL, RUS PARTİZANLAR SALDIRDI

Rusya'daki militan gruplarla bağlantılı eski bir Rus milletvekili olan Ilya Ponomarev, Kremlin Sarayı'na yapılan saldırının Ukrayna tarafından değil, Rus partizan gruplar tarafından yapıldığını iddia etti. Ponomarev, "Bu Rus partizan gruplarından birinin işi daha fazlasını söyleyemem çünkü henüz sorumluluğu üstlenmediler." dedi.

Ponomarev, "Rusya içindeki partizan gruplarının üyeleri genellikle gençler, öğrenciler, büyük şehirlerde yaşayanlar. Rusya genelinde yaklaşık 40 şehirde partizan faaliyetlerinden haberdarım. Tüm partizan gruplarının kendi odak noktaları, uzmanlıkları ve temel bilgileri var. Bazıları demiryolu sabotajlarına odaklanıyor, bazıları asker alma noktalarını kundaklıyor. Bazıları savaş yanlısı aktivistlere saldırılar düzenliyor, bazıları da bilgisayar korsanlığı yapıyor." dedi.

''KREMLİN VE MOSKOVA İÇİN'' İNTİKAM FÜZELERİ

Kremlin Sarayı'na saldırının ardından Rus yetkililer, misilleme saldırısının yapılacağının sinyalini verdiler. Başkent Moskova'ya giren İHA'ların intikamı için yanıp tutuşan Rusya, "Rus tarafı uygun gördüğü yerde ve zamanda misilleme tedbirleri alma hakkını saklı tutar" ifadelerini kullanıldı. İntikam saldırısı ise gecikmedi. Ukrayna'nın birçok şehri dün füzelerle vuruldu. Üstelik füzelerin üzerine 'Kremlin için' ve 'Moskova için' gibi yazılar yazıldı. 

Putin için çember daraldı Rusya'nın çaresizliği diline vurdu

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...