Tgrt Haber

Rusya’nın enflasyonunu arttıracak hamle! AB yeni yaptırımları duyurdu

25 Şubat 2022 06:42 - Güncelleme : 25 Şubat 2022 06:50
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Rusya Devlet Başkanı savaşı seçti." dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine Batı dünyasından art arda Rusya’ya yaptırım kararları geliyor. ABD ve İngiltere'nin ardından AB'den de bu yönde açıklama geldi. Olağanüstü toplanan AB liderleri Rusya ekonomisinin temel sektörlerini hedef alan geniş kapsamlı ve ciddi yaptırımlar uygulanmasında uzlaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Rusya Devlet Başkanı savaşı seçti." dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonla ile birlikte, ülkedeki çatışmalar artarak devam ediyor. Rusya’nın işgali sonrasında başta ABD olmak üzere çok sayıda ülke art arda yaptırım kararı aldı.

AB YENİ YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları belirledi.

Rusya’nın enflasyonunu arttıracak hamle! AB yeni yaptırımları duyurdu

RUSYA’NIN EN ÖNEMLİ SERMAYE PİYASALARINI ERİŞİMİNİ ÖNLÜYOR

Liderlerin, Rus ekonomisi ve siyasi seçkinleri etkileyecek ağır ve hedefe yönelik yaptırım paketini onayladıkları belirten von der Leyen, yeni yaptırımların, finans, enerji ve ulaşım sektörlerini kapsadığını, ayrıca ihracat kontrolü ve ihracat finansman yasağı ile vize politikasını içerdiğini söyledi. Von der Leyen, "Bu paket, Rusya'nın en önemli sermaye piyasalarına erişimini önleyen mali yaptırımları içeriyor." diye konuştu.

“ENFLASYONU YÜKSELTECEK YAPTIRIMLAR”

Yaptırımların, Rusya bankacılık piyasasının yüzde 70'ini hedeflediğine dikkati çeken von der Leyen, ayrıca savunma alanı da dahil olmak üzere önemli kamuya ait şirketlerin de yaptırım paketi kapsamında olduğunu anlattı. Von der Leyen, "Bu yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin temelini yıpratacak." ifadesini kullandı. Rus seçkinlerin Avrupa'daki güvenli limanlarda paralarını saklayamayacaklarını vurgulayan von der Leyen, bu kişilerin mevduatlarını da kontrol altına alacaklarını anlattı.

“PETROLÜ VURACAK”

Von der Leyen, enerji sektörünün Rus devletine gelir sağlayan önemli bir ekonomik alan olduğunu hatırlatarak, enerji alanına yönelik yeni yaptırımlar uygulayacaklarına işaret etti. Rusya'nın yıllık 24 milyar avroluk petrol ihracatı gerçekleştirdiğini anımsatan von der Leyen, "İhracat yasağımız, Rusya'nın petrol rafinerilerini yenilemesini imkansız hale getirerek petrolü vuracak." diye konuştu. Von der Leyen, Avrupa'dan Rusya'ya petrolün rafine edilmesi için gerekli ekipmanların gönderilmesinin yasaklanacağını belirtti. Rusya'nın ulaşım sektörüne yönelik yatırımlar da uygulayacaklarını ifade eden von der Leyen, Rusya'nın mevcut ticari uçak filosunun dörtte üçünün AB, ABD ve Kanada'da inşa edildiğini hatırlattı.

“EKİPMAN SATIŞINI YASAKLIYORUZ”

Von der Leyen, "Rus hava yollarına bütün uçak yedek parça ve ekipman satışını yasaklıyoruz." dedi. Rusya'nın ihtiyaç duyduğu çip gibi önemli teknolojilere erişimi de sınırlandırdıklarını söyleyen von der Leyen, Rus diplomat ve iş insanlarına vize uygulamasının da değişeceğini, bu kişilerin AB ülkelerine ayrıcalıklı erişime sahip olmayacağını ifade etti. Von der Leyen, önlemlerin ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, Güney Kore, Japonya ve Avustralya gibi ortaklar ve müttefiklere yakın biçimde koordine edildiğini sözlerine ekledi.

MACRON’DAN UKRAYNA’YARDIM SÖZÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da AB'nin aldığı tedbirler dışında hükümet seviyesinde de önlemler alınacağını belirterek, kendisinin bazı kişiler ve varlıklar için bu yönde talimat verdiğini söyledi. Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya mali yardım kapsamında ekstra 300 milyon avro taahhütte bulunduğunu paylaştı.

“PUTİN SAVAŞI SEÇTİ”

Macron, Rusya'nın ayrılıkçı sözde yönetimleri tanıma kararının birkaç saat öncesinde kadar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Minsk Anlaşmalarının uygulanmasının detaylarını konuştuklarını ifade ederek, "Dolayısıyla burada kesinlikle bir ikiyüzlülük vardı." değerlendirmesini yaptı. Bir soru üzerine Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin kendisinden, Putin’e ulaşarak, ateşkes talebinde bulunmasını istemesi üzerine Rus lider ile görüştüğünü söyledi. Macron, "Ama gördüğünüz gibi herhangi bir etki yaratmadı çünkü Rusya Devlet Başkanı savaşı seçti." dedi.Rusya’nın enflasyonunu arttıracak hamle! AB yeni yaptırımları duyurdu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...