Tgrt Haber

Rusya'nın en büyük destekçisi Belarus da yaptırımların hedefinde

Editör: Anday Celayir / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Şubat 2022 21:48 - Güncelleme : 27 Şubat 2022 22:38
Uzun süredir Belarus Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Aleksandr Lukaşenko seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle Rus ordusunu ülkesine çağırmıştı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belarus'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Avrupa'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük destekçisi konumunda. Belarus, Ukrayna topraklarına yönelik şüpheli saldırılar nedeniyle AB ülkelerinin hedefinde.

Uzun süredir Belarus Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Aleksandr Lukaşenko seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle Rus ordusunu ülkesine çağırmıştı

Avrupa Birliği hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıklayan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belarus'a da yeni ekonomik yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

ÜRÜN İHRACATI DURACAK

Lukaşenko yönetiminin en önemli sektörlerine karşı kısıtlayıcı tedbirler getireceklerini, fosil tütün, odun ve kereste, çimento, demir ve çeliğe kadar olan ürün ihracatını durduracaklarını belirten von der Leyen, "Bu aynı zamanda Rusya'ya karşı aldığımız tedbirlerin herhangi bir şekilde atlatılması riskini de ortadan kaldıracaktır." dedi.

Von der Leyen, Rus savaş çabalarına yardım eden Belaruslulara da yaptırım uygulayacaklarını dile getirdi.

SWIFT HAMLESİ

Rus bankaların SWIFT sisteminden çıkarılacağını, Rusya merkez bankasının işlemlerini yasaklayacaklarını aktaran von der Leyen, 'Putin'in savaşını finanse etmesini önlemek için' tüm varlıklarını donduracaklarını ve Rus oligarklarının varlıklarını hedef alacaklarını kaydetti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de alınacak tedbirlerle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yarıdan fazlasının bloke edileceğini bildirdi.

BELARUS UÇAĞINDAN SALDIRI

Ukrayna ordusu, sabah saatlerinde bir Belarus TU-22 uçağından Kiev'e ateşlenen 'kanatlı roketi' düşürdüğünü duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko da yerel saatle 07.19'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dakikalar önce Ukrayna Hava Kuvvetleri, Belarus topraklarından bir TU-22 bombardıman uçağı tarafından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e fırlatılan bir seyir füzesini düşürdü. Bu, Ukrayna ve halkına karşı işlenen başka bir savaş suçudur." dedi.

İSKENDER FÜZESİ FIRLATILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ön koşulsuz olarak Belarus'un Gomel kentinde müzakerelerin başlatılmasına onay verdi. Kararın ardından tansiyonun zirveye tırmanmasına neden olan bir saldırı gerçekleşti. Belarus topraklarından Ukrayna'ya İskender seyir füzesi fırlatıldı. Saldırı nedeniyle herhangi yaralanma ya da can kaybı bildirilmezken, müzakerelerin ne yönden etkileneceği tartışmalara neden oldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...