Tgrt Haber

Sıfır-vaka politikası Çin'i yerle bir etti! Karantina kararına karşı boş, beyaz kağıt protestosu

28 Kasım 2022 10:24 - Güncelleme : 28 Kasım 2022 10:50
çin,protesto,covid-19,koronavirüs

Çin'in batısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de Perşembe akşamı meydana gelen yangın faciası, karantina protestolarını tetikledi. Yangında 10 kişinin ölmesinin ardından ülke daha da karıştı. Protestocular, ellerindeki boş beyaz kağıtlarla sokaklara çıktı.

Sıfır-vaka politikasını benimseyen Çin'in başkenti Pekin'den, ülkenin en kalabalık şehri Şangay'dan ve Sincan Uygur Özerk bölgesinden protesto haberleri geliyor. Protestocular, Çin yönetiminin katı Covid-19 tedbirlerini protesto ediyor. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de çıkan yangın da protestoları tetikledi. 

Geçtiğimiz günlerde bir apartmanda meydana gelen yangın faciasında 10 kişi hayatını kaybetti. Protestocular, can kayıplarının 'sıfır-vaka' politikası nedeniyle gerçekleştiğini, karantinanın ölümlere neden olduğunu iddia ettiler. Binada yaşayanların karantina nedeniyle dışarı çıkamadığı, itfaiyenin de bariyerler nedeniyle olay yerine ulaşmakta güçlük çektiği öne sürülüyor.

Sıfır-vaka politikası Çin'i yerle bir etti! Karantina kararına karşı boş, beyaz kağıt protestosu

Yangın faciası, sivil itaatsizlik eylemlerinden protesto gösterilerine uzanan yeni bir tepki dalgasına yol açtı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, 10 yıllık iktidarı boyunca görülmemiş bir tepkiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

BOŞ, BEYAZ KAĞIT PROTESTOSU

Çin'in en kalabalık kenti Şangay'da, anma töreni olarak başlayan eylem protesto gösterisine dönüştü. Protestocuların ellerinde boş beyaz kağıtlar tuttuğu görülüyor. "Beyaz kağıt" sansüre karşı protestoyu simgeliyor. Göstericiler polise, "Beni üzerinde hiçbir şey yazmayan kağıt tuttuğum için mi gözaltına alacaksın" mesajı veriyor.

Sıfır-vaka politikası Çin'i yerle bir etti! Karantina kararına karşı boş, beyaz kağıt protestosu

Şangaylı protestocular, ülke çapında karantinanın kaldırılması için slogan attı. Ancak göstericiler arasında Çin Komünist Partisi'nin ve Şi'nin iktidarına son verilmesini isteyenler de vardı.

Başkent Pekin'in prestijli üniversitelerinden Tsinghua'da da öğrenciler protesto için toplandı. Başka kentlerden de protesto görüntüleri geldi.

Protestocuların, coronavirüs testleri için kurulan çadırları yıktığı, test tüplerini kırdığı sosyal medyaya yansıyan görüntüler arasında. Sosyal medyadan polis müdahalesine ilişkin görüntüler de geliyor.

Sıfır-vaka politikası Çin'i yerle bir etti! Karantina kararına karşı boş, beyaz kağıt protestosu

100 GÜNLÜK KARANTİNA İDDİASI

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin 4 milyon nüfuslu başkenti Urumçi'de bazı kişilerin 100 gündür karantinada tutulduğu iddia ediliyor. Hiç coronavirüs vakası olmayan yerlere karantina kararı aldığı da iddialar arasında.

ANKARA'DAN TAZİYE MESAJI

Öte yandan yangın faciası nedeniyle Ankara da taziye mesajı yayımladı. Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında "yangının çıkış nedenine ilişkin kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...