Tgrt Haber

Son dakika! İsrail tankları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı: Yaralılara ulaşılamıyor

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
16 Kasım 2023 07:34 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 00:20
israil,gazze

Son dakika haberi... İsrail Gazze'deki toplu katliamlarına bir yenisini ekledi. İşgal ordusuna ait savaş uçaklarının Sabra Camii'ne ibadet edildiği sırada gerçekleştirdiği hava saldırısında en az 50 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarını aralıksız sürdüren İsrail ordusu, bir ay önce bombaladıkları ve yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattı. İşte bölgeden son gelişmeler...

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hunhar saldrırısı 41'inci gününnde durmak bir yana şiddetini artırararak devam ediyor. 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni havadan aralıksız bombalayan İsrail ordusu, planın ikinci aşamasına geçerken tanklarla ve zırhlı araçlarla bölgede yıkıma ve katliama devam ediyor.

Daha önce saldırıları bölgenin kuzeyine yoğunlaştıran ve Filistin halkına güvenli olarak gösterdiği güney bölgelerine göçmeleri yönünde baskı yapan Tel Aviv yönetimi, şimdi de bu bölgeyi hedef almaya başladı.

GÜVENLİ BÖLGE YALANINI ORTAYA KOYAN SALDIRILAR

Filistin devlet haber ajansına göre, saldırı kuşatma altındaki bölgenin merkezindeki El Sabra mahallesindeki bir camiyi hedef aldı. Saldırıda en az 50 kişinin öldüğü açıklanırken, onlarca kişinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Son dakika! İsrail tankları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı: Yaralılara ulaşılamıyor

Wafa muhabiri, onlarca kişinin de yaralandığının bildirildiğini söyledi. Wafa, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki telekomünikasyon kulelerine düzenlenen ayrı bir saldırıda en az bir çocuğun öldürüldüğünü duyurdu.

Her iki konum da İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze'nin güneyinde ve İsrail'in Filistinli sivilleri güvenlikleri için taşınmaya teşvik ettiği bölgelerde bulunuyor.

"ŞİFA HASTANESİ" MASALLARINA İSRAİL BASINI DA İNANMADI 

Diğer yandan Şifa Hastanesi'ne yönelik kanlı operasyonun yankıları sürüyor. İsrail ordusu dün Hamas mensuplarının içeride olduğu bahanesiyle hastaneye operasyon düzenlemiş ve burada barınan yüzlerce siville dış dünyanın bağlantısını kesmişti. 

İsrail'in, Hamas'ın ana karargahı olduğunu öne sürdüğü Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni işgal etmesinin ardından tüneller ve cephanelikler yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı kanıt olarak sunması eleştirilere neden oldu.

Görüntülerde, hastanenin, Hamas'ın karargahı olduğuna işaret edebilecek, tünel veya gizli geçit gibi sabit unsurlar ya da İsrailli esirlere dair herhangi bir kanıt sunulmadı. Zayıf deliller İsrail basınında da eleştiri konusu oldu.

"ÇOCUKÇA UYDURMALAR"

İsrailli gazeteci ve güvenlik analisti Yossi Cohen, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Şifa (Hastanesi) hakkında kötü hisleri" olduğunu kaydetti. İsrail'in "benzeri görülmemiş şekilde çocukça uydurmalar" sunduğunu ifade eden Cohen, "Yani (İsrailli) rehineler ve teröristler orada bulunamadı.

Ve şimdi Ordu Sözcüsü, Şifa'ya Hamas'ın karargahı olduğu için girdiklerini ve orada silahlar, haritalar ve karargahların bulunduğunu söylüyor. Hiç etkileyici değil. Beklentilere ve uluslararası imajın aldığı hasara değdi mi?" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu da "İsrail'in büyük istihbarat başarısızlığı" yorumunu yaparak, "İsrail ordusunun iddialarının aksine Şifa Hastanesi'nde herhangi bir askeri tesisin bulunduğuna dair bir belirti yok." eleştirisi yapıldı.

İsrail'in sağcı Jerusalem Post gazetesi de Şifa Hastanesi'ndeki baskında İsrail ordusunun vardığı sonucu "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, askeri operasyona ilişkin, "Şifa Kompleksi'ndeki sağlık personelinin, hastaların ve yerinden edilmiş kişilerin hayatlarından tam sorumlu olan işgal güçleridir." diye açıklama yaptı.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

00.15: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir sivil yerleşim alanını bombaladı.

23.56: Endonezya Hastanesi Direktörü Atef el-Kahlout, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’nin tamamen hizmet dışı kaldığını duyurdu.

21.25: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ne düzenlenen kara operasyonlarına yönelik açıklamalarda bulundu. “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nin batı kısmını ele geçirmeyi tamamladı” diyen Gallant, "Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunun bir sonraki aşamasına geçildi" dedi.

20.04: Fransa, İsrailli işgalci yerleşimcilerin Batı Şeria'da uyguladığı şiddeti kınadı. Bunu Filistinlileri yerinden etmeyi amaçlayan bir "terör politikası" olarak nitelendiren Fransa, İsrail yetkililerini Filistinlileri şiddetten korumaya çağırdı.

18:43 Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel ve Jawwal, bölgedeki tüm iletişim kaynaklarının sona erdiğini duyurdu.

18:31 Filistin Kızılayı: İsrail tankları Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı. Ekiplerimiz hareket edemiyor ve yaralılara ulaşamıyor.

17.34: Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail’in devam eden abluka ve yoğun saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nin dünyanın en büyük açık hava hapishanesinden, en büyük açık mezarlığına dönüştüğünü söyledi.

16.53: Gazze Limanı'nda kontrolü ele geçirdiğini duyuran İsrail ordusu, burada yer alan, abluka altındaki bölgeye yardım için giden Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan anıtı da yıktı.

16.37: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'e, Gazze'de aralarında çocukların da bulunduğu binlerce masum sivilin hayatını kaybettiğini söyleyerek, "Bir dehşet, diğerini haklı çıkarmaz." ifadesini kullandı.

16.27: Ramallah Belediyesi ve şehirdeki kiliseler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle tüm Noel kutlamalarının iptal edildiğini duyurdu

16.10: BM raportörleri: Bazı ülkelerin İsrail'in Gazze halkına karşı savaş yöntemine desteğinden ve uluslararası sistemin soykırımı önlemede seferber olmamasından derin endişe duyuyoruz.

16.07: BM: Gazze’de yakıt kıtlığı kaynaklı su krizi ishal vakalarını yüzde 40 artırdı. Kanalizasyon pompalarının yakıtı bittiği için Refah’ta sokaklara kanalizasyon suları akıyor.

15.49: BM raportörleri, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği ağır ihlallerle soykırım yapmakta olduğunu bildirdi.

15.46: Lübnan'daki Hizbullah Hareketinin, İsrail'e ait 4 askeri noktaya saldırı düzenlediği belirtildi.

İSRAİL, ŞİFA HASTANESİ'NİN BAHÇESİNİ KAZIYOR

14.10: İsrail ordusunun kuşatma altına alarak baskın düzenlediği Gazze’deki Şifa Hastanesi bahçesinde tankların çekilmesinin ardından buldozerlerle kazı yaptığı bildirildi.

13.50: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 31 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 51'e çıktı.

13.38: İsrail ordusu Lübnan'da Hizbullah'a ait "hedeflerin" savaş uçaklarıyla bombalandığını duyurdu.

13.20: İsrail, son 40 günde ordu ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin 197 Filistinliyi öldürdüğü Batı Şeria ile Kudüs'te 2 bin 735 kişiyi gözaltına aldı.

Son dakika! İsrail tankları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı: Yaralılara ulaşılamıyor

13.09: İsrail ve ABD’nin, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını sona erdirmesinin ardından Gazze’yi “uluslararası bir gücün kontrol etmesi” konusunda hemfikir olduğu ileri sürüldü.

12.36: Batı Kudüs'te İsrail kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıda biri ağır 5 kişinin yaralandığı, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen 3 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi.

11.39: ABD Başkanı Joe Biden, Filistin meselesinde iki devletli çözümün "nihai cevap" olduğu düşüncesini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ilettiğini söyledi.

11.20: Filistin Haber Ajansı: İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezindeki Sabra Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda 50'ye yakın kişi öldü, onlarcası yaralandı.

10.38: İsrail'in Gazze Şeridi'nde öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 11 bin 500'e ulaştı.

Son dakika! İsrail tankları El-Ehli Baptist Hastanesi’ni kuşattı: Yaralılara ulaşılamıyor

10.00: IDF, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürülen iki askerin isimlerini açıkladı. Ölen askerlerin Kibbutz Bahan'dan 22 yaşındaki Yüzbaşı Asaf Master ve Kudüs'ten 22 yaşındaki Yüzbaşı Kfir Itzhak Franco olduğu belirlendi. İki subay, Zırhlı Kolordu'nun 401'inci Tugayında görev yapıyordu.

İSRAİL, HAMAS LİDERİNİN EVİNİ VURDU

09.44: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin evine hava saldırısı düzenledi.

08.28: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana öldürülen asker sayısının 50'ye yükseldiğini açıkladı.

04.54: İsrail ordusu Lübnan'da birden fazla Hizbullah hedefini vurdu

00.33:  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) üç daimi üyesi Rusya, ABD ve İngiltere, Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen karar tasarısı için çekimser oy kullandı.

00.28: Gazze'den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini taşıyan iki uçak, Türkiye'ye geldi. Mısır'ın El Ariş Havalimanı'ndan hareket eden uçaklar, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

15 KASIM 2023

23.45: BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen karar tasarısını kabul etti 

21.37: Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 180 kişi artarak çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 11 bin 500'e ulaştı

20.15: İsrail savaş uçakları, Gazze'de bulunan Sabra Camii'ne ibadet esnasında hava saldırısı düzenledi. Yerel kaynaklar çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu aktarıyor.

17.45: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan parlamento binasını patlatarak yıktığı bildirildi.

17.34: İsrail askerleri, yoğun saldırıların sürdüğü Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler’e (BM) ait bir okula İsrail bayrağı çekti.

17.31: İsrail'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) sadece Mısır'dan gelen yardımları almakta kullanımı için girişine onay verdiği 25 bin litre yakıt Gazze Şeridi'ne ulaştı.

r-2915200,2915187#

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...