Tgrt Haber

Dünya diken üstünde! Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi: Çin'e ait savaş uçakları havalandı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
02 Ağustos 2022 12:46 - Güncelleme : 02 Ağustos 2022 23:00
Dünya diken üstünde! Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi: Çin'e ait savaş uçakları havalandı
tayvan,çin,abd

Son dakika haberi: ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tayvan’ın başkenti Taipei’de bulunan Songshan Havaalanına indi. Çin devlet medyası, Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazını geçtiğini bildirdi.

ABD'de Beyaz Saray Sözcüsü Çin ile artan gerilime rağmen, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağının Tayvan'a indiğini duyurdu. 

PELOSİ: TAYVAN HALKIYLA DAYANIŞMAMIZ HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

Konuyla ilişkili açıklama yapan Pelosi, "Tayvan ile görüşmelerimiz, müttfiğimize verdiğimiz desteği doğrulamamıza ve ortak çıkarlarımızı desteklemeye odaklanacaktır. ABD'nin Tayvan ile dayanışması, bugün her zamankinden daha önemlidir" dedi. 

"ABD ATEŞLE OYNUYOR"

Çin ise ziyarete tepkili... Çin Dışişleri Bakanı Wang, "ABD'li politikacılar Tayvan konusunda açıkca ateşle oynuyor" dedi. Wang, "Bu ABD'li politikacıların sonu iyi olmayacak" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi halinde Çin ordusunun buna kayıtsız kalmayacağını belirtmişti. Sözcü, ziyaretin ciddi sonuçları olabileceği konusunda ABD'yi uyarmıştı.

ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI

Öte yandan Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini bildirdi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti hakkında yapılan yazılı açıklamada, “Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temeli üzerinde ciddi bir etkisi var ve Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ediyor. Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalıyor” denildi.

ABD'DEN KARŞI HAMLE

Japonya'daki okinawa üssünde kalkan düzinelerce ABD Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağı Tayvan'a doğru ilerliyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ilgili olarak ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

BÖLGEYE ABD'DEN 4 SAVAŞ GEMİSİ

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik temasları çerçevesinde Çin'in giderek şiddetlenen uyarılarına rağmen Tayvan'ı ziyaret etme olasılığı Amerikan donanmasını hareketlendirdi.

Amerikan donanmasından ismi gizli tutulan yetkililerin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre dört Amerikan savaş gemisi bölgeye yönlendirildi. Bilgilendirmede "rutin" sevkiyat kapsamında bölgeye gönderilen gemilerin gemilerin tam konumları gizli tutuldu.

TEHDİT MAİLLERİ SIRALANDI

Öte yandan, Taoyuan Uluslararası Havaalanı kurumundan yapılan açıklamada Pelosi’nin Tayvan ziyaretini durdurmak için havaalanına patlayıcılar yerleştirildiğine ilişkin tehdit mailleri alındığı bildirdi. Polis, asılsız tehditlerin kaynağını araştırmaya devam ederken havalimanındaki güvenlik önlemleri de artırılıyor.

Pelosi'nin Asya gezisine ilişkin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaret programında Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore yer alırken, Tayvan ise belirtilmemişti.

Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak kabul eden Çin yönetimi, ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmeyi isterken, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak değerlendiriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...