Tgrt Haber

Telegraph: Birleşik Krallık İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Telegraph
03 Ocak 2023 15:30 - Güncelleme : 03 Ocak 2023 16:14
Telegraph: Birleşik Krallık İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor
iran,ingiltere,birleşik krallık,terör

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph, hükümetin İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör örgütü ilan etmeyi planladığını öne sürdü. Hatta kararın haftalar içinde açıklanabileceği belirtildi.

Birleşik Krallık'ta kimlikleri açıklanmayan bazı kaynakların Telegraph gazetesine verdiği demeç, dünyanın dikkatini çekecek cinsten... Telegraph'ın iddiasına göre, Birleşik Krallık, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor. Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Tom Tugendhat ve İçişleri Bakanı Suella Braverman da bu karara destek veriyor. Üstelik Birleşik Krallık'ın bu kararının birkaç hafta içinde açıklayacağı da haberde yer aldı. Telegraph, hükümetin Devrim Muhafızları'na karşı bu hamleyi istihbarat örgütleriyle birlikte aylardır değerlendirdiğini de aktardı. 

Eğer Birleşik Krallık, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör örgütü ilan ederse, görüşmelerine katılmak, faaliyetlerini desteklemek artık suç sayılacak. Bu kararla beraber İran rejimiyle tıkanan nükleer müzakereler daha da olumsuz etkilenecek.

Telegraph, haberinde Birleşik Krallık'ın Beş Göz'deki müttefiklerinden ABD ve Kanada'nın da Devrim Muhafızları'na karşı adımlar attığını hatırlattı.

ÜLKELERİN İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ADIMLARI

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, Devrim Muhafızları'nı Nisan 2019'da yabancı terör örgütü listesine almıştı.

Kanada'ysa Devrim Muhafızları'nı doğrudan terör örgütü ilan etmemiş ama ekimde örgütten 10 bin kişinin ülkeye girişini yasaklamıştı.

Birleşik Krallık'ın iç istihbarat teşkilatı MI5'ın genel müdürü Ken McCallum, kasımdaki açıklamasında İran istihbarat servisinin tehdit olarak gördüğü İranlı Britanya vatandaşlarını kaçırmak ve öldürmek için en az 10 kez teşebbüste bulunduğunu öne sürmüştü. McCallum, "İran, saldırgan istihbarat servisleri aracılığıyla doğrudan Birleşik Krallık'a tehdit oluşturuyor" demişti.

Devrim Muhafızları'ysa Mahsa Amini protestolarına liderlik yaptıkları ve Birleşik Krallık adına faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle aralıkta 7 kişiyi İran'dan kaçarken gözaltına aldıklarını duyurmuştu. Bunun üzerine Avam Kamarası Dış İlişkiler Komite Başkanı Alicia Kearns, İran'daki Birleşik Krallık yurttaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapmıştı.

Öte yandan Birleşik Krallık, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da yer aldığı Beş Göz, kuruluşu II. Dünya Savaşı sonrasına dayanan ve bu devletler arasında elektronik istihbarat işbirliğini içeren bir oluşum.

Kaynak: Telegraph
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...