Tgrt Haber

Türk kadın mühendis Ülkü Rowe Google'a savaş açtı! Cinsiyetçi ayrımcılık ifşalandı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Wired.com
06 Ekim 2023 10:00 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 11:08
Türk kadın mühendis Ülkü Rowe Google'a savaş açtı! Cinsiyetçi ayrımcılık ifşalandı
google,,çalışan

Google'ın Bulut direktörü Ülkü Rowe, şirkete savaş açtı. Türk yönetici Ülkü, erkeklere daha fazla maaş verildiğini, şikayetçi olması durumunda terfisinin engellendiğini hatta rütbesinin düşürüldüğünü açıkladı. Bu durum Google'ı, cinsiyetçi ücret ayrımcılığı konusunda ilk davasına götürüyor.

Google'da 6 yılı aşkın bir süredir yönetici olarak çalışan Türk bilgisayar mühendisi Ülkü Rowe, cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını açıklayarak, şirkete dava açtı. Kendisinin eşit ya da daha az vasıflı erkeklerden daha düşük seviye ve maaşla işe alındığını belirten Rowe, şikayetini firma yetkililerine ilettiğinde ise her şey daha da kötüleşti. Şikayetin ardından Google'ın misilleme yaparak terfi fırsatlarını reddettiğini hatta rütbesini aşağı çektiğini söyledi.

Türk mühendis, yöneticilerinden birinin onu toplantılardan, e-posta listelerinden ve erkek meslektaşlarının davet edildiği saha dışındaki ekiplerden hariç tuttuğunu anlattı. Wired.com'da yer alan haberde, Rowe, kendisine yüzbinlerce dolarlık eksik ödeme yapıldığını iddia etti. 

2018'DE DÜNYA ÇAPINDA İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Öte yandan Google çalışanları, 2018 yılında cinsel taciz ve eşit olmayan ücret skandalların ardından kadınlar için daha güvenli, daha adil bir iş yeri talebiyle dünya çapında iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Çalışanların mücadelesinin sonunda zafer elde edilmişti. Google, çalışanların anlaşmazlıkları mahkeme dışında özel olarak çözmesini gerektiren zorunlu tahkim politikasına son vermişti. 

Türk kadın mühendis Ülkü Rowe Google'a savaş açtı! Cinsiyetçi ayrımcılık ifşalandı

GOOGLE'IN ESKİ YÖNETİCİLERİ DE İFADE VERECEK

Google'a karşı ücret ayrımcılığı davasının, şirketin zorunlu tahkimi sona erdirmesinden bu yana ilk kez 10 Ekim'de New York'ta başlaması planlanıyor. Son dakikada bir anlaşmaya varılmadığı takdirde duruşma, yöneticilerin maaşları nasıl belirlediğine ve uzun süredir bu ayrıntıları halktan gizlemeye çalışan bir teknoloji devinde kimin ilerleyeceğine karar verdiğine dair nadir bir bakış sunacak. Google Cloud'un CTO'su Will Grannis ve eski başkanı Tariq Shaukat ifade verecek.

Kaynak: Wired.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...