Tgrt Haber

Türkiye'ye F-16 satışına ABD Senatosu'ndan itiraz!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: VOA Türkçe
08 Şubat 2024 09:53 - Güncelleme : 08 Şubat 2024 09:54
Türkiye'ye F-16 satışına ABD Senatosu'ndan itiraz!
türkiye,f-16,abd

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına Senato'dan itiraz geldi. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, satışın engellenmesi için komisyona sunmak üzere bir karar tasarısı hazırladı.

ABD lideri Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışı için yeşil ışık yakmasının ardından Kongre'nin 15 günlük itiraz süreci vardı. Satışın engellenmesi için ilk itiraz Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'dan geldi. Paul, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'na bir karar tasarısı sundu. Fakat Paul'un bu itirazı, Türkiye'ye F-16 satışının engel oluşturması için önemli bir durum olarak görülmüyor.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Senatör Paul, Mısır'a silah satışının engellenmesi için de benzer bir karar tasarısını komisyona sunmuştu. Paul, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun üyesi olduğu için itiraz hakkına sahip fakat son söz komisyonda. Dış İlişkiler Komisyonu'nda diğer senatörlerin de Paul'a destek vermesi durumunda satış için bir engel söz konusu olur. 

Türkiye'ye F-16 satışına ABD Senatosu'ndan itiraz! - 1. Resim

KOMİSYON BAŞKANINDAN ONAY ÇIKTI

Öte yandan Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun eski Başkanı Bob Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına karşı olduğunu açıklamıştı fakat artık komisyonun başkanı olmaması nedeniyle de önem arz etmiyor. Komisyonun şimdiki başkanı Ben Cardin, Türkiye'ye F-16 satışı için onayını verdi.

Türkiye’ye F-16 satışına Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonundan da bir itiraz gelmedi.

Kongre yabancı bir ülkeye silah satışını engelleyebilir ancak bunun için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’dan aksi yönde karar çıkması gerekiyor.

Biden yönetimi 25 Ocak’ta Kongre’ye satış için bildirimde bulunmuştu. İtiraz için 15 günlük süre cuma günü doluyor. Bir gün içinde de Türkiye’ye F-16 satışını engelleyecek önemli bir adımın Kongre’den gelmesi beklenmiyor.

F-16'LARIN ONAY SÜRECİ

ABD ve Türkiye arasında gerginliğe neden olan İsveç'in NATO'ya katılım sürecinin olumlu sonuçlanmasıyla başlayan F-16 sürecinde sona gelinmişti. Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasıyla beraber ABD de düğmeye basmıştı. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'ye mektup göndererek Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışı için resmi bildirim sürecini başlatmıştı.

Türkiye'ye F-16 satışına ABD Senatosu'ndan itiraz! - 2. Resim

Biden, Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitelerinin üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerine gönderdiği mektupta, Kongre'yi satışı "gecikmeksizin" onaylamaya çağırmıştı. Mektubun detayında ise Beyaz Saray'ın Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanmasını istediği belirtilmişti.

Kaynak: VOA Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...