Tgrt Haber

Türkmen Bakan Maruf'tan Irak'a 'Kerkük' çağrısı: Ortak yönetim kurulmalı

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
03 Eylül 2023 17:58 - Güncelleme : 03 Eylül 2023 23:58
Türkmen Bakan Maruf'tan Irak'a 'Kerkük' çağrısı: Ortak yönetim kurulmalı
Irak,Kerkük,

Kerkük’te 2017’de el konulan KDP binasının partiye geri verilmesi üzerine 3 gün önce başlayan eylemler kararın ertelenmesiyle son buldu. Kerkük'te yaşananları TGRT Haber'e değerlendiren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümeti Etnik ve Dini Unsurlardan Sorumlu Devlet Bakanı Aydın Maruf, "Kerkük'te idareyi yapanların adaletli bir politika izlemediğini belirtti. Aydın, "Kerkük'te ortak bir yönetimin kurulması gerekmektedir." diye konuştu.

Irak'ın Kerkük şehrinde tansiyon yükseldi. Yıllardır ordunun kullandığı binanın KDP'ye devredileceğinin açıklanmasının ardından etnik gruplar karşı karşıya geldi. Binanın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıkları yapıldığı iddialarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri sürerken yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti. 

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf son gelişmeleri TGRT Haber'de değerlendirdi. 

Irak'ta yaşanan Türkmenlerin her zaman barıştan yana olduğunu söyleyen Bakan Maruf, "Ne yazık ki, Kerkük'te çıkan olaylar herkesi üzmüştü. Kerkük, Türkmenler için önemli bir yerdir. Türkmenler olarak her zaman barıştan yanayız ve hukuk yoluyla haklarımızı arıyoruz" dedi. 

"YAŞANAN OLAYLARIN SEBEBİ SİYASİ BASKILAR"

Yaşanan olaylarda dün akşam itibariyle dört kişinin öldüğünü söyleyen Aydın Maruf, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman Irak Türkmenleri'nden yana olduğunu söylerken, "Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin talebiyle Erbil ile Bağdat arasında olan anlaşmaya göre Erbil ile Kerkük arasındaki yol kapatıldı. Dün, ne yazık ki dört kişi yaşamını yitirdi. Bu olaylar bir siyasi baskıdan kaynaklandı. Kerkük'te idareyi yapanlar adaletli bir politika izlemedi. Biz Türkmenler olarak her zaman Kerkük'te barıştan yanayız. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti de Irak Türkmenlerinin yanındadır. Türkmenlerin durumunu takip ediyor" dedi. 

"IRAK HÜKÜMETİ PKK'NIN VARLIĞINI SONA ERDİRMELİ"

Kerkük'te yerel yönetimin adaletli ve siyasi görüş ayrımı yapmadan adaletli bir yol izlemesi gerektiğini söyleyen Maruf, şunları söyledi: 

"Terör örgütü PKK'nın Kerkük ve Kerkük dışındaki varlığı sürmektedir. Bu bölgedeki insanlara her zaman tehdit oluşturmaktadır. Irak hükümetinin PKK'nın Kerkük ve Kerkük dışındaki varlığını bir an önce sonlandırması gerekmektedir. Bu güvenlik durumunu çözmek için Erbil, Bağdat ve Ankara'nın iş birliği önemlidir. Kerkük'te ve diğer bölgelerde yaşayan etnik ve dini gruplar arasında bu barışın sağlanması gerekmektedir. Kerkük önemli bir şehirdir ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerekmektedir. Daha önce iktidarda olan etnik gruplara adaletli bir siyaset uygulanmamıştır. Bugün de Kerkük için adaletli ve eşit bir siyaset önemlidir. Kerkuk'taki yerel yönetimin, gruplar arasında ayrım yapmadan adaletli bir siyaset izlemesi gerekmektedir."

"YAŞANANLARIN NORMALE DÖNMESİ HAYATİ ÖNEME SAHİP" 

Kerkük'te ortak bir yönetimin olması gerektiğini söyleyen Maruf, "Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden sonraki 100 yıl boyunca, maalesef iktidar hiçbir zaman bizim lehimize olmadı. Kerkük'te bir Türkmen valisinin olması çok önemlidir. Şu anki durumun normalleşmesi bizim için hayati bir öneme sahiptir. Kerkük'te ortak bir yönetimin kurulması gerekmektedir. Şu anda Türkmen varlığını korumak için mücadele ediyoruz" diye konuştu. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...