Tgrt Haber
Tgrt Haber

İdlib'in ardından bu kez de Ukrayna'da: Misket bombasının izleri görüldü

04 Mart 2022 17:06 - Güncelleme : 04 Mart 2022 17:34
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın misket bombası kullandığını ileri sürdü.

İki uluslararası insani yardım kuruluşuna göre, Rusya Ukrayna'yı işgali sırasında en az iki sivil hedefe karşı birçok ülke tarafından yasaklanan oldukça tartışmalı misket bombaları kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın misket bombası kullandığını ileri sürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rusya'nın iki yıl önce Suriye'nin İdlib kentinde kullandığı yasaklı misket bombasının aynısını Ukrayna'da da kullandığını ileri sürdü. HRW raporuna göre, hem Donetsk hem de İdlib'de 9N123 misket bombası savaş başlığına sahip 9M79 serisi Tochka balistik füzesi tespit edildi. 

İdlib'in ardından bu kez de Ukrayna'da: Misket bombasının izleri görüldü

Hafta başında gerçekleşen olayda, misket mühimmatı taşıyan bir Rus balistik füzesi Donetsk bölgesindeki bir hastanenin önüne düştü ve dört sivil hayatını kaybetti. Bununla birlikte, misket bombasının kullanımı, Rusya ve Ukrayna'nın imzalamadığı 2008 uluslararası anlaşmasına göre yasak.

UKRAYNA'YA MİSKET BOMBALI SALDIRI  

Uluslararası Af Örgütü ise, Ukrayna'nın Okhtyrka kentindeki bir anaokuluna misket bombası düştüğünü açıkladı. Biri çocuk 3 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı büyük olasılıkla Rus kuvvetlerinin gerçekleştirdiğini ve bunun bir savaş suçu teşkil edebileceğini belirttiler.

İdlib'in ardından bu kez de Ukrayna'da: Misket bombasının izleri görüldü

Drone görüntülerinde okulun çatısına isabet eden dört mühimmat ve kaldırıma düşen üç bombanın izleri görünüyor. 

İşgal bölgesinden yayın yapan yabancı medya kuruluşları, Donetsk bölgesindeki Pokrovsk kentinde misket bombası izlerine rastlanıldığını öne sürdü. Rusya tarafından atıldığı düşünülen misket bombasının kullanımının, Cenevre Sözleşmesi ile yasaklandığı vurgulandı. Donetsk Bölgesel Devlet İdaresi başkanı Pavel Kirilenko, kullanılan bombaları belgeledi. 

SİLAH UZMANLARI FOTOĞRAFLARI İNCELEDİ

BBC editörleri, silah uzmanlarına misket bombası izleri olduğu düşünülen görüntüleri gösterdi. Royal United Services Institute'den araştırma analisti Sam Cranny-Evans da dahil olmak üzere dört silah uzmanı, saldırı görüntülerinin "nispeten küçük bir alanda çok sayıda küçük patlama"yı gösterdiği için misket bombası ile tutarlı olduğunu söyledi.

İdlib'in ardından bu kez de Ukrayna'da: Misket bombasının izleri görüldü

Ayrıca uzmanlar, aynı saldırının farklı bir açıdan görüntülerini incelediklerinde ise, roket ve misket bombalarının bir kombinasyonunun kullanıldığını belirtti. 

MİSKET BOMBASI NEDİR?

Misket bombaları, sivil alanlara büyük hasar vererek çok sayıdaki kişinin ölümüne neden olmasıyla biliniyor. HRW'ye göre, Ukrayna ve Suriye'de kullanılan misket bombası türü, havada patlayarak bir futbol sahası büyüklüğündeki bir alana düzinelerce küçük bomba yayıyor.

İdlib'in ardından bu kez de Ukrayna'da: Misket bombasının izleri görüldü

Bir kez ateşlendiğinde, misket bombaları havada açılır ve bir veya daha fazla futbol sahası büyüklüğünde geniş bir alana düzinelerce, hatta yüzlerce küçük mühimmat veya bomba yağdırır. Mühimmatların kontrol edilmesi çok zor olduğu için uluslararası insan hakları grupları, sivil nüfusun yakınında kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyor.

HRW'nin silah direktörü Steve Goose, "Bu duygusuz saldırı sivilleri öldürdü ve yaraladı ve bir hastaneye zarar verdi. Rus güçleri misket bombası kullanmayı bırakmalı ve ayrım gözetmeksizin öldüren ve sakat bırakan silahlarla yasa dışı saldırılara son vermelidir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...