Tgrt Haber

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden İsrail'e savaş suçu uyarısı: Kamyonlara izin verin!

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
31 Ekim 2023 12:13 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 12:39
Gazze,Erdoğan,,filistin,yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin mitinginde İsrail'e savaş suçu işlediğini söylemesinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) de uyarı geldi. UCM Başsavcısı Karim Khan, Gazze'deki ilaçsız tedavileri Orta Çağ dönemine benzeterek, yardımlara acilen izin verilmesini aksi takdirde savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

İsrail ordusu, abluka altına aldığı Gazze'yi 25 gündür aralıksız bombalamaya devam ederken, yardımların girişine de izin vermiyor. Geçtiğimiz gün Yenikapı'da düzenlenen Filistin mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail’e ‘Savaş suçu işliyorsun’ tepkisinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) de uyarı geldi. Önceki gün Gazze Şeridi’nin tek nefes borusu olarak adlandırılan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nı ziyaret eden UCM Başsavcısı Karim Khan, 8 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açan ve bölgeye insani yardımın ulaşmasını engelleyen İsrail’i sert ifadelerle uyardı. Khan, Hamas’ın suçlarının yanı sıra Gazze ve Batı Şeria’daki durumla ilgili de soruşturmalar yürüttüklerini söyledi.

KAMYONLARA İZİN VERİN

X hesabından paylaştığı videoyla açıklama yapan Başsavcı Khan, İsrail hükümetini, sivillerin gıda ve sağlık malzemelerine erişimini sağlamak için çaba göstermeye çağırdı. İnsani yardıma erişimin engellenmesinin savaş suçu teşkil edebileceği uyarısında bulunan Khan, İsrail’in bölgeye daha fazla kamyon girişine izin vermesi gerektiğini vurguladı. Bölgede olduğu süre boyunca Gazze Şeridi ve İsrail’de incelemelerde bulunmak istediğini belirten Başsavcı, UCM’nin her yerde kişilerin haklarını savunmaya kararlı olduğunu ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden İsrail'e savaş suçu uyarısı: Kamyonlara izin verin!

"ORTA ÇAĞ'DA YAŞIYORMUŞUZ GİBİ"

Gazze'deki ilaçsız tedavileri Orta Çağ dönemine benzeten Khan, "Bazı raporlara göre sanki Orta Çağ'da yaşıyormuşuz gibi ilacın ve tıbbi malzemelerin olmadığı bir yerde operasyon yürütülüyor." İfadelerini kullandı.

İSRAİL YARGILANABİLİR

İsrail savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkeme olan UCM’ye üye olmasa da Filistin’in üye olması, mahkemeye İsrail’i yargılama yetkisi veriyor. 

ERDOĞAN SAVAŞ SUÇLUSU İLAN ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 28 Ekim’de Yenikapı'da düzenlenen Büyük Kudüs Mitingi’nde, İsrail’in Gazze’ye yönelik sivilleri hedef alan saldırılarını eleştirmiş, İsrail hükümetine yönelik, “Seni dünyaya savaş suçlusu olarak ilan edeceğiz. Bunu hazırlığı içindeyiz” diye konuşmuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...