Tgrt Haber

İngiliz komutandan Prigojin uyarısı: Wagner'in yeni cephesi Belarus!

26 Haziran 2023 10:33 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 12:33
İngiliz komutandan Prigojin uyarısı: Wagner'in yeni cephesi Belarus!
wagner,yevgeni prigojin,ukrayna,belarus,rusya

Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in başkaldırısı Ukrayna'nın keyfini yerine getirse de İngiliz eski Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt, korkutan bir uyarıda bulundu. Dannatt, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in Belarus'a gitmesinin tehlikeli olduğunu, yeni bir cephe olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın işgal girişimi altındaki Ukrayna'nın cephelerinden Moskova'ya doğru yola çıkan Rus paralı asker grubu Wagner'in başkaldırısı ülkeyi karıştırdı. Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov'u hedefine alarak başkente doğru askerleriyle beraber kuşatmalar yaparak başlattığı silahlı isyanı anlaşmayla son buldu. 24 saat süren krizin sonunda Rusya ve Wagner anlaşmaya varınca Prigojin, Belarus'a gitti. İngiltere'den konuya ilişkin dikkat çeken bir uyarı geldi. 

İngiliz ordusunun önde gelen isimlerinden eski Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt, Prigojin'in Belarus'a gitmesiyle Ukrayna savaşında yeni bir cephe açıldığını söyledi. Prigojin'in Putin'le yaptığı anlaşmanın ayrıntılarının bilinmediğine dikkat çeken Dannatt, Wagner liderinin Belarus'tan Ukrayna'ya savaş açabileceğini söyledi ve ''Ukrayna, Belarus sınırına çok dikkat etmeli'' dedi.

UKRAYNA'YA KUZEYDEN TEHDİT

Ukrayna savaşı açısından yeni riskler barındırdığını savunan İngiliz komutan, Sky News'e yaptığı açıklamada ''Ne kadar savaşçının Prigojin'le birlikte gittiğini bilmiyoruz. Bence bu durum endişe verici. Etkin bir savaş gücünü koruduysa bu Ukrayna'ya kuzeyden tehdit oluşturabilir.'' ifadelerini kullandı.

İngiliz komutandan Prigojin uyarısı: Wagner'in yeni cephesi Belarus!

Ukrayna'nın Belarus sınırı, başkent Kiev'e yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta. Dannatt, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'e hızla bu sınıra daha fazla asker gönderme çağrısı yaparak ''Ruslar bu noktayı daha önce de kullanmıştı ve yine yapabilirler'' ifadesini kullandı.

Öte yandan ayaklanmadan neredeyse 24 saat sonra Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda sağlanan anlaşmayla Prigojin, Belarus'a gitmeyi kabul etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...