Tgrt Haber

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in cenazesine Rus lider Putin katılacak mı? Kremlin noktayı koydu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
29 Ağustos 2023 14:15 - Güncelleme : 29 Ağustos 2023 14:43
Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in cenazesine Rus lider Putin katılacak mı? Kremlin noktayı koydu
kremlin,rusya,vladimir putin,yevgeni prigojin,cenaze

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in cenaze törenine katılmayacağını duyurdu.

Moskova yakınlarında şüpheli uçak kazasıyla hayatını kaybeden Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in cenazesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılığ katılmayacağı merak konusuydu. Kremlin, konuya ilişkin yaptığı açıklamasıyla konuya noktayı koydu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus lider Putin'in, Prigojin'in cenazesine katılma planının olmadığını söyledi. Peskov, Reuters'a göre gazetecilere Kremlin'in planlanan cenaze düzenlemeleri hakkında bilgisi olmadığını ve bunun aileyi ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi. 

RUSYA PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜNÜ TEYİT ETMİŞTİ

Rusya'nın soruşturma komitesi Pazar günü, Prigojin'in geçen Çarşamba günü meydana gelen uçak kazasında ölen kişiler arasında olduğunu doğrulamıştı. Komite yaptığı açıklamada, adli tıp incelemelerinin ardından bölgede bulunan 10 cesedin tamamının kimliğinin belirlendiğini ve kimliklerinin bildirgeye uygun olduğunu söyledi.

Kremlin, Wagner'in liderini öldürdüğünü inkar ederek Batılı istihbaratın Putin'in olası müdahalesine ilişkin değerlendirmelerini "mutlak bir yalan" olarak nitelendirdi. Prigojin, haziran ayında Kremlin'de yapılan toplantıda Putin'in doğrudan talebine rağmen paralı askerlerini doğrudan devlet kontrolüne teslim etmeyi reddetmişti.

Yevgeni Prigojin, röportajının devamında ise havadayken parçalarına ayrılan bir uçaktan şu şekilde bahsediyor

PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜ

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, 24 Haziran'da bazı askerleriyle beraber Kremlin'e başkaldırı olarak Moskova'ya ilerledi. Kısa ömürlü isyan Belarus lideri Alesksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle son buldu. Rus lider Putin  ve Wagner lideri Prigojin'in anlaşmaya vardığı açıklandı. İsyanın üzerinden 2 ay geçtikten sonra Prigojin'in içinde olduğu söylenen özel jet, Moskova yakınlarında şüpheli bir şekilde yere çakıldı.

Jetin içinde bulunan 10 kişinin de öldüğü açıklandı, Prigojin de bu kişilerden biriydi... Wagner liderinin ölümünün ardından tüm gözler Putin'e döndü. Kremlin, Prigojin'in ölümünün bir suikast olduğu iddialarını reddetti. 

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...