Tgrt Haber

Yunan halkı Miçotakis'e sarıldı! Komşudaki seçimin kaderini Türkiye belirledi

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA
21 May 2023 00:25 - Güncelleme : 22 May 2023 00:48
Yunan halkı Miçotakis'e sarıldı! Komşudaki seçimin kaderini Türkiye belirledi
Yunanistan,seçim,Türkiye,Miçotakis

Yunanistan genel seçimler için sandık başına gitti. İlk sonuçlara göre Başbakan Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi seçimi kazanırken, eski Başbakan Çipras'ın partisi ise ikinci oldu. Yunan halkının Miçotakis tercihinde ise Türkiye belirleyici oldu.

Yunanistan’da düzenlenen genel seçimde oyların 85’inden fazlasının sayılmasının ardından resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 40,81’ini alan Başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi (ND) olurken, mecliste çoğunluğu sağlayamadı.

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre; Yunanistan’da düzenlenen genel seçimde oyların yüzde 85’ininden fazlası sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi (ND) seçimin galibi olurken, mecliste çoğunluğu sağlayamadı.

Yunan halkı Miçotakis'e sarıldı! Komşudaki seçimin kaderini Türkiye belirledi

5 PARTİ VE İTTİFAK MECLİS'TE

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise; İçişleri Bakanlığınca açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlarda Yeni Demokrasi Partisinin oy oranı yüzde 41'i geçti. İlk sonuçlara göre, ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yaklaşık yüzde 20 oyla ikinci sırayı aldı.

İlk sonuçlara göre PASOK-KINAL İttifakı yüzde 12,4, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 6,86 ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,52 ile sıralandı.

Seçime katılan 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday arasından toplam 5 parti ve ittifak yüzde 3 barajını geçerek meclise girmeye hak kazandı. Seçime dair resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

MİÇOTAKİS'TEN SONUÇLAR İÇİN 'DEPREM' YORUMU

Miçotakis ilk seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, kazandıkları seçim zaferini kutlayarak, "Yeni Demokrasi, mutlak çoğunluk ile yönetmek için halkın onayını aldı. Hiç şüphesiz bu siyasi deprem yeni seçimlere doğru yolumuza hız vermemizi sağlıyor. Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir" ifadelerini kullandı. Miçotakis, temmuz ayında yeniden seçimlere gidip tek başına iktidarı hedeflediğini belirtti.

Yunan halkı Miçotakis'e sarıldı! Komşudaki seçimin kaderini Türkiye belirledi

Çipras ise Miçotakis'i arayarak genel seçimlerde kazandığı zafer dolayısıyla tebrik etti.

Öte yandan PASOK lideri Nikos Androulakis de yaptığı açıklamada, partisinin elde ettiği başarıyı "büyük bir zafer" olarak nitelendirerek, "Bugün bu büyük zafere imza atan her Yunan kadın ve erkeğe yürekten teşekkür etmek istiyorum" dedi.

KOALİSYON KURULMAZSA İKİNCİ TUR KAPIDA

İlk turda nisbi seçim sistemine göre hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için gerekli olan yüzde 46’lık oy oranına ulaşamazken, Yeni Demokrasi’nin partiler arasında iş birliği yaparak koalisyon hükümeti kurmaması halinde seçimin ikinci turunun haziran sonu ya da temmuz ayı başlarında bu kez salt çoğunluk sistemiyle tekrarlanması bekleniyor. Salt çoğunluk sistemine göre, bir parti oyların yüzde 38’ini alarak tek başına hükümet kurabilecek.

 

SEÇİMİN KADERİNİ TÜRKİYE BELİRLEDİ

Öte yandan komşudaki seçimlerin kaderinde Türkiye de belirleyici oldu. Türkiye ile Ege ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimler neticesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği 'Bir gece ansızın gelebiliriz' söylemi ve Türk savunma sanayiindeki durdurak bilmeyen hamleler nedeniyle Türkiye'ye karşı sürekli korunma ihtiyacı hisseden Yunan halkı, güçlü rakibine karşı adeta Miçotakis'e sarıldı. 

Türkiye'ye adeta 'kafa tutmaya' çalışan ve 'Batı'nın fedaisi' olma rolünü üstlenmeye devam eden Miçotakis'in kendilerini koruyabileceğini düşünen Yunan halkı, tercihini Çipras macerası yerine Miçotakis'ten yana kullanarak istikrar mesajı verdi.

Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...