Tgrt Haber

Yunanistan’da seçim heyecanı! 10 milyona yakın seçmen sandık başına gidiyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
21 May 2023 07:25 - Güncelleme : 21 May 2023 10:41
Yunanistan’da seçim heyecanı! 10 milyona yakın seçmen sandık başına gidiyor
yunanistan,seçim,miçotakis,çipras

Son dakika haberi: Yunanistan genel seçimler için sandık başına gidiyor. Yapılan değerlendirmelere göre, sandıktan en iyi ihtimal koalisyon hükümeti çıkacak. Gözler bir yandan da Batı Trakya’da yarışan 21 Türk adayda…

TGRT Haber’in haberine göre komşu Yunanistan bugün sandık başına gidiyor. Yaklaşık 10 milyona yakın seçmenin oy kullanacağı seçimlerde dört yıl boyunca görev yapacak 300 sandalyeli yeni parlamento üyesi belli olacak. Seçimlere otuzun üzerinde siyasi parti katılım sağlarken Miçotakis’in kabinesinin görev süresinin sona ermesinden birkaç hafta önce gerçekleştireceği için seçimler ‘erken seçim’ olarak ifade ediliyor.

EN İYİ SENARYO KOALİSYON…

Uygulanacak olan basit nispi Seçim sistemi nedeniyle hiçbir partinin tek başına iktidara gelebilmesi ön görülmüyor. En az yüzde 45-47 oy alması gereken partililerin hiçbirisinin bu orana ulaşması beklenmiyor. En güçlü senaryo, temmuz başında, farklı seçim sisteminin uygulanacağı ve yaklaşık yüzde 38 oranında oy toplayacak partiye, tek başına iktidar yolunu açan yeni seçimler yapılması.

ANKETLERDE MİÇOTAKİS ÖNDE…

Cuma gününe kadar yayınlanan tüm anketler, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in lideri olduğu merkez-sağcı Yeni Demokrasi (ND) partisinin, seçimlerden birinci parti olarak çıkacağında birleşti. Anketlerdeki tahminler, ND’nin yüzde 32-37, eski Başbakan Aleksis Çipras’ın lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) yüzde 26-31, Avrupa Parlamentosu milletvekili Nikos Andrulakis’in lideri olduğu sosyalist PASOK’un ise yüzde 8-12 arasında oy toplayacakları şeklinde.

21 TÜRK ADAY

Siyasi partiler listelerinde Türk azınlığın yoğun yaşadığı Batı Trakya’da 21 Türk adaya yer verdiler. 2019 seçimlerinde Batı Trakya’dan 3 Türk milletvekili seçilmişti.

Seçimlerde, ilk kez yurtdışında yaşayan yaklaşık 22-24 bin Yunan vatandaşına da oy kullanma hakkı tanındı. Ancak, katılımın çok düşük olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, 17 yaşından gün alan gençler ilk kez bugün sandık başına gidebilecek. Yaklaşık 440 bin yeni seçmen söz konusu.

Çipras, bir şekilde sosyalist PASOK ile koalisyon hükümeti kurulabileceğini söyledi. PASOK lideri Andrulakis ise Miçotakis veya Çipras’ın başbakan olacağı bir hükümette yer almayacaklarını ilan etti. Uzmanlar “siyasette her şey mümkün” demekle birlikte koalisyon hükümeti olasılığını zayıf görüyorlar.

MİÇOTAKİS VE ÇİPRAS’IN VAATLERİ NELER?

Dört yıllık iktidarı döneminde, hayat pahalığı ve enerji krizinin yanı sıra, geçen yıl patlak veren “telekulak skandalı” ve 1 Mart’ta 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası yüzünden ağır eleştirilere hedef olan Miçotakis, asgari ücreti 780 Euro’dan 950 Euro’ya çıkaracağı, vergi indirimlerine gideceği, e-devlet sistemini geliştireceği ve sağlık hizmetlerini düzelteceği gibi vaatlerde bulundu.

Aleksis Çipras da başbakan olduğu dönemde (2015-2019), AB ve IMF reçetelerini uygulamak zorunda kaldığından, istediklerini yapamadığını, gerçek anlamda ilk kez ülkeyi yönetmeye talip çıktığını belirtti. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yiannis Sturnaras ise seçimler nedeniyle verilen vaatlerin Yunan ekonomisini rayından çıkarma tehlikesinden bahsederek, siyasi parti liderlerini uyardı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...