Tgrt Haber

Yunanistan bu kez şaşırttı: AB'de Türkiye'yi destekliyoruz, en iyi dost olabiliriz

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber, AA
07 Temmuz 2022 15:20 - Güncelleme : 07 Temmuz 2022 16:32
Yunanistan bu kez şaşırttı: AB'de Türkiye'yi destekliyoruz, en iyi dost olabiliriz
türkiye,yunanistan,nikos dendias

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) perspektifini destekleyen tek ülke olduğunu savunarak, Yunanistan ve Türkiye'nin en iyi dostlar olmaması için bir sebep olmadığını söyledi.

Son dönemde Ege Adaları ve Doğu Akdeniz’de görüş ayrılıkları nedeniyle Yunanistan ile Türkiye arasında ipler gerildi. Rusya-Ukrayna savaşında sergilediği denge ve barıştan yana politikası ile Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinin artması ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecinde gösterilen diplomatik başarının ardından Yunanistan’da Türkiye hazımsızlığı başlamış, ülkedeki muhalefet uluslararası arenada Türkiye ile mücadele edemeyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i ve hükümeti sert bir dille eleştirmişti. Türkiye’nin elindeki kartlarla doğru hamleler yaparak elde ettiği diplomatik başarıların ardından uluslararası platformlarda aleyhte söylemlerle her fırsatta Türkiye’yi şikâyet eden Yunanistan’dan beklenmeyen bir hamle geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu yıl 26'ncısı düzenlenen Economist Konferansı çerçevesinde katıldığı söyleşide Yunanistan ile Türkiye ilişkillerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

“TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİ ÇOK ÖNEMLİ”

Yunanistan için Türkiye ile iyi ilişkilerin çok önemli olduğunu dile getiren Dendias, "Ancak Türkiye ile iyi ilişkiler, dünyanın diğer ülkeleri gibi çok sağlam bir temele sahip olmalı. Bu sağlam temel nedir? Çok açık. Uluslararası hukuk, uluslararası deniz hukuku, insan hakları, kadın hakları, karşılıklı saygı ve hoşgörüdür." dedi.

“AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYEN TEK ÜLKEYİZ”

Yunanistan'ın son otuz yıldır, Türkiye'nin bu fikirler bütününe ve AB'ye yakınlaşacağını umduğunu kaydeden Dendias, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin "Yunanistan Türkiye'nin bu arzusunu destekleyen tek ülkedir. Hala Türkiye'yi destekliyor." dedi.

‘PARLAK BİR GELECEK BİZİ BEKLİYOR’

Dendias, tüm konularda Yunanistan’ın uluslararası hukuk temelinde hareket ettiğini öne sürerek Türkiye’nin de Yunanistan gibi davranması halinde biraz zaman alsa da iki ülkeyi bölgede parlak bir geleceğin beklediğini söyledi.

"EN İYİ DOST OLABİLİRİZ"

Yunanistan ve Türkiye’nin ortak çözüme ulaşılamamasının nedenini iki ülkenin sorunları çözmede farklı yöntemlerle hareket ettiğini savunan Dendias, "Yunanistan ve Türkiye'nin en iyi dostlar olmaması için bir sebep yok. Ancak Türkiye uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukukunu kabul etmeli." şeklinde konuştu.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...